Het feest van het referendum

Red de democratie, mensen! Nog zes nachtjes slapen en dan is het zover. Dan mag u zich buigen over de vraag of we een handelsverdrag moeten aangaan met Oekraïne, een land dat economisch gezien net zo klein is als de provincie Noord-Holland. Kosten van het referendum: 40 miljoen euro.

Gelukkig is er ook goed nieuws: het is helemaal niet nodig dat u zich verdiept in de materie. Jan Roos (GeenStijl) is daar heel open over. Hij heeft het handelsverdrag ook niet gelezen. Het gaat namelijk niet om de inhoud, want die boeit niemand. Het gaat om de emotie, om het gevoel. Roos heeft naar eigen zeggen namelijk niets tegen Oekraïne, maar alles tegen de EU.

Door tegen te stemmen laat u Den Haag en Brussel zien dat u het niet langer pikt. Wát u niet meer pikt, dat mag u zelf invullen. Alles volstaat, zolang het maar een reden is om tegen te stemmen. Het is de algehele onvrede die vakkundig door Roos wordt gemobiliseerd. Voelt u zich, op wat voor manier dan ook, tekort gedaan? Zeg dan néé tegen het associatieverdrag met Oekraïne.

Dus daar staat u dan straks, in het stemhokje. U krijgt de stok aangereikt om Oekraïne te slaan. Wat nu? Meppen is aanlokkelijk. Niet omdat u per se Oekraïne pijn wil doen, maar om de Haagse en Brusselse elite eens lekker te stangen. Als een puber met de kont tegen de krib. Jeetje, denkt u, met het rode potlood in de hand: Oekraïne misbruiken om mijn punt te maken, is dát nu het feest van de democratie?

Rijst de vraag: waarom wachtten Jan Roos en GeenStijl niet op een écht goede aanleiding voor een raadplegend referendum? Antwoord: de tijd drong. Eind 2014 zette eigenaar TMG (Telegraaf Media Groep) GeenStijl in de verkoop. April 2015 werd duidelijk waarom: het weblog was onrendabel.

Er moest iets gebeuren, begreep de redactie. Dus toen op 1 juli 2015 de ‘Wet raadgevend referendum’ in werking trad, was GeenStijl er als de kippen bij om het eigen bestaansrecht te bewijzen. Met behulp van de achterban werd een heus referendum afgedwongen, met “echte stembussen en echte stemhokjes” zoals de site het zelf omschrijft.

Het is puur toeval dat het referendum over Oekraïne gaat. Het was gewoon de eerste trein die voorbij kwam: op 7 juli 2015 stemde de Eerste Kamer in met het handelsverdrag tussen de EU en Oekraïne. Was de agenda van de Kamer anders geweest, hadden we nu over een heel andere kwestie gestemd. Zo simpel is het. Arm Oekraïne, verkeerde tijd, verkeerde plaats.

De waarheid? Dit referendum gaat niet over Oekraïne. Het gaat zelfs niet over Europa of de EU. Het is simpelweg één grote PR-stunt om de marktwaarde van GeenStijl op te krikken. Red de democratie? Nee, red GeenStijl. En het is ze gelukt. TMG heeft het weblog weer in de armen gesloten. Knap gedaan. Het kostte dan wel 40 miljoen euro gemeenschapsgeld, maar hé, een kniesoor die daarop let. Democratie mag wat kosten. Het is immers een feestje.

27 reacties op “Het feest van het referendum”

 1. Het feest van weer een column door Koelman: kost me niks, groot plezier!

 2. Eén voordeel van dit al is vooral dat we de Roze Horde nu de Onrendabelen mogen noemen.

 3. TMG maakt sowieso verlies. Het feit dat Jan Roos het ruim 300 pagina’s dikke verdrag niet gelezen heeft en daaruit ‘concluderen’ dat Geenstijl het niet te doen is om de inhoud is nogal flauw. Geografisch, cultureel, taalkundig, historisch en economisch heeft Oekraïne weinig overeenkomsten met West Europa maar des te meer met Rusland, de grootste handelspartner. De Oekranie wordt met het verdrag gedwongen te kiezen tussen de EU en Rusland. De overeenkomst schopt dus tegen de schenen van de Sovjet-Unie.
  Veel Oekraniers zijn (zodoende) tegen het verdrag, net als dat veel Oekraniers (met name in het oosten) bij Rusland willen horen. Veel stukken in het oosten hoorden vroeger ook bij Rusland. En laat dat nou net een gebied zijn wat rijk is aan grondstoffen…en toevallig bestaat het ‘associatie’ verdrag niet alleen uit economische samenwerking maar ook uit militaire samenwerking….maar volgens de Asscher gaat het vooral om de rechten van de LGBT community…yeah right

 4. En hiermee wordt eens te meer bewezen dat een referendum antwoord geeft op de vraag die niet is gesteld…..

 5. Met een referendum ga je er vanuit dat de ‘stemmer’ zich voldoende inleest om een gedegen stem te kunnen uit te brengen. De praktijk is dat velen een niet juiste keuze (kunnen) maken doordat ze zich alleen laten informeren door tendensieuze berichtgeving.

 6. Ben het eens met Art en Terp. bovendien is dit een gelegenheid om de referendum gedachte meer bekendheid te geven.
  De mogelijkheid dat in de toekomst referenda, politiek bepalend zouden worden, spreekt mij zeer aan.

 7. Hmmm, Metro plaats niet. Waarom niet? Zo uit het lood is de column niet. Is Metro toevallig van TMG. je weet wel van die krant van ‘Wakker Nederland’ en Geen Stijl. Ja je mag daar lelijke dingen zeggen over van alles als het maar niet tot de habitat van TMG behoord.

 8. ER is nog een punt wat Luuk niet noemt. Eigenlijk zou het verdrag al eind Juni in de eerste kamer behandeld worden. GS en consorten hebben bij verschillende partijen gelobbyed [oa. pvv-sp] om de behandeling een week op te schuiven. Op die manier viel het verdrag onder het referendum en kon GS zijn slag slaan. De kiezer wordt door GS / TMG compleet gemanipuleerd. maar diezelfde rechtse kiezer schijnt dat allemaal best te vinden. Blijkbaar vind men de democratie niet zo belangrijk.
  Helaas weten ze niet wat ze weggooien met hun opportunistische gedrag

 9. Beste Art
  je stelt [ De Oekranie wordt met het verdrag gedwongen te kiezen tussen de EU en Rusland.]
  Ahum. Oekraine heeft al bij grote meerderheid gekozen voor de EU. Waar denk je waar de opstand op het Maidan plein overging? Waarom de machtswisseling plaatsvond? Omdat de zetbaas van Poetin, janocovich, het verdrag niet wilde tekenen ten faveure van Rusland. Daar was de meerderheid van de Oekrainse bevolking het dus niet mee eens.

  En nu zou NL tegen het verdrag stemmen terwijl Oekraine juist met dit verdrag steun wilt om op eigen benen te komen staan, hulp in de strijd tegen corruptie en misdaad? Gaan we daar Nee tegen stemmen? Denk na!

 10. Kees Verbeek

  In het interview vandaag in NRC zeggen de initiatiefnemers dat ze helemaal niet geïnteresseerd zijn in Oekraïne, maar de relatie Nederland – EU onder spanning willen zetten met als uiteindelijk doel een Nexit. De redactie van Geen Stijl vond het ‘wel een leuk zomerdingetje’ toen de initiatiefnemers hiermee bij haar aanklopte. Zo cynisch is het.

 11. Beste J. Eldert,

  Jij stelt dat het Maidanplein representatief is voor heel Oekraïne, terwijl er zowel richting het oosten als het westen vluchtelingenstromen op gang kwamen. Nog even los van het feit dat de (weliswaar dappere) opstand op dat plein geheel voor rekening kwam van Svoboda en Rechtse Sector. Daarnaast zit alle industrie zowat in het oosten en is Rusland de belangrijkste handelspartner van dat land. Inmiddels is het een door burgeroorlog verscheurd land, mede dankzij de powerplay van Poetin en EU. Dit nog allemaal los van het handelsverdrag wat veel meer is dan een handelsverdrag (ik heb het redelijk goed doorgenomen). Denk na!

 12. Eng dat dit niet geplaatst mocht worden… tijd voor een nieuwe krant? Trouw kan nog wel een goede columnist gebruiken.

 13. Henk Veldman

  Hier staat het interview met een van de initiatiefnemers van het referendum: http://www.nrc.nl/next/2016/03/31/oekraine-kan-ons-niets-schelen-1606419
  Volgens mij is hier dus sprake van bewust bedrog. Men geeft aan dat het inderdaad helemaal niet om Oekraïne gaat maar om “Europa”. Europa is fout in hun ogen en daar hebben ze bewijzen voor maar niemand die het wil zien want ze worden steeds tegengesproken enz…
  Bij de Telegraaf/GeenStijl zitten echte oplichters. Zie ook maar eens naar dit: http://www.npo.nl/zembla/16-09-2011/VARA_101266830 en dit: http://zembla.vara.nl/seizoenen/2011/afleveringen/16-09-2011
  Ik vraag me in alle oprechtheid af of het niet mogelijk is om dit voor de rechter te brengen.
  Geert Wilders is ook op alle fronten aantoonbaar een leugenaar.
  Hij heeft in een soort referendum de mensen de vraag gesteld of ze meer of minder Marokkanen wilden. Daar is een stemming over geweest en het bleek dat het antwoord “Minder!³” was. Een geheel democratisch proces dus.
  Goebbles en Hitler hebben destijds ook aan het hele Duitse volk gevraagd of ze een totale oorlog wilden. Ook hier werd positief op gereageerd. Duitsland moest die oorlog wel voeren aangezien Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog hadden verklaard, terwijl het land alleen maar haar best had gedaan om te voorkomen dat de communisten heel Europa zouden binnenvallen. Daardoor moesten ze wel Polen binnenvallen. En het is ook een succes gebleken. Tot op de dag van vandaag heeft nog een een communistisch land ons in het vrije democratisch en overwegend christelijke westen ons aangevallen, maar dat was vast en zeker gebeurd als niet Duitsland niet vele miljoenen Russen en Polen had afgemaakt, zoals vooral de VS dat heeft gedaan met de communisten in Azië, w.o. Vietnam. De wreedheid van de communisten is toen ook wel gebleken omdat ze maar liefst 60.000 christelijke Amerikanen hebben afgemaakt.
  Je ziet het momenteel gebeuren o.a. in Europa waar moslims via geheime vluchtroutes op alle mogelijke manieren proberen om Europa en vooral Nederland te islamiseren. Er heeft nog nooit een islamitisch land Europa of de VS aangevallen, maar dat zou zeker gebeurd zijn als de VS niet tientallen miljoenen moslims, vaak met steun van de Joodse Staat Israël had afgemaakt. Immers als je veel van die gasten doodmaakt verzwakt dat hun legers.

 14. Henk Veldman

  Nog even een vraag Luuk.
  Welke reden gaf de redactie van de Metro aan om je stuk niet te plaatsen?
  Ik heb dit wel meegekregen: http://www.parool.nl/kunst-en-media/metro-weigert-column-van-luuk-koelman~a4273156/ maar ik vind het raar dat je geen kritiek zou mogen hebben op onderdelen/personen van de TMG.
  Dat is namelijk de “macht” van de columnist.
  Ik ben zelf diverse malen hoofd/eind redacteur geweest van wijkkranten en heb wel eens artikelen geweigerd, maar de reden ervan was dat de “verslaggever” iets schreef waaruit duidelijk z’n politieke voorkeur naar voren kwam, dus met enige objectiviteit had het niets te maken. Ik heb toen gezegd dat de schrijvers het wel als column of ingezonden brief mochten plaatsen. Wijkkranten worden huis-aan-huis verspreid dus mag nooit “reclame” zijn voor een politieke partij o.i.d. Als je betalend abonnee bent van een dagblad weet je meestal wel welke politieke kleur die heeft.
  In het Parool-artikel wordt verwezen naar het feit dat je Beatrix woorden in de mond zou hebben gelegd over Friso.
  Ik ken je inmiddels een beetje en ik kan meestal wel zien dat je “onzin” schrijft , maar dat is dan wel te merken omdat het op één of andere manier niet klopt en juist daarom hartstikke leuk is
  Zelf heb ik ooit geschreven dat ik met Maxima heb geneukt. Dat was een leugen. Echter dat kon ik niet bewijzen want de Rijksvoorlichtingsdienst liet zich er verder niet over uit Immers”Geheim van Soestdijk”.
  Ik weet niet hoe het zat met die “valse brief”. Zie hier eens: https://is.gd/Dq18p4 Dit zou dus een brief zijn van een nieuwe NSB-beweging die Wilders heilig verklaard. Maar volgens mij is dit echt nep. Dit is een spotbrief om Wilders c.s. op de hak te nemen, maar niemand lijkt het te zien. (In mijn omgeving overigens wel hoor)
  Ik heb ooit eens wel een artikel geschreven in de krant waarin ik verslag deed van het bodemonderzoek wat bij ons in de buurt had plaatsgevonden. Dat was kort na het gifschandaal in Lekkerkerk.
  Ik vertelde dat een aantal stoffen in de bodem waren gevonden waaronder arsenicum (arseen) en chitine. Dat kon verontrustend zijn. Ook de aanwezigheid van eenden vonden de onderzoekers nogal bevreemdend omdat die normaal niet in deze gebieden voorkomen. (Het waren mijn eenden.)
  Er zijn een groot aantal zeer verontrustende reacties opgekomen. Anderen moesten echter er vreselijk om lachen.
  Ik had het artikel namelijk op 1 april geplaatst en degenen die er wel om moesten lachen zagen dat die stoffen die ik noemde altijd in de bodem voorkomen. Arsenicum kan weliswaar giftig zijn, maar het komt overal in de grond voor (zie https://is.gd/fLn9jD) en chitine is de stof waar de huid van insectjes van wordt gemaakt.
  Echter de “verontrusten” zijn altijd kwaad op me gebleven.

 15. Krankzinnig dat dit geweigerd is.
  En wat Geenstijl betreft, een stelletje omhooggevallen pestpubertjes.

 16. Beste J Eldert,

  kijkt u eens naar buitenhof aflevering waar de Oekraine expert Richard Sakwa (vanaf minuut 42) vertelt over het verdrag en de door het Westerse gesteunde (mede georganiseerde) Maidan revolutie:

  http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/2016/buitenhof-20-maart—asscher—sakwa—walrus-onderzeeers.html

  De Maidan revolutie is achter de schermen pure powerplay van de westen (en de media). Net als dat wij in het westen denken dat tijdens de koude oorlog het socialisme het ‘kwaad’ was terwijl Westerse overheden corrupte regimes en dictators steunden om de status quo van economische belangen te behouden. Oekraine is niet heel anders. Ik wil niet zeggen dat Poetin of het socialism beter is maar het westen speelt zeer schijnheilige vieze spelletjes en heeft zoals altijd een dubbele (economische) agenda zoals in bijna elke oorlog buiten het westen. het verdrag is daarom ook militair.

  Dus beste J Eldert, ik denk na, juist kritisch omdat ik onafhankelijke bronnen gebruik….u hopelijk nu ook

 17. Stel, je moet kiezen en je bent hartstikke vóór de EU zoals de EU bedoeld was, hartstikke tegen referenda omdat we voor het maken van politieke beslissingen dure politici en bakken vol met ambtenaren hebben ingehuurd om juist niet zelf te hoeven kiezen, en hartstikke tegen de wijze waarop Europa de laatste 20 jaar met een nog niet eerder in de wereldgeschiedenis vertoond imperialisme haar grondgebied heeft weten te vergroten met het in 2013 ondersteunen van het aan de kant zetten van de democratisch gekozen maar Russisch gezinde Oekraïense president Janoekovytsj als laatste wapenfeit, gevolgd door het opzetten van een Orwelliaanse haatcampagne tegen de Russische president die hiervan wat durfde te vinden en als enige daad van verzet een schiereilandje in de Zwarte Zee annexeerde:
  [ ] gaan en vóór stemmen
  [ ] gaan en tégen stemmen
  [ ] thuisblijven en een column aanbieden aan de Metro over de ware ontstaansgeschiedenis van dit referendum: geldtekort bij Geenstijl.nl.

 18. Gisteren weer gearriveerd in ons goede vaderland. De wereld is compleet de weg kwijt. Alle luchthavens zijn voorposten van De Derde Wereldoorlog. Ondervonden. London, New York, gadverdamme, iedereen uit Nederland wordt als een potentiële crimineel behandeld, ook al heb je een correct visum. Mark Rutte, doe er iets aan, ja , Koenders !
  Maar wat is hier aan de hand ? Gezeik over het referendum ? Columns van Luuk geweigerd ?
  Nou, ik ga mij er eens in verdiepen, maar één ding wil ik wel kwijt: In ons Goede Vaderland worden wij op politiek correctie wijze voorgelicht met betrekking tot het (wereld) nieuws. Leuterij van Pauw, Witteman, Jinek, van Nieuwkerk of hoe heet hij ook al weer..Humberto Huppelepup, als excuusneger ?..Zij zullen wel een ff vertellen wat wij dienen te doen en te laten. Achterlijkheid ten top.
  (Ik was op familiebezoek. Ouwetjes bezocht. Weten jullie war een serieus probleem is in de VS: Dat ouwe Italianen, Polen, Spanjaarden , Joden uit Rusland die nu dementerend zijn vergeten zijn dat zij ooit Engels hebben geleerd en nu weer hun moedertaal spreken. Zij worden verzorgd door m/v die hen in hun eigen taal benaderen. Puntje voor de zorg in de Moerasdelta Die Nederland heet. )
  @Luuk, ….?

 19. Jim Corrigan

  Wel leuk om hier even te melden: heb vandaag op GeenStijl een userban en een ip-ban gekregen omdat ik in een tweetal reacties heb gevraagd waarom de beste mensen van GeenStijl niet reageren op bovenstaande column. Blijkbaar liggen zij daadwerkelijk aan dezelfde ketting als de Metro-mensjes. Dat valt toch behoorlijk tegen voor zo’n club stoere jongens en meisjes. Wat een laffe bende is het eigenlijk. Aan meelullende reaguurders geen gebrek, maar o wee als je een vinger op een blijkbaar zere plek legt. Luuk Koelman bedankt voor deze fijne openbaring.

 20. Zelfs als het een reclamestunt is, is het verdrag voortreffelijk gekozen. Dit referendum geeft inderdaad weer Hoe Nederland denkt over de Oekraïne, Europa en zichzelf. Misschien tijd om eens van de klaagstoel af te komen en de hand in eigen boezem te steken. Het wordt tijd dat Nederland en Europa weer eens representatief geregeerd worden om praktijken als in België te voorkomen. Dit referendum is duur en u bent hier boos over, maar u legt de schuld bij de klokkenluider. Niet bij het systeem dat dit veroorzaakt heeft. Als er van tevoren meer inspraak is, is een referendum overbodig…

 21. En nu even serieus. Het referendum mag dan zijn opgestart door types die door Luuk worden verketterd, als ik Luuk goed begrijp ???. Hoe het ook zij, dit referendum is een prima item hoe het er nu eigenlijk voor staat in de democratie van ons land. WAT DE OPKOMST, UITSLAG OOK MOGE ZIJN. Sorry Luuk,. ff schreeuwen, ik kom uit de VS na familiebezoek en daar schreeuwde everybody…. Jetlag….Ik lees iedere dag even Geenstijl. Nee, ik ben geen fan van Geenstijl. Ik ben nergens fan van. Ik lees iedere dag even Geenstijl, The Post Online, Trouw, het AD, de NRC, de Volkskrant, en probeer dan, met de reeds aanwezige kennis, er iets van te brouwen. En uiteraard lees ik even de NOS, de politiek-correcte dagelijkse flutkrant die de politiek-correcte mening vertolkt van het volk.
  Geenstijl wordt verketterd, maar dat komt omdat zij zonder omhaal van woorden hun visie verworden.
  En…de boeren van ons land hebben volkomen gelijk als zij stellen DAT DE BOEREN IN DE OEKRAINE HUN VAN SMERIGHEID VERGEVEN VLEES MOGEN INPORTEREN IN ONS LAND. VLEES, VERGEVEN VAN ALLERHANDE ROTZOOI, DAT DIT VLEES IN ONS LAND WORDT OMGEKAT EN DAT WIJ DAT ETEN…..zo , nu even zonder hoofdletters.. WANT DAT HOUDT DAT VERDRAG OOK IN !
  Beste mensen, excuses voor mijn wat ongenuanceerde reactie. Ik vind Luuk eigenlijk een prima columnist, reageer hier regelmatig, maar nu heb ik in korte tijd als Nederlandse bezoek gebracht aan de VS , heen en weer gereisd, maar besef dat een accoord met de Oekraïne betekent import van allerhande smerigheid die wij hier al lang niet meer willen.
  En de bijbehorende wettelijke regeltjes !

 22. Om de vier jaar zijn er in ons goede vaderland verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten Generaal. Dan verschijnen er allerhande politici, van alle richtingen op onze TV schermen die ons van-alles-en-nog wat beloven en na de verkiezingen blijkt dat al deze typjes gelogen hebben. Hoe zegt mijn hoogbejaarde moeder het ook al weer…..”Veel beloven, weinig geven, doet een gek in vreugde leven”..
  Maar nu even serieus: Voor dat u naar de stembus gaat voor hierboven genoemde verkiezingen, in een stinkend zaaltje van de plaatselijke school voor Lager Onderwijs…..Leest u dan alle verkiezingsprogramma’s…. ? Nou, ik niet. Dus…het geeft helemaal niet als u dat verdrag van ruim 1000 pagina’s over Het Overeenkomstje Met de Oekraïne, samenwerking op allerlei gebied, o.a. MILITAIRE SAMENWERKING niet gelezen hebt, hoor.
  U merkt het wel, als u wordt opgeroepen om te gaan vechten tegen Poetin. Want dat, lieve Kijkbuiskinderen, is de uiterste consequentie.
  Groeten uit 010.

 23. Dit omstreden referendum in onze moerasdelta, in tegenstelling tot Zwitserland: (Nee, niet aangesloten bij die krankzinnige EUR , goede vraag, waarom niet ???? Juist)
  In Zwitserland wordt het beleid , voor een groot deel bepaald door referenda. Nu is Zwitserland natuurlijk geen gewoon land. Het is een enclave, even los van een kleine boerenbevolking die kaas maakt en chocolade, maar het land wordt wel voor en groot deel geregeerd door uitgeschreven referenda. De Zwitserse regering geeft goede info, weegt voor en tegen af en vervolgens gaan de Zwitsers naar de stembus en worden de referenda serieus genomen. Geen hypocriet gebral, geen ontelbare krankzinnige politieke partijen met idem dito met een sterretje parlementsleden , gewoon zakelijk. Wat is goed voor Zwitserland.
  Maar in onze moerasdelta, waar De Dominee en de Koopman al eeuwenlang er in slagen de bevolking tegen elkaar uit te spelen……Slaan we elkaar de hersens in bij dit simpele referendum.. Kijk, Het is allang besloten dat het handelsverdragje met de Oekraïne de opmaat is voor het lidmaatschap van de Europese Unie.
  En dat betekent dat wij dit corrupte flutland kunnen gaan steunen met onze belasting euro centen net als Griekenland.
  En daar gaat het om,
  En wat er nu eigenlijk gaande is tussen Luuk en die club TMG… Waarschijnlijk gaat het er om wie nu wel en niet politiek/links/rechts/journalistiek bezig is. Luuk, sluit je maar aan bij de Staatsomroep, solliciteer bij de NOS, de VK, Trouw, Max, Privé ( ik voed je wel met Haagsche Roddels) ga iedere avond ouwehoeren bij Pauw, Witteman, Jinek, die excuus neger (ik vergeet iedere keer zijn naam), dan is je kostje gekocht.

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxLouisa

 24. Luuk , ik heb het gelezen. Je stopt bij metro.
  Sterkte, succes…xxxxxxxxxxx
  Louisa

 25. Maar aangezien je een aantal uitstekende columns hebt geschreven….Over gekkin Duisenberg……over carnaval…..eerlijk ben je voor mij in ieder geval……en zelfs ben ik het voor de eerste keer eens met Willem….Nou, dat wil wat zeggen ! En ik ben het zelfs eens met Willem dat Metro een flutuitgave is…. wat een simpel krantje is dat zeg…..Zelfs de recepten deugen niet…Mmmm. Ga eens nadenken….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top