Het einde van de paraplu

Is het mogelijk het weer naar je hand te zetten? Wie zangeres Kate Bush kent, kent ook haar nummer ‘cloudbusting’ en de bijbehorende clip. Die vertelt het verhaal van Wilhelm Reich (1897-1957), een Oostenrijke psycholoog die vooral bekend werd als de ontdekker van orgonen: energiedeeltjes die zich in de lucht zouden ophouden.

Wetenschappers weerlegden het bestaan van orgonen, maar Reich hield voet bij stuk. Hij bouwde het orgonenkanon cloudbuster en liet het in 1954 ‘op bestelling’ regenen in de woestijn van Arizona. Of was het een toevallige regenbui? Niemand die het weet. Uiteindelijk belandde Reich wegens kwakzalverij in de gevangenis. Daar stierf hij nadat al zijn werk op last van de rechter was vernietigd.

Inmiddels zijn we een halve eeuw verder en nog steeds niet in staat het weer te veranderen. Oké, kunstmatig regen opwekken is mogelijk door wolken te besprenkelen met grote hoeveelheden natriumchloride (zeezout) en calciumchloride – maar met deze chemicaliën doe je het milieu geen plezier. Dat geldt ook voor de methode die in de Sovjet-Unie werd gehanteerd om Moskou een stralende 1 mei, Dag van de Arbeid, te garanderen. Op 30 april besprenkelde de Russische luchtmacht alle wolken boven Moskou en verre omgeving met zilverjodide, vloeibare zuurstof en cementpoeder. Een blauwe hemel gegarandeerd.

Kan het ook zonder chemicaliën? Er is hoop. Wetenschappers uit Spanje, Israël en België werken aan een miljoenenproject dat moet zorgen voor regenwolken boven de Israëlische Negevwoestijn. Het plan is als volgt. Langs de kuststrook van de Negevwoestijn wordt een kunstmatig eiland gebouwd van zo’n negen vierkante kilometer groot, geheel bedekt met zonnepanelen. Deze panelen zorgen voor massale opwarming van lucht. De luchtmassa stijgt en koelt op een hoogte van twee kilometer weer af. Zo ontstaat watercondens en dus wolken. Wind van zee doet de rest. Zij blaast de wolken, zwanger van regen, over de dorre vlakten van de Negevwoestijn.

Zal dit idee in de praktijk werken? We weten het nog niet. De wetenschappers baseren zich op het feit dat in de omgeving van kuststeden meer regen valt dan elders langs de kust. Het asfalt in de kuststeden zou de oorzaak zijn. Dat absorbeert de zon en fungeert zo als warmtebron.

Vooralsnog blijven we dus overgeleverd aan de weergoden. Beter is het daarom mee te buigen met de regen zoals riet meebuigt met de wind. Buienradar.nl maakt het mogelijk. Op deze website wordt de neerslag met radarbeelden gevolgd. Ideaal wanneer het pijpenstelen regent en je bijvoorbeeld de hond moet uitlaten. Even op Buienradar kijken, inzoomen op je woonplaats en – nu komt de truc – je kunt zowaar twee uur vooruit kijken. Zit er ergens een droog stukje tussen al die buienvelden? Ja hoor, over een half uurtje. En verrek! Een half uur later is het inderdaad droog. Snel Jerry uitlaten, want je weet: straks begint de regen weer.

Lange leve Buienradar. Eindelijk zijn we verlost van dat turen naar de lucht en het bijbehorende nattevingerwerk. Een hele vooruitgang. Ik heb geen paraplu meer nodig. En dat zonder het weer te manipuleren. Wat wil een mens nog meer?

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!