Gurkha’s hossen niet

Bikkelhard zijn ze en hun lijfspreuk luidt: ‘liever dood dan leven als een lafaard’. Een eenheid Gurkha’s uit het Britse leger gaat onze jongens in Uruzgan helpen in de strijd tegen de Taliban. De oorspronkelijk uit Nepal afkomstige strijders zijn berucht om hun hardheid en opofferingsgezindheid. Sinds het begin van de negentiende eeuw vechten ze mee in het Britse leger. Sindsdien worden deze ijzervreters omgeven door een bijna mythische waas van geheimzinnigheid. Vooral hun gekromde kapmessen, de zogenaamde kukri’s, zijn berucht. Daarmee sneden de Gurkha’s tijdens de Falkland-oorlog de oren van gedode Argentijnen af, om ze vervolgens als trofee om hun nek te hangen. Geen wonder dat een bataljon Argentijnse soldaten spontaan op de vlucht sloeg toen ze een loopgraaf verderop Gurkha’s hun kapmessen hoorden slijpen.

Inmiddels zijn de eerste Gurkha’s gearriveerd in Kamp Holland. Tegenover een journalist van het NRC bevestigen ze graag hun faam. “We vechten altijd in de frontlinies, doen ons werk goed en willen onze reputatie hooghouden.”

Dat belooft wat, moet generaal Berlijn gedacht hebben. Daarom mogen de Gurkha’s te voet voorop bij de herovering van de Baluchi-vallei op de Taliban, gevolgd door een horde Afghaanse militairen en daarna een paar Nederlanders – druppelsgewijs en low profile. Dat heet de Dutch Approach, want zeg nu zelf, vechten tijdens een missie is altijd zo’n gedoe.

Daarom kun je de taken maar beter verdelen en gewoon doen waar je goed in bent: de Gurkha’s slachten af en wij bouwen op. Terwijl die gekke Nepalezen met getrokken kapmessen de Baluchi-vallei in sprinten, drinken wij ontspannen thee met wat Afghanen (koekje erbij) en metselen eens een muurtje.
Nederlanders hebben nu eenmaal niet die doodsverachting van de Gurkha’s. Onze militaire patatgeneratie zit liever voor de laptop dan achter de mitrailleur. Vijf gewonden op patrouille (1x botbreuk en 4x rugklachten) is al schrikken. Daarom sturen we Brits koloniaal kanonnenvoer op de Taliban af. Gurkha’s die bereid zijn voor westerse belangen te sneuvelen, in ruil voor een Brits paspoort na vijftien jaar trouwe dienst.

Het zal wennen zijn voor onze jongens. Gurkha’s zijn namelijk échte militairen. Ze hossen niet en van chatten met het thuisfront hebben ze nog nooit gehoord. Evenmin kennen ze de flipperkast, de pingpongtafel, het poolbiljart, frikadellen, de militaire vakbond en alle hits van Gerard Joling.
Het zal de Nepalese vechtersbazen kortom duizelen in Kamp Holland. Gelukkig kennen ze als kolonialen hun plaats. Na een dag van harde man-tegen-man gevechten in de Baluchi-vallei laten ze zich bereidwillig fotograferen door onze jongens. Leuk voor het thuisfront: “Lieve Anita, als bijlage bij deze e-mail een foto van een Gurkha. Zie je dat met bloed besmeurde kapmes en die halsketting? Gurkha’s rijgen de teelballen van gedode Talibanstrijders aan een koord. Dat dragen ze dan als een soort van snoepketting om hun hals. Brrrr!”

Dat is het hele eieren eten in Uruzgan. Nederlanders hebben gebrek aan ballen. Gurkha’s niet.

44 reacties op “Gurkha’s hossen niet”

 1. Weer een NUKUBU die het beter denkt te weten. Misschien moet je je eens verdiepen in het één en het ander wat daar gebeurd. Maar laffe leugentjes vanachter je computer verspreiden is natuurlijk makkelijker.

  NSB familie perhaps?

 2. ‘Flipperkast, de pingpongtafel, het poolbiljart, frikadellen, de militaire vakbond en alle hits van Gerard Joling.’

  Is toch echt niets van gelogen. *ROFLOL*

 3. Het is natuurlijk wel een feit, dat de hele Nederlandse media in rep en roer is als een “weer een Hollandse jongen” (lees militair) gewond of gesneuveld is. Volgens mij hebben “de jongens” daar meer dan genoeg ballen, maar wij hier “in de polder” niet en weten het altijd beter.

 4. “”Lieve Anita, als bijlage bij deze e-mail een foto van een Gurkha.”

  Rotflol! Maar het had ook een aapje, de lokale waterput of een andere bezienswaardigheid geweest kunnen zijn. Maar idd, een wereld van verschil.

 5. Ze hossen niet en van chatten met het thuisfront hebben ze nog nooit gehoord. Evenmin kennen ze de flipperkast, de pingpongtafel, het poolbiljart, frikadellen, de militaire vakbond en alle hits van Gerard Joling.

  Is dit normaal om te schrijven over onze jongens die inmiddels wel de ballen hebben om naar Afghanistan af te reizen…. Ze vechten daar toch ook, of heb jij de kranten niet gevolgd de laatste tijd. De tijd dat jij naar Afghanistan durft te gaan moet zeker nog komen of niet. Wat een fucking loser ben jij zeg!!!!! Ik nodig je hierbij ook uit om mij een mail te sturen met een reactie.

 6. hé Koel, wanneer leer je het nou eens? Je ziet het hierboven, de “beroeps”militairen komen in verzet tegen je schrijfsel. Snap het nou eens een keer, een militair wordt beroeps om in ‘t Harde op de Veluwe oorlogje te spelen. En als het echt wordt, dan heeft heel Nederland ineens geen verstand van zaken, dan mogen persiflerende teksten ook niet meer.
  Maar nu weet je het zeker: “Wat een fucking loser ben jij zeg!!” En je bent nu uitgedaagd om te mailen. Kijk, DAT doen die Ghurka’s dan weer niet. Ondanks hun onverschrokkenheid.

 7. Wat ben jij een ongeloofelijke ongevoelige kloo…
  z…
  stukkies schrijven is wel heeel dapper achter je veilige bureautje. wat heb jij ooit bereikt in dat rottige leventje van je?
  heb je ooit iets gedaan wat ten goede kwam van de “mensheid”
  heb de rest van je proza ook even doorgenomen en ik moet zeggen: wat een boelshit!!!!
  dat je nog mag schrijven is al een wonder.
  Prutser

 8. DoktorBlue

  koel man! Laat je niet intimideren van mensen, die nog steeds geloven dat we de afganen helpen, dat de aarde plat is en dat we binnen 6 dagen zijn geschapen.

 9. Toch raar Luuk,

  Ze hebben toch echt eerst een sommetje op moeten lossen voor ze hier mochten reageren.
  Zouden ze daarbij hulp hebben gekregen?

  Maar Luuk, denk dat je een paar rake opmerkingen hebt geplaatst, en tja, die doen soms zeer.

 10. Luuk,
  Scherpzinnigheid en kritiek is een verworvenheid die in een beschaving telt. Een land waar oorlog en honger nog steeds heerst en waar er voorzichtige stappen worden gezet naar beschaving, is deze kritiek en scherpzinnigheid niet op zijn plaats. De missie in Afghanistan wordt naar beste eer en kunnen uitgevoerd door mannen en vrouwen die in beschaving geloven en het op moeten nemen tegen lieden die het woord nog niet eens kunnen spellen. De hulp die komt van de Ghurka’s is een prima aanvulling en zeer welkom in Uruzgan. Graag wat meer nuance.

 11. Nederland is niets meer dan het hulpje van de VS, een neo-koloniale bezettingsmacht. In essentie zijn onze jongens zo dom dat ze voor oliebelangen van het westen hun leven wagen. Die hele opbouw is één leugen.
  Jammer dat onze jongens nooit is geleerd zelfstandig na te denken.

 12. Beste Luuk,

  Erg jammer dat jij denkt dat je de wijsheid in pacht hebt. De enige reden dat de Nederlanders de hulp van de Gurka’s inroepen is omdat wij meteen een proces aan de broek hebben hangen en uitgemaakt worden voor moordenaars als we als Nederlander een schot lossen. Omdat jullie: de journalisten altijd op zoek zijn naar sensatie om het klootjesvolk te entertainen.
  Wat heb jij gedaan om je huis verlicht te houden? Wat heb jij gedaan om elke dag je luxe auto vol te gooien met bezine? Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je kinderen veilig kunnen opgroeien in dit land?
  Een stukje schrijven over hoe laf wij Nederlanders zijn en hoe dapper de Gurka’s?
  Er is maar 1 iemand met gebrek aan ballen: JIJ!

 13. Nachttripper

  Klootjesvolk? Is dat hoe “onze jongens” denken over de nederlandse bevolking? Ontluisterend…

 14. Hahaha, mooi stukje Luuk 😀

  De hele reden dat Nederland daar zit is natuurlijk dat ze nu ook fijn even oorlogje mogen spelen. Beetje praktijkervaring opdoen in een mooi afgebakend stukje land. Als je nu echt wilt weten wat er gebeurt dan moet je maar eens naar het ongecensureerde nieuws kijken: http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/

  Neemt niet weg dat ik denk dat de gemiddelde Nederlander uit eigen ervaring weet hoe hij moet communiceren met mensen met andere taal en cultuur. En dat ik geloof dat een Nederlandse soldaat een stuk beter kan omgaan met de locals dan een Amerikaanse inteelt soldaat die niemand vertrouwd die geen US passport heeft.

 15. Nachttripper

  Het is grappig overigens hoe de bovenstaande reacties van militairen (ik ga er maar even van uit dat het militairen zijn) allemaal een toon hebben van “Jullie mogen geen kritiek hebben want wij doen dit voor jullie”. Maar ik heb jullie niet gevraagd om het leger in te gaan. Ik heb jullie niet gevraagd om naar Afghanistan te gaan. Voor dat laatste moeten we naar de heren en dames politici kijken. In dat opzicht is het artikel van Luuk ook niet eerlijk want je kan wel roepen dat je het belachelijk vind dat we in afghanistan zitten met onze krijgsmacht maar daarvoor moet je ook niet naar de militairen wijzen. Ik neem namelijk niet aan dat Luuk graag het hele nederlandse leger maar wil afschaffen.

 16. Natuurlijk heeft niet iedere burger afzonderlijk een verzoek gedaan militairen naar Afghanistan te sturen….zucht…..

  Let op lui, voor diegenen die het niet snappen: We leven in een democratie, onze vertegenwoordigers (over wie ik ook een mening heb, maar ze zijn wel gekozen) hebben bepaald dat we militairen sturen, en dus gaan ze.

  Je kunt het ermee oneens zijn dat ze gaan, maar elke vent/vrouw die daar zit in naam van ons land verdient een beetje respect in plaats van afgezeken te worden vanaf de leren 3-zits.

  Mocht je niet snappen waarom, bekijk dan de beelden maar eens die de NOS sinds gisteren op de site heeft staan. Vraag jezelf daarna maar eens eerlijk af of jij zou kunnen wat je de mannen daar ziet doen.

 17. Hallo Luuk Koelman. Ik zou graag willen weten waar je je info over je laatste bericht over Ghurka´s vandaan gehaalt hebt. Ben je in het gebied geweest of heb je het gewoon van Wikipedia gehaald? Ik neem aan dat je hierna een baan aangeboden heb gekregen bij het AD of de Telegraaf? Ghurka´s zijn in de jaren aanzienlijk vernadert. Trouwens over het patatleger waar je het over hebt (Nederland, is het niet zo dat de terughoudendheid van de Nederlanders wordt gecreerd door de riool media als u die alles wat de Nederlandse militairen doen veroordelen? Denk er maar eens over na.

 18. Haha, wat een reacties zeg, koel! Zolang de voedselbanken hier in Nederland blijven groeien om een oorlog die ons niets aan gaat te financieëren, heeft ieder het recht dat te bekritiseren op welke manier dan ook. Fijn dat deze man een goed platform daarvoor heeft, you go Luuk!

 19. Ik zou best wel eens een discussie aan willen gaan met Luuk. jammer dat hij voor Metro schrijft want hij schetst een totaal verkeerd beeld wat veel mensen doet geloven hoe NL soldaten optreden. Jammer.
  Ach, hij heeft wel ns wat gehoord….

 20. En daarbij zijn het allemaal “beroeps” militairen, heleaas niet de beste hebben we wel mogen vernemen na Srebrenica, maar niemand word hiertoe gedwongen. Dus het gillen over een mening hebben vanaf je leren bankstel is wel degelijk gerechtvaardigd!

 21. Ik bedoel dus, het hebben van een mening vanaf je leren bankstel is wel degelijk gerechtvaardigd. Foutje…

 22. A. Thoolen

  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat columnist Koelman niet weet waar hij over praat en aardig generaliseert. Als er al geen mannen met ballen zijn dan is hij waarschijnlijk aanvoerder van dat team. Hij oordeelt over mensen en zaken waar hij de ballen verstand van heeft. Als oud militair en veteraan stel ik dat hij zeer waarschijnlijk al een broekje vol heeft op weg naar het gebied waar de Nederlandse militairen hun werk doen. Dat hij de beschikbare communicatietechnieken voor contacten met familie in Nederland als niet passend voor de gegeven situatie beschrijft; het militair profiel als low profile aangeef als zijnde de laatste in de rij schuilende achter anderen, dan kan ik niet anders dan constateren dat hij niet weet waar hij over praat. Zijn beschrijvingen van verwondingen bij een onlangs mislukte aanval doet hij af als ware het voetbalblessures. Dat getuigt van geen respect voor familie van militairen die gewond zijn geraakt tijdens acties of nog erger reeds hun werk met de dood hebben moeten bekopen.

  Kortom, ik ben van mening dat Koelman het meest spannende in zijn leven heeft ervaren toen hij ontdekte dat hij bij het laatste toiletbezoek deze keer niet zijn eigen handen bevuilde bij het afvegen van zijn kont. Hopelijk zal Defensie deze man nog eens uitnodigen voor een bezoek en loopje met een patrouille door Afghaans gebied.
  Waarschijnlijk zal er een forse vrachtwagen met toiletpapier achter Koelman moeten rijden om te assisteren in het verwijderen van de bruine massa die hij achterlaat.

 23. Luister PIEMEL
  ik ben zelf nu in Afghanistan en jij durft te zeggen dat ik een watje ben ik heb op dit moment al meer levenservaring dan jij ooit zult krijgen. en ik durf dan ook met trots te zeggen dat ik een Nederlandse Beroeps Millitair ben. Ik heb hier nu al het een en ander aan VECHTEN meegemaakt en dat zijn dan ook gevechten met de hoofdletter V. Stuur me maar eens een mail met hoe jij er over denkt en kom dan maar eens zelf hier naartoe LEEGHOOFD

 24. Sorry hoor maar ik mis hier een totaal gebrek aan humor. En waarom zouden we in hemelsnaam respect moeten hebben voor een stelletje moordenaars die hersenloos mensen afslachten voor een idee dat hun meerderen hebben? Nogmaals, iedereen is beroeps, niemand word hiertoe gedwongen. Niet zeiken dus als er elementen zijn die het op je gemunt hebben, daar heb je voor gekozen. Dan had je postbode moeten worden. Enough said!

 25. En weer maar ik een stomme zins fout, zal het tijdstip en slaap gebrek wel debet aan zijn. Uiteraard mis ik hier geen totaal gebrek aan humor, die is al om aanwezig… Maar goed, ik wens iedereen nog een prettige dag.

 26. Heerlijk! Uit de reactie van Kevin begrijp ik dat de column van Koelman inmiddels ook gelezen wordt in Afghanistan.

  Niet te veel internetten jongens, er moet gevochten worden. Dus laptopje uit en hup, de zandbak in. Op jacht naar de Taliban-baarden!

 27. Een column kan bedoeld zijn om te schokken, dat lijkt niet iedereen te beseffen.
  Ik denk dan ook niet dat je de inhoud van een column dan ook per definitie gelijk moet stellen aan de mening van de schrijver ervan.

  Dit schokken kan tot (serieuze) discussie leiden, wat natuurlijk mooi is.

  Het lijkt me verder evident dat een ieder vrij staat de Nederlandse Beroeps Militair laf danwel dapper te vinden. Een mening maakt nog geen feit, zelfs veel gelijkgestemde meningen niet.

  Zo ook mijn mening niet, maar dat neemt niet weg dat ik volledig recht heb op een mening en ook om deze te uiten:

  Een Nederlandse Militair kiest bewust voor dit betaalde vak. Het is onzinnig om te veronderstellen dat een Militair het eens moet zijn met de reden van uitzending. Hij wordt betaald om militair te zijn met bijbehorende taken (een mening mag natuurlijk ook hij hebben (en uiten), maar dit mag geen afbreuk doen aan zijn werk (dan had je ander werk moeten kiezen)).
  Het leger zou ook onbestuurbaar zijn als je rekening moet houden met de mening van de individuele militair.
  Ook kiest de militair bewust voor de risico’s door militair te worden. Daar moet je als militair dan ook niet over zeuren.

  Persoonlijk heb ik veel waardering voor het werk van de militair en is het waarschijnlijk een sociaal grotere bijdrage dan een regulieren (kantoor)baan.
  Neemt niet weg dat ik ook hartelijk om de column kan lachen en dat die vooral geschreven moeten kunnen blijven worden.

  Later.
  B

 28. Lol@Emiel! Ik raad personen zoals Kevin even aan om op Wikipedia de betekenis van de woorden ironie, scherts en (in het algemeen) humor op te zoeken. Wij Nederlanders staan toch niet bekend als de mensen met de langste tenen.
  Ook zou ik Kevin graag attent maken op zijn dwingelanderij en de wijze waarop hij Luuk beledigt -hiermee bedoel ik de onbetamelijkheid van het gebruik van geslachtsdelen als scheldwoord-, iets dat eerdergenoemde geenszins doet in zijn column (ook even opzoeken op Wikipedia s.v.p.)
  Daarnaast wil ik hem wijzen op de CAPSLOCK-toets, die zit links in het midden op je toetsenbord, en is erg storend bij OVERBODIG gebruik ervan.
  Veel succes verder, we hopen op een voorspoedige afloop.

 29. Aangezien Luuk het vaak gemunt heeft op nou niet bepaald de ‘zwakken’ van onze samenleving (bv. beroepsmilitairen, Hell’s angels, orthodoxe moslims) heeft hij zeker geen gebrek aan ballen.

  Maar overigens vind ik de humor en ironie in dit stukje ver te zoeken. Het is eigenlijk gewoon lomp.

 30. Luuk,

  Je bent gewoon een fucking low life, ooit is er ergens voor afgekeurd ofzo? Je zou met die bijdehand kop van je is lekker naar Uruzgan gaan want ja wij Nederlanders doen daar toch niks volgens jou.

  Rare vent!

 31. ben je wel helemaal in orde pannenkoek hoe durf dat soort uitlatingen uit te drukken je moet je schamen ga maar is mee zal je zien wat de militairen meemaken en voelen ik ben er niet blij mee wat je geschreven hebt nukubu
  je moet je schamen en excuus aanbieden over je uitlating

 32. @ ikke: als ik het goed begrijp, stel je met je “hoe durf je dat soort uitlatingen” dat Koelman ballen heeft. Daar denken je collega vmbo-soldaten anders over. Wel de gelederen gesloten houden hè!
  😉

 33. Mensen als Luuk Koelman moeten ze zelf in Afganistan droppen.
  Tuurlijk hebben de mannen zelf gekozen om militair te worden . Maar ik heb wel respekt voor ze , maar niet voor als die “helden ” die commentaar op ze hebben en nooit militair zouden willen worden.
  Ik vind het al erg genoeg dat er Nederlandse militairen zijn gesneuveld voor deze zinloze oorlog.
  De vergelijking met Gurka’s slaat nergens op want die hebben niks te verliezen , die leven alleen maar voor oorlogen.

 34. @ ikke: als ik het goed begrijp, stel je met je “hoe durf je dat soort uitlatingen” dat Koelman ballen heeft. Daar denken je collega vmbo-soldaten anders over. Wel de gelederen gesloten houden hè!

  Tja ik weet niet wat voor beeld jij heb ????
  Het is wel dat veel jongeren in dienst zitten.
  Maar die hebben ballen voor mij om toch nuttig bezig te zijn ondanks de ellende.
  Maar er zijn altijd mensen die kritiek hebben.
  Doe lekker mee en ervaar het en leer samenwerken met vele nationaliteiten…
  Groetjes

 35. “Doe lekker mee en ervaar het en leer samenwerken met vele nationaliteiten…”
  Denk lekker niet na maar ervaar het en leer wat je waarschijnlijk beter op een andere manier had kunnen leren.

  Dat A. Thoolen zelfs nog in de metro gekomen in met zn poepgrapjes… En dan retard Kevin die met zn 22 jaar levenservaring hier een beetje hoog van de toren komt blazen. Jammer dat je ons niet door het beeldscherm heen op onze neus kan stompen want dat had je waarschijnlijk veel gemakkelijker gevonden, niet?

  Zoiezo is de essentie van het artikel zoals ik het lees niet dat Nederlanders mietjes zijn, maar juist dat het die augurkha’s nogal extreem zijn. En waarom duikt toch steeds weer het argument op dat Luuk Koelman zelf niet dapper genoeg is om in Afghanistan te vechten? Voor zo ver ik weet heeft hij ook niet beweerd het zelf beter te kunnen en dat heeft er ook geen zak mee te maken. Jullie kunnen weer geen goeie teksten schrijven, moeten we daar dan ook maar lompe grapjes over gaan maken?

 36. Als frequent lezer van zijn columns heeft Luuk Koelman mij menig maal aan het lachen gemaakt, met name het schoppen tegen de bestaande orde en het persifleren van situaties en personen heeft hij tot kunst verheven.
  Bovenstaande column kan mij bekoren, alleen ik begrijp heel goed dat met name de laatste zinnen (het ballenverhaal) gewoonweg beledigend zijn voor “onze militairen”. Je moet wel lef hebben om je op te geven als militair die bereid is naar oorlogsgebied te gaan om de plaatselijke bevolking te helpen, terwijl je mogelijkheden met betrekking tot echte bestrijding van het terrorisme beperkt zijn. Ik begrijp de onderliggende bedoeling van Koelman, maar geef nog wel respect aan de mannen en vrouwen die ver van huis en haard met goede bedoelingen voor de plaatselijke bevolking zich bijna vrijwillig laten terroriseren. In Nederland krijgen we gekleurd nieuws via de verschillende media, dus een reeel beeld zullen we wel nooit krijgen. Ze proberen het te bestrijden, maar hebben niet de mogelijkheden van de Ghurka’s, en dat wil dus niet zeggen dat ze geen ballen hebben.

 37. Correctie op jou opmerking!!! Het is een ZENUKUBU…Zonde van mn tijd….die kerel moet eens lekker ergens elders gaan wonen.. ik lever zo een maand soldij in voor zijn ticket naar timbuktu!!! ZENUKUBU…

 38. NUKUBU

  hahahaha
  NUtteloze KUt BUrgers..blijft leuk dat jargon van de uh NINUKUBU?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top