Had ik maar…

Met enige regelmaat duikt het bericht op. Een palliatief verpleegkundige heeft een top-5 samengesteld van alles waarvan stervenden spijt hebben.

Met stip op 1: Had ik maar niet zo hard had gewerkt. Op 2: Had ik maar meer contact gehouden met mijn vrienden. Op 3: Had ik mezelf maar toegestaan om simpelweg gelukkig te zijn. Op 4: Had ik maar de moed gehad om meer mezelf te zijn. En op 5: Had ik maar meer mijn eigen weg gevolgd, in plaats van datgene doen wat anderen van me verwachten.

Dergelijke postjes worden altijd gretig gedeeld. “Zo waar!” staat er dan onder. Immers, wie beseft dat de dood nabij is, die hoeft aan geen enkele sociale conventie meer te voldoen. Maar toch: wat iemand op zijn sterfbed zegt, is misschien wel veel meer een kwestie van ‘het gras is altijd groener bij de buren’. Iemand die nooit iets heeft uitgevoerd, zal op zijn sterfbed echt niet tevreden concluderen: “Nou, dat niet zo hard werken is me prima gelukt!” Hij zal met spijt in zijn stem mompelen: “Had ik maar meer gewerkt, iets met mijn leven gedaan.”

Ach ja, alle dingen die we niet hebben gedaan.

Het grootste cliché over het leven en hoe het te besteden, is afkomstig van Youp van ’t Hek. Hij zong ooit tijdens een oudejaarsconference: “Leef toch je leven als je allerlaatste uur!” Iedereen pinkte een traantje weg. Waarop Theo Maassen in één van zijn conferences reageerde met: “Leven alsof elke dag je laatste is? Ik heb het een keer gedaan en ik vond het een kutdag. Je moet toch een heleboel regelen. Wie komt er op je crematie?”

Hoe dan ook, een Zuid-Afrikaanse kinderarts besloot het anders aan te pakken. Hij vroeg kinderen die uitbehandeld waren, naar wat zij het fijnst hebben gevonden in hun leven. Op Twitter somde hij hun antwoorden op. Het is een ontroerende thread om te lezen. Meest genoemd: huisdieren, ouders, het strand en… ijs!
Wat geeft je leven zin? Op je sterfbed met spijt terugkijken op alles wat je niet hebt gedaan, is een tamelijk nutteloze bezigheid. Beter is het om regelmatig stil te staan bij wat er werkelijk toe doet voor jou.

Van een life coach hoorde ik ooit de volgende tip. Mocht je twijfelen of je nu wel of niet het ‘juiste’ levenspad bewandelt, beeld jezelf dan in dat je nog vijf jaar te leven hebt: in goede gezondheid en geld is geen issue. Zou je dan nog steeds datgene doen wat je nu doet?

Een interessante vraag.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!