Hells Angels hebben spijt

Het heeft zeven jaar geduurd, maar eindelijk is het zover: de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels heeft spijt. Ze hadden Frits Barend en Henk van Dorp niet moeten mishandelen. In 2000 drongen Hells Angels de RTL-studio binnen en gaven het televisieduo enkele rake klappen. Daarna dwongen ze Barend en Van Dorp excuses te maken omdat ze de Hells Angels “een criminele organisatie” hadden genoemd.

De Amsterdamse tak van de Hells Angels staat voor de rechter omdat het Openbaar Ministerie alle Nederlandse afdelingen van de motorclub wil verbieden. Al in 1995 beoordeelde de commissie Van Traa de Nederlandse tak van de Hells Angels als een “crimineel netwerk”. De leden zouden zich bezighouden met afpersing en handel in vrouwen, wapens, drugs en gestolen auto’s. In 2004 werden de met kogels doorzeefde lijken gevonden van drie leden van de Limburgse Hells Angels. Ze waren het slachtoffer van een interne afrekening. Uiteindelijk werden twaalf leden veroordeeld tot zes jaar celstraf.

Die plotselinge spijtbetuiging is natuurlijk niets waard. Tenminste, dat dacht ik. Totdat ik op Campus.tv, het digitaal televisiekanaal voor studenten in Amsterdam, de Hells Angels hun bezorgdheid hoorde uiten over de veiligheid rondom metrostation Spaklerweg, dat pal naast hun clubhonk ligt. Ja, ze begrepen heel goed dat studenten zich niet op hun gemak voelen als ze vanaf Hogeschool Amsterdam naar het metrostation lopen. “Je moet namelijk een heel stuk door het donker langs een verlaten stuk weg,” vertelt Hells Angel Harold, een beer van een kerel in een leren jack, “en dan al die bosjes.” Ook Hells Angel Oebele heeft zo zijn zorgen over de veiligheid in de buurt. Nee, hij zou vrouw en kinderen in het donker niet alleen naar metrostation Spaklerweg laten lopen. Dan verschijnt Unu, president van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels, in beeld. De Hells Angels, zo meldt hij, staan beschikbaar om iedereen die zich onveilig voelt, te begeleiden naar de metro of waar dan ook naartoe.

Kijk, dát is een charmeoffensief waar je als burger iets aan hebt. Gisteren kwam Hells Angel Killroy mijn moeder ophalen om haar op zijn Harley Davidson naar haar wekelijkse bingoavond te brengen. Aan de telefoon had ik aan een half woord voldoende. Killroy begreep het meteen. Nee, natuurlijk moest ik dat vrouwtje niet alleen over straat laten schuifelen met haar rollator.
Op het afgesproken tijdstip stond hij in vol ornaat voor haar aanleunwoning. Hij had een extra helm bij zich en hielp mijn moeder liefdevol in de zijspan van zijn Harley Davidson. “Daar kan geen deeltaxi tegenop,” concludeerde ze tevreden.

Onderweg vertelde Killroy dat Hells Angels anno 2007 een hoger ambitieniveau hebben. “We vragen aandacht voor een betere wereld”. Gisteren, op hun clubavond, hadden hij en zijn maten nog uitgebreid gediscussieerd over de emissie van broeikasgassen in relatie tot het Verdrag van Kyoto. Ook denken de Hells Angels in aparte werkgroepjes na over duurzame ontwikkeling en microkrediet, om zo wereldwijde armoede tegen te gaan. “Een stukje mondiale bewustwording,” aldus Killroy, “want een miljard mensen leeft van minder dan één biertje per dag.”

Ook gedurende de bingoavond week Killroy niet van haar zijde. Dat kwam goed uit toen er onenigheid ontstond tussen mijn moeder en de 91-jarige meneer Wielewaal, die meende met een bijna lege bingokaart tóch recht te hebben op de citruspers. Killroy was er als de kippen bij. Hij trok meneer Wielewaal uit zijn rolstoel en schudde hem net zo lang door elkaar tot zijn kunstgebit op de grond kletterde.
Op de terugweg stelde Killroy mijn enigszins geschrokken moeder gerust. “Ik bied meneer wel een keer mijn excuses aan.”

Scroll naar top