De gruwel voor Kamerleden

Het Binnenhof is dringend toe aan een grootscheepse renovatie. Kosten: 500 tot 600 miljoen euro. Dat schrijft oud-minister Liesbeth Spies in haar adviesrapport aan minister Blok van Wonen. Als het kabinet groen licht geeft, kan de klus in 2020 beginnen.

Hemeltjelief, een renovatie van 600 miljoen. Staat het hart van onze parlementaire democratie op instorten? Niet bepaald, want over verwaarlozing wil Spies niet spreken. Maar de brandweer klaagt. De parlementsgebouwen voldoen niet meer aan de veiligheidseisen van deze tijd. Ook leidingen en elektriciteit zijn verouderd.

Spies schrijft: “Nu al zijn er vele kleine en grote gebreken, zoals kamers waar de verwarming niet werkt, loskomende tegels, haperende roltrappen, lekkages en liften die stilvallen terwijl er Kamerleden inzitten.” Zelfs de Tweede Kamer (nieuwbouw uit 1992) is volgens Spies toe aan renovatie. Er zit betonrot in de gevel en: “Het moment is niet ver dat een Kamerdebat gestaakt moet worden omdat de elektriciteit uitvalt.”

Vijf jaar gaat de renovatie duren, waarbij het Binnenhof compleet op slot moet. De Eerste en Tweede Kamer verhuizen voor die periode naar het pand van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat volgend jaar vrijkomt. Dat is nog geen kilometer verderop, maar Spies spreekt van een “emotionele kwestie.” Het tijdelijke verkassen zal veel Kamerleden niet in de koude kleren gaan zitten: “Voor het parlement is deze verhuizing een gruwel. Stel je voor dat een hele generatie politici de sfeer van het Binnenhof niet mee zal krijgen.” En dan de uitsmijter: “Mensen moeten van plekken weg waar ze toch heel graag zijn.”

Wat een prachtige zin. Nog nooit is de consequentie van alle harde bezuinigingen die Den Haag doorvoert zo treffend verwoord. Weg moeten van een plek waar je heel graag bent. Het overkomt burgers wanneer ze ontslagen worden, hun huis gedwongen moeten verkopen of verplicht zijn een baan te accepteren aan de andere kant van het land. Het overkomt ook hulpbehoevende ouderen wanneer de politiek het verzorgingshuis sluit waarin ze wonen.

En nu onze Haagse politici zelf vijf jaar lang een kilometer verderop moeten vergaderen, is medeleven plots op zijn plek. De ongelukkigen! En wat krijgen ze er voor terug? Een “sobere verbouwing,” aldus Spies.

Nou, ik heb het eens nagerekend. Het Binnenhof is de werkplek van 1250 mensen: Kamerleden, ministers, staatssecretarissen en hun gevolg aan ambtenaren. Deel die 600 miljoen door 1250 en plots zie je het werkelijke prijskaartje dat aan de renovatie hangt: 480.000 euro per Binnenhofbewoner. Mits het budget niet wordt overschreden natuurlijk.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

8 reacties op “De gruwel voor Kamerleden”

 1. Ha die Luuk,

  Je weet dat ik een trouwe fan ben, maar ook die moeten je af en toe fris houden met het benoemen van “een verbeterpuntje”. Hier komt het:

  Eenvoudige berekeningen spreken veel lezers aan, maar ze moeten wel een doel hebben. Anders heb je het risico dat het een trucje wordt waarmee je gemakkelijk de aandacht van lezers trekt maar ook minder serieus genomen gaat worden. Dat zou jammer zijn! Want je columns prikkelen veel mensen wel tot nadenken. Dat heb je bij mij vandaag weliswaar weer bereikt, maar ik betwijfel of het op de goede manier is. Want ik denk nu vooral na over of je column niet lekker loopt, of dat ik je punt gewoon niet snap.

  Het Binnenhof wordt verbouwd om te voorkomen dat het over een aantal jaar niet meer te renoveren is en dus vervangen moet worden. Het wordt niet verbouwd omdat de mensen die er nu werken dat zo leuk vinden. Ik zie daarom de logica van jouw som niet. Heb ik een gedachtensprongetje van je niet begrepen of was je niet in vorm 😉

  Blijf schrijven, ik blijf lezen!

  Ivonne.

 2. De laatste 3 allinea’s, een prima uitsmijter. Bedankt!

 3. Cees Oosterom

  Het Binnenhof staat werkelijk op instorten nu! 🙂

 4. Onaniem

  Natuurlijk gaan we never nooit meer naar Londen om een leuke meid te versieren op de kade tegenover de ‘Houses of Parliament’. Als wij het zonder historisch erfgoed, dan kan Albion ook de zooi wel afbreken en er een moderne ambtenarenbunker neer te mieteren. Trouwens, White House en Capitool ook plet meppen.

 5. Erwin van Brakel

  A: Prima column,
  B: Wat kunnen we er met z’n allen aan doen en hoe organiseren we dat?

 6. De kosten gaan natuurlijk overschreden worden. Dat is inherent aan ‘De Bouw c.s.’ in Nederland. Niemand binnen die discipline kan meer rekenen, schijnt, al decennia niet.

 7. @Ivonne,
  Ha die Ivonne,
  Ik begrijp dat je een trouwe fan bent die je fris moet houden.
  Ik ben ook een trouwe fan. Ook ik moet mij fris houden. En daarom zeg ik je van trouwe fan tot trouwe fan (allebei even fris) dat je waarschijnlijk niet begrepen hebt waar het Luuk om gaat: Dat Muts Spies zegt dat het een vreselijke emotionele ervaring is voor onze Volksvertegenwoordigers dat zij even moeten verkassen.
  Luuk geeft aan dat er wel meer mensen in Nederland moeten verkassen EN DAAR GAAT HET OM.
  Niet om de cijfertjes, maar om het feit dat Spies wél haar eigen volkje ( de volksvertegenwoordigers ) serieus neemt en niet, zoals Luuk aangeeft het volk. Dat ook moet verkassen om redenen die Luuk aangeeft.
  Dag Ivonne !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top