De graancirkels van Robbert van den Broeke

In de zomer komen de aliens. Ja, hoe die buitenaardse wezens het weten – raadsels, raadsels – maar ze wachten altijd netjes tot het komkommertijd is. Zo waren er de afgelopen weken dagelijks UFO-meldingen boven de provincies Groningen en Friesland. Diverse media, waaronder NRC Handelsblad, de Telegraaf en zelfs het ANP, doken bovenop de kwestie. Was hier sprake van een geheimzinnige noordelijke aanvliegroute van buitenaardse ruimteschepen?

Viel dat even tegen toen het bleek te gaan om Thaise geluksballonnen, een trendy feestartikel dat sinds kort in de handel is. De van rijstpapier gemaakte ballonnen zijn 1 á 2 meter in doorsnee en bevatten een brander.

Maar inmiddels is de geest uit de fles. Door alle heisa zag zelfverklaard medium Robbert van den Broeke zijn kans schoon. Kent u hem nog? Robbert had ooit samen met Irene Moors het programma Er is zoveel meer, over paranormale zaken. Hij praatte daarin met de doden, fotografeerde geesten en had een zesde zintuig voor graancirkels. De pret was over toen bleek dat Robbert de boel belazerde. Zijn informatie over de doden kwam van internet en de kiekjes van geesten hingen van trucs aan elkaar.

Robbert is terug. De held van zweverig Nederland zag bij nacht en ontij hoe een rood in de lucht zwevend bolletje een graancirkel maakte op een akker nabij vliegveld Seppe. Na afloop lag middenin de graancirkel wit poeder uit een andere dimensie. “Mijn moeder was erbij,” aldus Robbert. “Zij is mijn getuige.”

Ja, sleep je oude moedertje er maar bij omdat geen mens je nog gelooft. Arme mevrouw Van den Broeke. In het holst van de nacht zit ze op een campingkrukje aan de rand van een akkerland, terwijl zoonlief in haar scootmobiel door het graan hobbelt. “Kijk moeder! Alweer een cirkel! Precies onder mij! Ongelooflijk!”

Moeder knikt gelaten. “Goed zo lieverd, zolang jij maar gelukkig bent.” Onder haar arm klemt ze een pak zuiver zeezout. Ze zucht eens. Het blijft toch je kind.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!