Het Binnenhof is dringend toe aan een grootscheepse renovatie. Kosten: 500 tot 600 miljoen euro. Dat schrijft oud-minister Liesbeth Spies in haar adviesrapport aan minister Blok van Wonen. Als het kabinet groen licht geeft, kan de klus in 2020 beginnen.
Hemeltjelief, een renovatie van 600 miljoen. Staat het hart van onze parlementaire democratie op instorten? Niet bepaald, want over verwaarlozing wil Spies niet spreken. Maar de brandweer klaagt. De parlementsgebouwen voldoen niet meer aan de veiligheidseisen van deze tijd. Ook leidingen en elektriciteit zijn verouderd.
Spies schrijft: “Nu al zijn er vele kleine en grote gebreken, zoals kamers waar de verwarming niet werkt, loskomende tegels, haperende roltrappen, lekkages en liften die stilvallen terwijl er Kamerleden inzitten.” Zelfs de Tweede Kamer (nieuwbouw uit 1992) is volgens Spies toe aan renovatie. Er zit betonrot in de gevel en: “Het moment is niet ver dat een Kamerdebat gestaakt moet worden omdat de elektriciteit uitvalt.”
Vijf jaar gaat de renovatie duren, waarbij het Binnenhof compleet op slot moet. De Eerste en Tweede Kamer verhuizen voor die periode naar het pand van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat volgend jaar vrijkomt. Dat is nog geen kilometer verderop, maar Spies spreekt van een “emotionele kwestie.” Het tijdelijke verkassen zal veel Kamerleden niet in de koude kleren gaan zitten: “Voor het parlement is deze verhuizing een gruwel. Stel je voor dat een hele generatie politici de sfeer van het Binnenhof niet mee zal krijgen.” En dan de uitsmijter: “Mensen moeten van plekken weg waar ze toch heel graag zijn.”
Wat een prachtige zin. Nog nooit is de consequentie van alle harde bezuinigingen die Den Haag doorvoert zo treffend verwoord. Weg moeten van een plek waar je heel graag bent. Het overkomt burgers wanneer ze ontslagen worden, hun huis gedwongen moeten verkopen of verplicht zijn een baan te accepteren aan de andere kant van het land. Het overkomt ook hulpbehoevende ouderen wanneer de politiek het verzorgingshuis sluit waarin ze wonen.
En nu onze Haagse politici zelf vijf jaar lang een kilometer verderop moeten vergaderen, is medeleven plots op zijn plek. De ongelukkigen! En wat krijgen ze er voor terug? Een “sobere verbouwing,” aldus Spies.
Nou, ik heb het eens nagerekend. Het Binnenhof is de werkplek van 1250 mensen: Kamerleden, ministers, staatssecretarissen en hun gevolg aan ambtenaren. Deel die 600 miljoen door 1250 en plots zie je het werkelijke prijskaartje dat aan de renovatie hangt: 480.000 euro per Binnenhofbewoner. Mits het budget niet wordt overschreden natuurlijk.
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed