Handel is handel

Premier Balkenende kan tevreden zijn: de VOC-mentaliteit, om over grenzen heen te kijken, is weer helemaal terug. Nederlandse beleggers kopen massaal levensverzekeringen op van Amerikanen die niet meer lang te leven hebben. Wie terminaal ziek is en een levensverzekering ter waarde van een miljoen dollar heeft, kan deze voor circa 600.000 dollar verkopen aan een Nederlandse belegger. Het mes snijdt aan twee kanten. De doodzieke Amerikaan kan nog snel even de bloemetjes buiten zetten en na zijn overlijden incasseert de Nederlander het volledige bedrag van één miljoen dollar. Kortom, iedereen blij!

Helemaal nieuw is deze constructie niet. Heel wat Amerikaanse aids-patiënten verkochten eind jaren tachtig hun levensverzekering aan beleggers die dachten snel te kunnen cashen. Totdat de medicijnen tegen aids steeds beter werden en de ziekte niet meer dodelijk was, maar chronisch werd. Wat een pech. Zit je voor zes ton opgescheept met de levensverzekering van iemand die honderd kan worden én misschien wel jonger is dan jij. Maar goed, niet getreurd, aan terminale kankerpatiënten kun je je nauwelijks een buil vallen. Klinkt morbide, maar de dood is nu eenmaal big business.

Trouwens, je kunt je als belegger oprecht betrokken voelen bij de laatste levensfase van je belegging. Regelmatig een belletje overzee. “Hoe gaat het met meneer Jones? Aha, is hij wezen golfen? Maar hij heeft toch uitzaaiingen? Is hij niet bedlegerig dan? Wat? Slaat de nieuwe chemokuur aan?”
Moet je de aanschaf van een nieuwe wagen toch even uitstellen. Gelukkig blijkt de kanker agressiever dan verwacht. Stap je na het smartelijk heengaan van meneer Jones in je Mercedes Roadster om een condoleancekaartje te posten: ‘woorden schieten tekort om mijn leedwezen uit te drukken’.

Maar ergens wringt de schoen. Hoe kan Jan met de pet ooit zes ton ophoesten om zo’n goed renderende levensverzekering over te kopen? Daar zal dus wel weer een Dexia Legiolease variant op worden bedacht. Hoe dat afloopt, weten we inmiddels: tribunes vol gedupeerden bij Radar en Kassa. Allemaal sukkels die het grote geld zagen. Meneer Jansen had niet door dat de verklaring van de arts van de terminaal zieke vervalst was. Of nog mooier, hij had er niet op gerekend dat de ten dode opgeschreven Amerikaan met zes ton opeens wél een peperdure levensreddende behandeling kon betalen. En meneer Pietersen, ach en wee. Hij trof een terminaal zieke met gevoel voor humor. De Amerikaan draaide het geld er doorheen en pleegde vervolgens zelfmoord. Dan keert de verzekeraar niet uit.

De deskundige van de Consumentenbond is er ook. Ze zou het wel van de daken willen schreeuwen: mensen, zorg er voor dat je dit soort zaken contractueel goed dichtspijkert. Dus géén verdere behandeling voor de patiënt. En ook geen reisje naar Lourdes. Je weet immers maar nooit. Verder nog tips voor gedupeerde beleggers wiens belegging nog in leven is? Ja, een Joegoslavische hitman huur je al in voor tienduizend dollar.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!