Granaat in Ieper

Hier Koelman vanuit Ieper, België. Ik ben er. Hier stierven ze als ratten in de Vlaamse modder. Ruim negentig jaar geleden, maar om mij heen is de Eerste Wereldoorlog nog steeds zichtbaar. ‘Kleine flarden van een grote oorlog’ lees ik in mijn reisgids. Dat is niets te veel gezegd. In Ieper wordt het verleden levend gehouden. Niet alleen door musea, maar bijvoorbeeld ook door boer Covemaeker die hier in 1986 bij het ploegen een granaat uit de Eerste Wereldoorlog naar boven haalde. Hij was op slag dood. Zijn zoon plantte een boompje op de plaats des onheils. Ter nagedachtenis. Vreemde aanblik, een kale akker met in het midden die boom.

In Ieper werd tijdens de Eerste Wereldoorlog non stop gevochten. Beide partijen, de Duitsers en de geallieerden, hadden zich ingegraven. Vier jaar lang, 24 uur per dag bestookten ze elkaar met granaten. De frontlinie zou nooit verplaatsen, ondanks een half miljoen doden. Ook de stad zelf overleefde niet, maar Ieper werd in de oorspronkelijke staat herbouwd.

Busladingen hoogbejaarde toeristen overspoelen nu de stad. ‘s Ochtends trekken ze vanuit de hotels richting begraafplaatsen. Op zoek naar vader die hier als jongeman aan flarden werd geschoten of door de modder verzwolgen.

Eigenlijk is Ieper het hart van het grootste kerkhof ter wereld. De stad wordt omringd door 170 militaire begraafplaatsen. Het is een trieste aanblik. Overal kruisen, zo ver het oog reikt.

Oorlog is hard en zakelijk. Een granaat maakt geen onderscheid. Zolang je niet daar bent waar het onding inslaat, overleef je. Hitler lukte dat. Hij vocht hier als jongeling.

De Eerste Wereldoorlog was de Grote Oorlog. Een oorlog die aan alle oorlogen een eind moest maken. Maar negentig jaar later is er niets veranderd. De granaten maken nog steeds, overal ter wereld en volstrekt willekeurig, hun slachtoffers. Of het nu boer Covemaeker is of cameraman Stan Storimans. Het is altijd de totale zinloosheid die zo’n indruk maakt.

6 reacties op “Granaat in Ieper”

 1. JItze van der Meer

  Hadden ze die Hitler hier maar aan flarden geschoten!
  En hadden die Oostenrijkers hem anders maar aan de Kunstacademie in Wenen door laten kliederen.
  Inderdaad: Oorlog maakt meer kapot dan je lief is.

 2. En de politici en de generaals blijven liegen en bedriegen en blijven mensen zinloze oorlogen in sturen, toen en nu, daar en hier, ook nu weer, vanuit Nederland .

  Laten we overigens niet vergeten dat we die leugenaars en bedriegers in den Haag zelf gekozen hebben …..

  grjoep

 3. Goed stukje Luuk.Mijn grootmoeder was Britse (1906-1942) en twee van haar broers hebben in WO1 gevochten, één stierf en de ander raakte gewond en verlaafd aan morfine.
  Haar zoon/mijn vader heeft die verslaafde overgebleven broer/zijn oom goed gekend en mocht vervolgens, met die verhalen, WO 2 meemaken.Oorlog is zo diep ingrijpend in het leven van de mens dat je inderdaad een cursus “De oorlog en haar gevolgen” zou opleggen aan politici..

 4. @ pj steinmeijer: We kunnen wel de liegers en bedriegers in Den Haag hebben gekozen maar is je niet opgevallen dat NL al jaren niet meer vanuit Den Haag bestuurd wordt?

  Den Haag mag alleen nog over onbelangrijke zaken beslissen, zie het als een gemeenteraad. Wie er wel aan de touwtjes trekt, dat is de vraag….

 5. je kunt je inderdaad afvragen of er in de Haag überhaupt geregeerd wordt of dat er steeds op paniekerige wijze op de waan-van-de-dag wordt gereageerd .

  verder vrees ik dat u een stelling verward met een feit .

  ik heb wel enige suggesties voor uw vraag wie er aan de touwtjes trekt : # het GrootKapitaal, # de Communisten, # het CDA, dus eigenlijk de Katholieken, dus eigenlijk de Paus, # kleine groene mannetjes van Mars, # kleine blauwe mannetjes uit Frankrijk, # de Friezen (zou ik mee kunnen leven), # Bush, # mijn Tante op Haar Houtvlot …….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top