Godwin nieuwe stijl

De Nazi’s aanroepen om een discussie te winnen. Nooit echt sterk. Daarom waait op websites als Telegraaf.nl een frisse wind: de Godwin Nieuwe Stijl.

Iedere rechtgeaarde internetter kent de Wet van Godwin: ‘naarmate online discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met nazi’s of Hitler tot één’. Zo is het maar net. Wie anno 2008 een discussie probeert te beslechten door de nazi’s en hun ideologie erbij te slepen, heeft ‘m ‘automatisch’ verloren.

Het laatste en meest bekende slachtoffer van een Godwin was Harry de Winter. In een advertentie op de voorpagina van de Volkskrant stelde hij de islamkritiek van Geert Wilders gelijk aan antisemitisme: ‘Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.’

Ja, die is lekker. Zo kun je natuurlijk oneindig veel vergelijkingen maken. Bijvoorbeeld: ‘Als Louis van Gaal “ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom?” had gezegd tegen Joodse overlevenden van de Holocaust, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme’.

Hoe dan ook, hoongelach viel De Winter ten deel. Zijn val markeerde zo’n beetje het einde van de Godwin. Maar niet getreurd. Anno 2008 is de Godwin Nieuwe Stijl aan een onstuitbare opmars bezig. Met één belangrijk verschil. Werd de ‘oude’ Godwin voornamelijk gepraktiseerd door lieden ter linkerzijde van het politiek spectrum, de Godwin Nieuwe Stijl is daarentegen een dankbare discussietechniek in handen van rechts.

Een aantal voorbeelden, even voor het gevoel. Ik beperk me voor het gemak tot zomaar wat artikelen die de afgelopen tijd op Telegraaf.nl verschenen:

22 augustus. Een berichtje over de Spaanse huizenmarkt. De prijzen zijn gunstig, schrijft De Telegraaf. Dus wie een tweede huis in Spanje wil kopen, moet nu toeslaan. 150 reacties. De zevende reactie is een Godwin Nieuwe Stijl: Spanje? Goed idee, want in Nederland “wonen strax alleen maar allochtonen met de hoofd religie Moslim, dankzij Balkenendee 1, 2 ,3 ,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, dictatuur”.

“Gratis parkeren voor gehandicapten” kopt Telegraaf.nl diezelfde dag. Een reaguurder vraagt zich af of dergelijke positieve discriminatie zomaar kan. En hopla, daar is de Godwin Nieuwe Stijl weer: “Maak je druk over de reisjes die criminele allochtonen op kosten van de overheid mogen maken, maar niet over deze zaak”.

8 augustus. De Telegraaf meldt dat huisartsen, vooral ouderen, steeds vaker hun nachtdiensten uit besteden. De zevende reageurder (van de honderd) weet wel waarom: “veel allochtonen komen in het weekend met velen de huisarts post bezoeken.”

Afgelopen maandag: ‘Kleinzoon slaat oma halfblind’, luidt de kop. Strekking van het artikel: de 18-jarige Roberto, zwaar aan de coke, is niet lief geweest voor zijn grootmoeder. Reaguurder Arthur uit Groningen plaatst dit familiedrama graag in een breder maatschappelijk kader: “Ik vrees met grote vreze dat we richting moslimstaat gaan.”

Valt de wetmatigheid al een beetje op? Nog een paar dan.

3 september. De Vrouwencommissie van het Europees parlement vindt dat tv-reclames met daarin domme blondjes van de buis moeten. De spotjes zouden te vernederend zijn. Reaguurder nummer vijf: “help eerst al die vrouwen die worden onderdrukt door moslims.”

19 juli. Minister Donner van Sociale Zaken speelt met het plan de pensioenleeftijd te verhogen van 67 naar 70 jaar. 1121 boze reactie maar liefst. Reaguurder nummer 2 weet direct hoe het zover heeft kunnen komen: “Alle reserves en verworvenheden hebben deze lieden verkwanseld aan de islam”.

7 juli. Een filmpje van de Duitse voetballer Schweinsteiger. Na afloop van de verloren EK-finale probeert hij een journalist te woord te staan. Achter hem hossen Spaanse spelers in polonaise voorbij. Na wat voorspelbare reacties (“oh heerlijk dat die zwijnebesteiger zo belachelijk word gemaakt”) is daar reaguurder Seb uit Breda. “Over moslims durven wij geen grapjes te maken maar Duitsers uitlachen kunnen we wel”.

19 augustus. Telegraaf bericht dat in Spanje het stripalbum ‘De roze Lotus’, een seksparodie op het Kuifje-album De Blauwe Lotus, wordt verboden. En daar is ie al, reactie nummer 9: “Is de Islam ook in Spanje gekomen?”

De Godwin Nieuwe Stijl: het maakt niet uit waarover het nieuwsitem gaat – Moslims en de islam worden er hoe dan ook met de haren bij gesleept. Weer eens wat anders dan de nazi’s.

Wie kan deze wetmatigheid in een mooie formule gieten? Graag posten in de comments. Ik sluit graag af met een welgemeend ‘wat zouden al die reageurders hierboven hebben geschreven wanneer ze in Hitler Duitsland hadden geleefd en internet tachtig jaar geleden al had bestaan?’

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!