Hester Scheurwater en haar vinex-vrouwen vagina

Op een winderig terras aan zee kwam mij zojuist het zomernummer van maandblad Opzij onder ogen. Daarin las ik de fascinerende zin: “Hester Scheurwater kreeg bekendheid als de controversiële kunstenaar die dagelijks met haar iPhone foto’s van haar vagina maakt.” Tot eind deze maand is haar werk te zien in Berlijn, op de tentoonstelling Basic Instinct.

Hester Scheurwater. Wat een prachtige naam. Sowieso een tien keer betere naam dan bijvoorbeeld Brenda Steunbeer, maar dat terzijde. En dan neemt ze ook nog eens foto’s van haar eigen vagina, met een iPhone! Dat belooft wat. Ik heb Hester Scheurwater direct opgezocht op Google. En wat blijkt? Ze is als 40-jarige kunstenares (man en drie kinderen) bekend geworden omdat ze keer op keer van Facebook werd gedonderd, alwaar ze de foto’s van haar vagina manshoog opstapelde. Daar gaf ze dan ruchtbaarheid aan en zo werd ze een controversieel kunstenaar.

Nou ja, controversieel. Hester fotografeert haar vagina steevast achter een nylon panty-kruisje, of achter haar hand. Waarom doet ze dat? Welnu: ze heeft een lieve man en drie kleine kinderen die op een dag, je kunt er de klok op gelijk zetten, huilend uit school zullen komen. Johnny uit groep 8, die al een klein beetje neukt, heeft hele rare foto’s op zijn mobieltje.

Dat is de spagaat waarin Hester zit. Ze wil een lekker stoer kunstwijf zijn, maar ook een lieve moeder en toegewijd echtgenote. Het resultaat: preuts exhibitionisme dat – geluk bij een ongeluk voor Hester – razend populair is onder Vinex-vrouwen, de nieuwe doelgroep van de Opzij. Zij herkennen zich massaal in deze huisvrouwenkunst. “Iets met een vagina! Oei oei oei!”

Het is alsof de geschiedenis zich herhaalt. Tien jaar geleden hadden we de Vagina Monologen. Als vrijgevochten Vinex-vrouw móést je naar de schouwburg, kijken naar Hanneke Groenteman, Marga van Praag of Catherine Keyl. Zij hielden dan een monoloog over een vrouw die zo ontzettend nat was dat ze in haar eigen vocht verdronk. Allemaal heel belangrijk, want de vagina gold toen nog als onontgonnen gebied, het laatste taboe.

Sindsdien zijn we dus niets opgeschoten. Na wat preuts geneuzel over de roos van vlees hebben we nu de brave kiekjes. Helemaal hot als je de Opzij mag geloven. Ja, vast. Wat zijn vrouwen toch meelijwekkende wezens.

18 reacties op “Hester Scheurwater en haar vinex-vrouwen vagina”

 1. zandkorreltje

  De roos van vlees is de clitoris, Luuk!
  Van wikipedia: De vagina of schede is het INWENDIGE deel van het geslachtsorgaan dat bij vrouwelijke dieren (waaronder de mens) de baarmoeder met de buitenkant van het lichaam verbindt. Het uitwendige deel wordt vulva genoemd.
  Dusse… hoe kun je no foto’s achter je hand of een pantykruisje maken van je vagina. Hester heeft dus ook nog wat te leren, en Opzij al helemaal. Wat een gekut allemaal zeg.

 2. Meneer de Greef, voorheen tegen alles.

  Hoe noemt men het randje vleesch om de clitoris?

  Vrouw.

  /nuffsaid

 3. je schoonzus

  Hoi Luuk,
  en ik maar denken dat je hard aan het werken was op je dakterras..

 4. De kutfotografe blijkt uit haar kiekje achter de gegeven link een bijzonder opgeruimd type te zijn. En het valt vooral op dat geen van de reaguurders ‘haar wil doen’

 5. Opperprutser

  Nou daar komt mijn snotkabouter niet van in opstand!

 6. nogal vrouwonvriendelijk maar daarom niet minder leuk
  enne.. @Frans: als je iemand zoekt wil ik haar misschien best wel een keertje doen hoor.

 7. “Wat zijn vrouwen toch meelijwekkende wezens.”
  Wil je niet generaliseren s.v.p.

 8. Luuk Koelman

  @ Erwin: nu ik nog eens naar de tekst kijk, was “Wat zijn Vinex-vrouwen toch meelijkwekkende wezens” inderdaad beter geweest.

 9. @Luuk: ook dit lijkt me een generalisatie, alhoewel de verschrijving erin leuk is.

 10. Wat een (netniet)kutfoto’s!!! Echt een vrouw zonder ballen!

 11. El franko

  Qua kunst vind ik het wel leuker dan een pindakaasvloer.

 12. Ha Luuk,

  Gezien de reacties heb je een héél gevoelige snaar geraakt.\Is het humor..is het cynisme of is het gewoon om aan te duiden wat iemand wilt zijn?
  Alleen daarom al een 10 voor deze column.
  Het schijnt dat we de 60tiger jaren ver achter ons hebben gelaten en dat we de afgelopen
  Jaren veel aan onschuld hebben verloren.
  Niets mis met die website, maar misschien wel iets met ons
  Dus…. Een goede column Luuk hoe pijnlijk die ook is gedurende deze dagen.

  Groetjes
  Raebay

 13. Is die laatste zin niet een beetje over-gegeneraliseerd Luuk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top