Gordon op de apenrots

Waarover gaat Shine, het nummer waarmee de Toppers vanavond roemloos ten onder gaan? Ik vermoed over de stralende lach van Gordon, dus laten we het daar eens over hebben.

Een echte lach is een lach van de lippen. Ze krullen. Tenminste, als het goed is. Maar niet bij Gordon. Bij hem is lachen het ontbloten van twee rijen op elkaar geplaatste tanden. Dat gaat ongeveer zo: Gordon ziet een camera. Zijn hoofd draait en in een fractie van een seconde schuiven zijn mondhoeken opzij en wijken boven- en onderlip. Tegelijkertijd knijpt hij zijn ogen een klein beetje samen; voor de lachrimpeltjes. Dat is slim, want zo lijkt het spontaan. Maar wie goed oplet, ziet dat Gordon zijn gebit altijd net iets te lang ontbloot. Hij lacht zoals chimpansees op een apenrots naar elkaar grimassen. Het heeft iets kunstmatigs. Gordon kijkt alsof hij net bij de tandarts in een stuk gips heeft gehapt.

Maar dat is niet de enige lach op zijn repertoire. Hij beheerst ook de zogenaamde dijenkletser. Het gieren a la Gerrit Zalm en Patty Brard. Schateren met een vrij uitzicht op de huig. Gordon roept bijvoorbeeld tegen een vrouw: “heb jij je snor zelf afgeschoren?” Vervolgens schiet zijn hoofd naar voren en zakt de kaak, net zo lang tot de rek er helemaal uit is. Een mond als een shovel, zogezegd. Wie publiekelijk zó krampachtig lacht, is privé een enorme chagrijn. Dat kan niet anders.

Een natuurlijke lach zit er bij Gordon niet in. Hoe het ooit zover kon komen? Misschien heeft het met zijn echte naam te maken. Die luidt Cornelis Heuckeroth. Daar galmen de jeugdtrauma’s in door. Wat doe je dan? Je besluit jezelf tegen de boze buitenwereld te wapenen met een ronduit intimiderende lach. En dat mag wat kosten. Daarom staan de tanden van Gordon tegenwoordig rechter dan recht en zijn ze witter dan wit.

Ik vermoedde aanvankelijk een kunstgebit, maar het schijnen ‘facings’ te zijn. Porseleinen schildjes die op de tanden worden geplakt. Nep dus, maar dat is niet verwonderlijk, want alles aan Gordon is nep. Strikt genomen bestaat hij niet eens. Wie wel bestaat, is Cornelis Heuckeroth. Een zingende chagrijn met een beplakt gebit.

17 reacties op “Gordon op de apenrots”

 1. eclipse

  hopen maar dat ze Donderdag avond goed op hun smoel gaan, dan zijn we onze nationale knuffelhome televisie tenminste ook voor een deel kwijt….Gordon voelt de bui al hangen en is zich aan het indekken… opsoute die nep neukjekontjerond…of hoe die ook heet Heuckeroth.

 2. Fijn voor ze dat ze gay zijn, maar iedere keer die opgedrongen homograppen waar iedereen verplicht om lacht ben ik goed zat.

  Khoop zo dat het doek goed valt voor de Floppers!

 3. Goed Luuk, ik ben helemaal geen Gordon fan. Maar ik vind de column van vanochtend echt ontzettend fout. Het kan me niet schelen over wie het gaat, maar iemand zo de grond inschrijven zegt ontzettend veel over jouw persoontje. Ik kan me nog voorstellen dat je een hekel aan Gordon hebt, maar waarom schrijf je dat dan niet op. Ik vind dit stuk een stuk vuil. Hiermee beschadig je een persoon. Tis dat jouw foto in Metro na 80x photoshoppen eindelijk een beetje toonbaar was, anders hadden ze wel een cartoon erboven gezet. Ontzettende trieste trieste man!

 4. jesuispie

  Kijk, gelukkig snapt Tommy dat iemand de grond inschrijven echt heel erg vervelend is. En dat doet hij door Luuk uit te maken voor “Trieste trieste man” en zijn column een “stuk vuil” te noemen.

  Dan heb je klasse!

 5. Heersbeer

  @Tommy
  Helaas Tommy, Koelman heeft gelijk. Gordon is niets anders dan een geproduceerd kijkcijferkanon. Het is zo goed geproduceerd dat jij er waarschijnlijk zelfs je tv voor meeneemt naar de camping.

 6. Erwin van Brakel

  Nou, ik zie weinig verschil. Op de video is Gordon nog enigzins zichzelf, voor de rest zijn ze allebei even dom-melig, doen alsof en spelen en rekken hun geschater voor de camera om te laten zien hoe “leuk” ze samen zijn.
  Was Joling niet bekend geworden vanwege zijn imitaties? Dat verklaart veel.

 7. eclipse

  Arme Tommy, ik weet bijna zeker dat je ook alle soaps kijkt en je eigen rot sms `t , nou wens je veel sterkte vanavond, als ze triest, hun afgang tegemoet gaan, maar je ken je troosten aan al die posters die je op je slaapkamertje hebt he…. sukkel

 8. Het schrijven van een stukje die iemand de grond intrapt is mijns inziens geen misdaad. Het gaat hier over Gordon, die wel van een beetje spot houdt, maar dat terzijde. Ik vind het belangrijk dat columns af en toe even lekker een sneer geven naar iets waar de meningen over verschillen, dat houdt de krant een beetje levendig. Ook vind ik dat Luuk op zo’n wijze schrijft dat het ook in de categorie ‘grappig’ kan worden geplaatst. Ik lach me namelijk elke week rot om zijn stukjes in de Metro. Iets wat toch wel ernstig te waarderen valt om 8.00 ‘s ochtends als brakke student, wachtend op een trein die toch altijd te laat komt.

 9. Ik denk dat het Tommy niet zozeer om de column te doen is. Ik denk echter wel dat de significant other voor keertje zoveel nee heeft gezegd in de bedstede.

 10. @Tommy en alle rest die denkt dat dit een slecht stuk is.
  Laat Koelman gewoon schrijven wat ie wil en als dit niet bevalt. lees de collumn dan niet.

  We willen allemaal toch zeggen/schrijven wat we denken? laat Koelman dit ook doen!!

 11. Quinten

  Eindelijk weer eens een prachtige column,

  keep it up!

 12. Uniteddy

  Op zich een vermakelijk stukje, Koelman. En je schreef vóórdat de uitzending plaats had – dat vergt enige moed. Máár: iemand neersabelen die toch al met zoveel handicaps worstelt, tja, ìk zou het na enig beraad toch maar niet gedaan hebben – ook al zoekt zo’n man zelf steeds de openbaarheid.
  Ik heb na jaren weer eens gekeken, uit noodzaak. Want ik maakte me ernstig zorgen. Vroeg me af of ik niet meer bij de tijd was qua goede smaak, omdat ik de act tenenkrommend lullig vond, en een belediging voor publiek en jury.
  Gelukkig deelde het internationale publiek mijn menig in zoverre dat Gordon c.s. naar huis mochten. Dat Ierland en Servië óók naar huis moesten vind ik een lachertje – maar ja: politiek, daar staat dit feestje toch vooral om bekend.

 13. Hoi Luuk,

  Ik loop een beetje achter 😉 maar weer een gouden column over dat misselijke menneke G. (ik kan het volledige G-woord wegens afschuw van het in mijn hoofd opkomende beeld en geluid van de T-ers op het S-festival niet eens uit mijn toetsenbord krijgen.. yuk).

  Een 10+, ga zo door! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top