Gretta Duisenberg: menselijk schild in Ramallah

In de stukgeschoten residentie van Arafat, ergens in Ramallah, ligt Gretta Duisenberg op haar stretchertje. Ze is klaarwakker. Haar blote voeten steken onder de dekens uit. Ze ziet haar roodgelakte teennagels die mooi kleuren bij haar wit satijnen nachtjapon. Vaag klinkt in de verte de sirene van een ziekenwagen. Op haar reiswekkertje is het zes uur twaalf.

Naast haar op de stretcher ligt Yasser Arafat, de man voor wie zij als menselijk schild bereid is haar leven te geven. Dag en nacht wil ze bij hem zijn. Gretta denkt aan zijn mentale veerkracht en die van het Palestijnse volk, dat al zo lang worstelt onder de Israëlische bezetting. Ze denkt aan de ongelijke strijd. Yasser en zijn volk tegenover de helikopters en de tanks van het Israëlische leger. David tegen Goliath.

Arafat slaapt als een roos. Hij snurkt dat het een lieve lust is. De schat! En dat niet alleen; deze fragiele man is op zijn manier ook nog eens een echte macho, want Yasser slaapt met zijn uniform aan. Dat is zó erotiserend. Een man in oorlog moet altijd paraat zijn.

Voorzichtig buigt Gretta zich over het hoofd van Arafat. Ze bestudeert zijn grijswitte stoppels, de vlezige lippen en de verfrommelde zwart-wit geruite doek op zijn hoofd. Hij ziet er vreemd, verwilderd uit, maar onder de dekens gaat zijn borst rustig op en neer.

Dan gebeurt het. Yasser draait zich in zijn slaap om. Hij woelt, zucht en duwt zijn knie”n met kracht tegen de zachte ronding van haar dij. Plots trilt Gretta’s hele lichaam. Dit is haar al jaren niet meer overkomen. De spanning van het verbodene! Ze voelt zich net een meisje van twintig. Wat moet ze doen? Yasser is geen man die je zomaar in je armen vangt. Hij is er sowieso te klein voor.

Weer voelt ze de ruwe streling van zijn knieën. Gretta denkt aan Mabel, ze denkt aan foute mannen, aan spanning en aan verliefdheid. Ze voelt zich week. Deze man is zoveel spannender dan Wim. Deze man heeft haar nodig.
Dan neemt de natuur het over. Gretta slaat de dekens opzij, krult zich over Arafat heen en gaat vol overgave over tot één op één contact.

Vijf minuten eerder. In zijn stukgeschoten residentie, ergens in Ramallah, ligt Yasser Arafat op zijn stretcher. Vaag klinkt in de verte de sirene van een ziekenwagen. Arafat is wakker, maar ligt zo stil hij maar kan en houdt zijn ogen stijf dicht. Snurken moet hij. Veinzen dat hij slaapt. Sinds die groupie in haar spijkerbroek door een gat in de muur zijn werkkamer is komen binnenkruipen, zit hij met haar opgescheept. En nu ligt dat zelfbenoemde menselijk schild tot overmaat van ramp zelfs naast hem.

De stretcher piept vervaarlijk. Gretta’s hoofd met de immense bos zwart haar is nu heel dichtbij. Yasser voelt haar ademhaling. Hij ruikt haar indringende parfum. Voor het eerst in zijn leven is hij bang. Die heks moet wat van hem, zoveel is zeker. Hij rilt bij de gedachte. Maar goed dat hij wijselijk al zijn kleren heeft aangehouden.

Hij moet handelen, nu! Arafat draait zich al snurkend om, trekt zijn knieën op en zet kracht. Hij duwt uit alle macht tegen Gretta aan. Israël weg uit de bezette gebieden en dat enge mens weg van zijn stretcher. Even lijkt Gretta’s lichaam mee te werken. Nogmaals duwt Arafat zoals hij nog nooit heeft geduwd.

Dan kraakt en schudt het stretchbedje en voelt hij hoe met één woeste ruk de dekens van hem worden weggerukt. O, Allah, sta me bij, denkt Arafat, terwijl Gretta’s dijen hem in een onverbiddelijke houdgreep nemen. Dit wordt de gruwelijkste beproeving uit mijn leven. Hier kan geen Israëlische vergeldingsaanval tegenop.

PERSBERICHT

Duisenberg niet in beroep tegen columnist
Columnist Koelman doneert € 3500,- aan WarChild

14 juni 2005
TILBURG Columnist Luuk Koelman heeft € 3520,63 gedoneerd aan WarChild. Het is de afsluiting van een bijna twee jaar durend juridisch gevecht tussen hem en Gretta Duisenberg. Afgelopen maandag verstreek de termijn waar binnen Duisenberg in beroep kon gaan.

Op 16 oktober 2003 schreef Koelman in dagblad Metro de column ‘Menselijk schild in Ramallah’. De column handelt over het voornemen van Gretta Duisenberg om het menselijk schild van Yasser Arafat te worden.
Duisenberg spande daarop een kort geding aan. Zij voelde zich door de columnist gekwetst. De Bredase rechtbank vonniste dat Koelman zijn column moest rectificeren en van zijn website verwijderen. Koelman spande daarop een bodemprocedure aan en organiseerde via internet een inzamelingsactie. Sympathisanten van het vrije woord doneerden bijna vijfduizend euro als bijdrage in Koelman’s advocaat- en proceskosten.

Koelman won de bodemprocedure. De Meervoudige Kamer van de rechtbank in Amsterdam oordeelde maart j.l. dat de column weliswaar een scherpe toonzetting heeft, maar dat het fictieve karakter en de humoristische toonzetting ervoor zorgen dat de deze niet onrechtmatig is. Ook de door Duisenberg geëiste € 40.000,-, voor geleden (im)materiële schade, werd niet gehonoreerd.

Koelman is blij dat de kwestie achter de rug is. Mevrouw Duisenberg had drie maanden de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis. Die termijn is nu verstreken. “Heel verstandig dat Gretta het hierbij laat,” aldus Koelman. “Waarschijnlijk heeft manlief haar eindelijk eens tot de orde geroepen.”

Koelman heeft het geld dat over bleef in zijn ‘juridisch spaarpotje’ nu overgemaakt op giro 6366 van WarChild, o.v.v. ‘Groetjes van Gretta!’

 

122 reacties op “Gretta Duisenberg: menselijk schild in Ramallah”

 1. Eindelijk gerechtigheid. Gefeliciteerd met de terechte overwinning!

 2. Ongelofelijk!! Gerechtigheid in Nederland. Er is nog hoop.

  Gefeliciteerd, en betekend dit dat je weer brandbrieven gaat schrijven 😉

 3. Peter van Wezel

  Luuk,

  Al die tijd hebben we met je meegeleefd en jou opvatting in deze zaak was de onze.

  Van Harte en moge WarChild er goed mee zijn.
  We hebben je met fanatisme en overtuiging steeds gesteund.

  Peter

 4. Martin J.J. Kool

  Okay Loek, een prachtig resultaat, gefeliciteerd dus, ouwe jongen !!! Eindelijk gerechtigheid. ‘k Had trouwens eerlijk gezegd ook niet anders verwacht. We hebben in dit zieke land gelukkig namelijk nog altijd zoiets als het derde lid van artikel 7 van onze Grondwet…
  Tja, het zal even slikken zijn voor mevrouw Duisenberg, maar gelukkig blijken er ook nog rechters te zijn in dit land die een goede kijk op zaken hebben, blijkt nu. Al met al geeft het ‘Den Burger’ weer enigszins moed, zulke uitspraken. Bovendien schept jouw zaak volgens mij een positief precedent: het geeft namelijk meer vrijheid aan columnisten en andere vrije media. Een goede zaak, want nu kunnen vele kwesties weer ècht besproken worden, zonder dat diegene die ze opschrijft of uitspreekt gelijk voor het gerecht gedaagd wordt. Afgezien daarvan, wat toch een kleinzerigheid van mevrouw, beuh…
  Voltaire indachtig: Als is uw mening nog zo abject, ik behoud mij het recht voor hem te verdedigen.’ En zo is ‘t maar net !
  Enfin, blij dat mijn kleine bijdrage tot het gewenste resultaat geleid heeft. Ha, keep up the good work, Loek !
  Met vriendelijke groet,
  Martin J.J. Kool,
  Amsterdam.

 5. Stoer!

  Ik ben blij dat mijn donatie nut heeft gehad 😉

 6. Hartelijk gefeliciteerd,

  Een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting, een nederlaag voor de kleinzieligheid en het zwelgen in slachtofferschap. Iemand als Gretta Duisenberg die opzichtig hengelt naar media-aandacht en vervolgens de hyperbeledigde operazangeres uithangt vanwege de te verwachten tegenwind, onder meer in de vorm van een satirische column, zo’n iemand verdient absoluut geen gelijk te krijgen van de rechter.

 7. Beterder! Gefeliciteerd & succes met je volgende rechtzaak!

 8. Staat de volledige tekst van de uitspraak ook ergens online?

 9. Luuk, van harte, zou het dan toch nog goedkomen in Nederland?

 10. Een prachtige, maar eveneens trieste overwinning. Immers: zover had het nooit mogen, moeten en hoeven komen, aangezien elke weldenkend mens met enig relativeringsvermogen al bij voorbaat wist dat je in je recht stond.

  Aldus: dikke lof met een sausje voor heer Koelman!

 11. Je suis Pie

  en “elke” moet dan natuurlijk “elk” zijn. Ik ben niet zo goed in die weblogs…

 12. Cool man!

  Bijna niet te geloven dat ‘het’ recht dus ook nog steeds ‘mijn’ recht is in dit kutland.

  Gefeliciteerd!

 13. gerechtigheid……

  Ik zou willen dat dat voor iedereen gold in het midden oosten……

 14. geweldig!
  het recht zal zegevieren!!!!
  gefeliciteerd (koel) man!

 15. Fantastisch Luuk! Hulde dat je dit tot de laatste stap hebt doorgezet, want de hele wereld wist dat je gelijk had… op 1 iemand na dan.

  Bravo!

 16. ha, ik had de hoop al opgegeven en ben gemigreerd. Bijna voor niets, naar nu blijkt.

 17. Jan de Gier

  Ik zou maar oppassen Luuk, uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Gretta naar je onderweg is met de nodige goederen om haar middel.

 18. Het was een flutverhaaltje, maar het is natuurlijk terecht dat je het mag schrijven en publiceren. Goed dat je hebt doorgevochten.

 19. Van harte.
  Een mooie overwinning voor het vrije woord.
  Jammer dat onze Yasser er niet meer bij mag zijn.

 20. Go lucky luuk
  Nu je toch al weet dat het mag… kan je alsjeblieft nog een keer die terroristengroupie op de korrel nemen? 🙂

 21. Hartelijk gefeliciteerd. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat!

 22. krijg ik dan ook het geld terug dat ik gestort heb ? :-O

  of nee, een nog beter idee, geef het maar aan Warchild, geniaal of niet ?

 23. Goed zo Luuk! Gefeliciteerd! Dat je gelijk had bleek al toen Arafat overleed: de arme oude baas is er nooit meer overheen gekomen.

 24. “Goedgekeurd door het openbaar ministerie” ??

  U bedoelt de rechterlijke macht, u weet die twee niet uit elkaar te houden maar noement uzelf wel journalist…

 25. Clandestino

  Gefeliciteerd!!!!

  Zou Yasser zijn erfenis van 70 miljoen dollar aan Gretta gegeven hebben?

 26. Morpurgo.nl

  Gefeliciteerd Luuk!

  ps,
  Bedankt voor het boek, geweldig!

 27. Brusselmans

  Proficiat Luuk Koelman!!

  Van boven de wolken zal Theo van Gogh onderuitgezakt grijnzend een peuk opsteken!

 28. Elke Vlasveld

  Gefeliciteerd Luuk!
  Weer een centimetertje terrein gewonnen op de politiek correcten!

 29. Proficiat Luuk, eindelijk gerechtigheid voor jou op die Duitenberg-trut

 30. Arrefat dood en Greta de rechtzaak verloren!
  Is er toch nog hoop voor de wereld!

  Proficiat!

 31. Ja. Het is de Rechterlijke Macht en niet het OM. Beetje dom, deze fout…

 32. w.wassenaar

  Gefeliciteerd met je overwinning.
  Het VRIJE woord heeft gewonnen.
  Veel succes met je verdere werk voor Metro.
  Bedankt voor de e-mails waarmee je mij op de hoogte hield tijdens het proces.

 33. Cheers Luuk, geniet ervan en ga vooral door met je columns!

 34. Gefeliciteerd! Het had ook geen andere uitspraak kunnen zijn. Dat ze daar nog zo lang over hebben gedaan om te concluderen dat het een satirisch stukje was. Tjongejonge…
  Ik ben blij dat de column er weer staat, ik vind het een van de betere.
  En het boekje was erg leuk.

 35. Ik ben blij dat je na al die tijd toch gewonnen hebt! Greta Duisenberg, eat your heart out.

 36. John Veldhuis

  Het lullige verhaaltje van je slaat absoluut nergens op, maar toch fijn dat het vrije woord gewonnen heeft.

  Censuur is en blijft censuur, en dat hoort niet.

  Jammer alleen dat het nog steeds lijkt alsof je een medestander/propagandist bent van de (profiteurs van de) bezetting.

  Dat is wel een beetje jakkes.

 37. weten we meteen ook de reden waar aan die overleden is,wat een nachtmerrie.

 38. Luuk, Je doorzettingsvermogen en doortastendheid is een inspiratiebron voor ons allen.

 39. He Luuk,

  gefeliciteerd met het winnen van de zaak, blijft er geld over voor de kinderen in de oorlog gebieden. Vooral niet te vergeten de Palestijnse kinderen die te lijden hebben onder de AGRESSOR ISRAEL!!!!!!!!!!!!!!

 40. Super! Gefeliciteerd!

  Dit zouden ze nu ook eens in het journaal moeten brengen!

  Proficiat!

 41. Prachtige overwinning voor de vrijheid van meningsuiting en journalistiek! Censuur sucks!

 42. @Meki,
  Ga jij lekker naar de bezette gebieden maar ga niet hier zitten zeiken

 43. Proficiat met je behaalde succes!!!

  “Wie zijt gij krijgsvrouw met zo’n veel haar,
  U bent reeds weer de sigaar……………..

 44. Van harte gefeliciteerd met je overwinning! Ook al ben ik niet echt bekend met je overige werk, iemand die Gretta (de heks van Ramallah) Duisenberg te kakken zet is mijn vriend! Gretta moet een sgezellig een weekje bij een Israëlische bushalte gaan staan!

 45. “Vrijheid is een grote discipline” aldus Karel Appel. Dank voor het werk, Luuk! Gefeliciteerd.

 46. Gefeleciteerd met de zeer terechte afloop. Met het willen verbieden van dit soort teksten nestelt mevrouw Duisenberg zich andermaal tegen terreur.

 47. Geweldig, zo’n parodie op iets waarvan uiteindelijk blijkt dat het niets heeft geholpen, de dood was onverbiddelijk.

 48. Gefeliciteerd Luuk!!! Ik lees je columns graag en ben, net als voorgaande reacties, heel blij dat het recht heeft gezegevierd.

  Als je dan niets meer mag zeggen in dit land… dan zou het verdacht veel op het land gaan lijken waar Gretta zo op geilt, is het niet?

  IK hoop nog veel columns van je te lezen en ik zou zeggen: neem een biertje van me!

 49. Misschien kun je in deel 2 van de avonturen van Greetje verklaren hoe Arafat zich de bloedkanker is geschrokken en later aan haar “hulp” is overleden?

  Gretchen daar ga je! dat je nog maar vele malen rectaal mag worden onderzocht op Ben Gurion Airport! Groeten uit Tel Aviv.

 50. Het recht heeft gewonnen, en gelukkig maar.
  Maar wat een ongrappig stukje!

 51. S. Loosman

  Regelmatig op je site gekeken wat de stand van zaken was. Gefeliceerd. Ik had ook niet anders verwacht. Net goed voor die lelijke linkse heks.

 52. Nou iedere overwinning is een felicitatie waard. Ik vond de collumn wel humor, leuk gedaan, maar wel over het randje heen… Wat dat betreft, jammer dat deze uitspraak gedaan is…

 53. De kwestie ging natuurlijk even niet om de mogelijke uitslag van de eeuwige wedstrijd Israël-Palestina, (sommige) mensen. De column ging alleen over de manier waarop iemand partij meent te moeten kiezen voor een van de twee clubs. Niet zo moeilijk toch? Dat wou ik even kwijt na het lezen van de reacties tot nu toe. De schrijver van de column heeft zich naar mijn weten nog nooit uitgelaten over goed en kwaad in de woestijn. Maar verder: blij dat je gewonnen hebt, Luuk. Ik ben zo simpel om te denken dat het verbieden van woorden hetzelfde is als het verbieden van mensen.

 54. Aldo de Moor

  Luk, van harte proficiat! Het ‘recht staat’ weer :-))

 55. Luuk,

  Van harte gefeliciteerd met de uitspraak in hoger beroep.

  Marcel van K.

 56. J. de Vries

  Ja iedereen mag alles opschrijven wat mij betreft. Echter is mevrouw Duisenberg met niets slechts bezig. Zij is tegen de bezetting aldaar. En gelijk heeft. Ik ben tegen terrorisme daar en tegen bezetting daar. Er zijn zat mensen die dagelijks over het terrorisme deel praten. Maar in Nederland zet mw. Duisenberg ook de bezetting op de agenda en dat deze moet stoppen. Jij vecht zo hard voor vrijheid van meningsuiting en bent bereid ver daarin te gaan. Dan kun je je zeker wel voorstellen hoe ver jij zou gaan om vrijheid op zich. Dus niet alleen om je mening te uiten, maar om naar je werk te gaan, te reizen, een leven op te bouwen. Maakt jouw “gevecht” wel erg relatief. Er zijn mensen die moeten zo vechten voor hun eigen leven dat ze de meest wanhopige dingen doen. Dom, slecht en het zal niets helpen. Maar wel tragisch voor beide partijen daar.

 57. Gefeliciteerd. land leve de meninguitingvrijhied!

  Ik hoop nog vaak je heerlijk satirische columns te mogen lezen en hoop dat er ook snel nieuw materiaal bij gaat komen.

 58. Vreemd die reacties die de indruk de wekken dat Koelman een partij kiest. Doet hij niet. Hij schrijft gewoon over een manier van Duisenberg.

  Ook heel triest dat mensen eenzijdig naar de Palestijnse zaak kijken. De reactie heeft alles te maken met kinderen die worden opgeblazen in bussen. Als wij in dit land zo ver gaan na een moord op een cineast dan is na duizenden doden een reactie van Israel toch wel te begrijpen? Waar twee vechten hebben twee schuld.

  Ik snap die support ook totaal niet. Arafat was gewoon een moordenaar die er niets op tegen had een invalide man op een cruise in zee te flikkeren. Als dat in Nederland zou gebeuren dan was de wereld te klein….

 59. het vonnis gaf blijk van een zorgvuldige afweging tussen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om gevrijwaard van laster door het leven te gaan. het is geen “overwinning voor de vrijheid van meninsuiting” maar een constatering dat Koelman Duisenberg heeft beledigd, maar dat deze belediging in de toonzetting die gekozen is maar door Duisenberg moet worden geaccepteerd.

  de uitkomst valt in dit geval best te billijken, maar Koelman mist de scherpte om zijn persvrijheid ten volle uit te buiten. met andere woorden, gebruik dat recht waarvoor zonodig geprocedeerd moet worden, eens voor nuttige zaken. dan is het des te meer te waarderen dat een journalist bereid is om te vechten voor de persvrijheid.

 60. Wil & Jolanda

  Proficiat met je overwinning!

  Maar het wordt nu echt tijd voor nieuwe brandbrieven. We hebben het boek ook al uit dus we hunkeren naar nieuwe onderwerpen!

  W&J

 61. harrie van der kruijs

  past wel mooi in de tijd,die goedkope verhaaltjes van je.
  je kunt zo gaan werken bij een van de sperma shows van talpa of bij een ander rtl flutprogramma.beter nog kon je misschien naar israel vertrekken!!!
  hoogstaand!!
  harrie van der kruijs oisterwijk

 62. Ware weging, terechte uitspraak, maar alléén betreffende de vorm: er moet véél gezegd mogen worden en nog meer met een humoristische insteek (hoewel: vooral als zelfspot is inbegrepen, dit mis ik nog wel eens / koel man te koud ?)
  Wat betreft de inhoud: Gretta heeft doorgaans gelijk: de bezetter moet niet huilen maar ophouden.

 63. De zeurdoos

  Feit dat mensen naar de rechter KUNNEN stappen, over een ORIGINEEL gemaakt kunstwerkt, schiet bij mij in het verkeerde keelgat. Hetzelfde achterlijke verhaal van die 2 kinderlijke stuntels in de 2e kamer:donner en Balkenende. Hoe durven ze de kunst in te perken? Satire en columns zijn bij uitstek een wijze van relativeren,welke we in deze rampzalige tijd, vooral voor de minima, zo nodig hebben!

  Opgedonderd met dit kabinet zou ik zeggen en een wetswijziging. Ik mag zeggen en schrijven wat ik wil.

  Blijkbaar is het dragen van een mitrailleur in dit land minder ernstig, dan een stukje schrijven.

  Gretta had beter een openbaar stuk kunnen terugschrijven. De polemiek heeft ze nu net gemist!

  Overigens: het is dat je een vriendin hebt: je bent een lekker ding 😉
  (maar dat doet niet terzake, wel bijzonder: intelligentie, inhoud en schoonheid gaan niet vaak samen….)

  Een heterovriendelijke homo 🙂
  Ik heb gezegd
  De zeurdoos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top