God ziet alles

Een vreemd kabinet, dat Balkenende IV. Zo conservatief als de pest, maar wanneer het de IT betreft, is daar plots die drang naar vooruitgang. Neem nu het kastje van Camiel. Als het aan CDA-verkeersminister Eurlings ligt, is elke auto over een aantal jaren uitgerust met een klein kastje dat het aantal kilometers registreert dat u heeft gereden, plus het tarief dat daarbij hoort. Niets meer en niets minder, want dat zijn de data die het inningenbureau (dat de factuur verstuurt voor de gereden kilometers) nodig heeft.

Dus hoezo ‘Big Brother in the Box’, zoals critici beweren? De website van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat meldt desgewenst dat “uw privacy is gewaarborgd”, want wil het inningenbureau méér data zien – bijvoorbeeld wáár u precies bent geweest – dan is daarvoor uw toestemming nodig.
Laat die laatste zin even rustig op u inwerken, beste lezer. Het is een kwestie van goed tussen de regels doorlezen. Inderdaad; ze kúnnen dus wel meer zien, mochten ze willen. Maar voorlopig is daar geen sprake van. Het mag simpelweg niet.

Belang van de samenleving
Maar wat nu als de politie een belangrijk strafrechtelijk onderzoek sluitend kan maken wanneer zij weet te bewijzen dat verdachte X op 5 juni 2014 tussen 14.32 en 14.44 uur op de A2 reed? Dan is het belang van de samenleving opeens groter dan dat van het individu. Daar valt in zwaarwegende gevallen iets voor te zeggen, maar vervolgens gaat de schaal glijden. Daar hoeven we ons geen illusie over te maken onder een overheid die vele duizenden telefoons per jaar aftapt.

Zo behoudt de Nederlandse overheid zich nu al het recht voor alle data uit kastjes voor de kilometerheffing te slurpen wanneer “de veiligheid van de staat” in het geding is. De veiligheid van de staat, alweer zo’n rekbaar begrip waarmee het heerlijk draaikonten is. Want in zekere zin is elke burger een potentiële terrorist. Kijk maar naar Karts T. Die sloeg ook opeens toe terwijl niemand het verwachtte.

OV-chipkaart
Nee, dan de OV-chipkaart van staatssecretaris Tineke Huizinga. Zij heeft de privacy van de burger – los van enkele andere ongemakken – in ieder geval tot in de puntjes geregeld. Niet dus, want al die enge dingen die officieel niet mogen met het kastje van Camiel, zijn hier allang gemeengoed.
Recentelijk liet NRC Handelsblad een lezer aan het woord die iets heel opmerkelijks meemaakte met zijn OV-chipkaart: “Een treinconducteur was zo vriendelijk om op zijn display te tonen wat hij zag na een simpele handeling met mijn chipkaart: naast de abonnementsgegevens, geldigheidsduur van de kaart, geboortedatum etc, zag hij ook in welke bussen, in welke steden, en op welke tijd ik die dag gereisd had. Ik ben nog vergeten te vragen of hij bij doorklikken ook kon kijken naar de vorige dagen”.

Natte droom
Koren op de molen van dit kabinet! Ik hoor het argument al van verre aankomen, wanneer het kastje van Camiel eenmaal gemeengoed is geworden. Waarom mag je reisbewegingen van automobilisten niet uitputtend registreren, terwijl dat bij reizigers met een OV-chipkaart wel gebeurt? Iedere burger is immers gelijk, zo staat het in de Grondwet.
En opeens registreert het kastje van Camiel bijvoorbeeld ook wanneer u te snel rijdt, en nog veel meer andere zaken. Waarom ook niet? De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laten we er gebruik van maken. Het moet de natte droom zijn van elk christelijk kabinet. Dankzij de Informatie Technologie wordt de overheid een klein beetje God; want God ziet alles.

12 reacties op “God ziet alles”

 1. Inderdaad. Helaas denken veel burgers ook in de trend van ‘als je niets gedaan hebt, is er niets te verbergen’ enzo. Dus moeten we er mee leven.

 2. Wat maakt het uit of je boetes nu krijgt doordat GPS ziet dat je daar op dat moment te hard rijdt, of doordat een flitspaal ziet dat je daar op dat moment te hard rijdt. Kunnen ze die dingen (+ een berg onnodige flitsagenten) ook weer afschaffen.

 3. De reden dat de km heffing niet in de brandsstofprijs wordt gestopt lijkt me dus duidelijk. Een extra reden is dat er gewoon belasting kan blijven worden geheven op de elektrische auto. Ook waar geheven gaat worden (dan via tol hekjes) is uiteraard ook een glijdende schaal. De elektrische auto komt eraan en de regering is alvast voorbereid. Je dacht toch niet dat ze die gouden koe gingen slachten?

 4. @Barabas
  U dient dan wel te beseffen dat de overheid heel makkelijk elke dag automatische boetes kan uitdraaien op basis van queries op de database, zoals:

  ‘Beboet iedereen die vandaag ergens in NL minimaal 7 km te hard heeft gereden’

  Het begint wel wat Orwelliaans te worden.

  Het lijkt de natte droom van menig opsporings/verkeerspolitie ambtenaar maar ik schat zo dat op den duur 70% kan vertrekken of naar een andere afdeling zal worden verplaatst. De software kan dit nl overnemen.

  Het heeft dus ook voordelen: waaronder de kosten die nu worden gemaakt.

  Wellicht is het mogelijk om justitie alvast laten machtigen om de boete ook automatisch van je rekening af te halen?

 5. “U dient … worden. ”

  Ja. Wie rijdt er nu te hard?
  Ook kan je zo met variabele snelheden werken.

  Dat tweede: Ja, die kunnen worden wegbezuinigd. Of “boeven gaan vangen”, zoals ieder beboet persoon wil.

 6. Voor diegenen die beweren dat ze niks te verbergen hebben: mail even je adres dan kom ik je gordijnen weghalen die je nu savonds sluit en wil ik graag al je post en email grondig doorsnuffelen voordat jij het krijgt. Ook wil ieder gesprek met je man of vrouw op twitter zetten voorzien van mijn sappige commentaar! We beseffen te weinig dat MENSEN toegang hebben tot al deze gegevens, mensen die ook buren en vrienden hebben en internet…. Mensen die op een dag een andere baan zoeken en leuke verhalen over jou te vertellen hebben!

  Voor diegenen die de waan hebben dat uitgebreidere controles en meer boetes (zoals Ter Horst beweert) leiden tot meer gehoorzaamheid en meer respect van de burger voor de overheid heb ik een tip.

  Schaf iedere scheldkannonade of serieus opvoedend gesprek af met je kinderen en voedt ze op met een enkelband en GPS/GSM/internet controle gekoppeld aan korting op hun zakgeld oid bij overtredingen. Je voelt misschien wel aan dat er van respect niks overblijft en dat ze je gaan zien als een boeman of dictator. En verbaas je er dan over hoe creatief de gecontroleerde wordt in het ontwijken van bepaalde dingen.

  Wel, dat is waar onze overheid minitueus mee bezig is. Echt Koel man!

 7. Al dit tumult is voor niets: de kilometerheffing kan helemaal niet worden doorgevoerd.

  De heer Eurlings “vergat” nl. rekening te houden met een volledig fnuikend bij-effect: De kilometerheffing zou in de plaats komen van de motorrijtuigenbelasting. Bedoeld wordt dus de huidige Houderschapsbelasting. Deze had o.m. ten doel om de straten en woonwijken te ontdoen van de legio wrakken waarvoor niets betaald hoefde te worden zolang er niet mee gereden werd.

  Wordt deze Houderschapsbelasting afgeschaft, dan kan de uit de file komende thuiskomer niet meer in zijn woonwijk parkeren omdat die staat volgeparkeerd met blikken schuurtjes, in véél ergere mate dan in de 70er jaren al eens gebeurde.

  Veel stadswijken zullen vollopen met blikken afwerkplekken en hosselmagazijnen. Daartegen moeten gemeenten en provincies dan nieuwe, extreem hoge houderschapsbelastingen instellen om die wrakken weer uit de straten te krijgen. De bewoners zullen er ZELF om gaan vragen !

  Zodra “men” zich dit realiseert is het kastje van de baan.

 8. @Uniteddy
  Je woont denk ik niet in een grote stad. Probeer jij maar eens hoelang je in een woonwijk in Rotterdam of Amstelveen kan parkeren.
  Je hebt daar een vergunning voor nodig of een chipkaart. En dankzij het kastje in je auto weten ze al dat je illegaal in zo’n woonwijk staat. Tot op de meter nauwkeurig en op de minuut af.
  Wat de DDR in de jaren 70 niet kon, dat gaan de NL overheid nu waarmaken.

 9. Jelle, je bent vergeten dat je telefoon dit ook kan. Maar mensen gaan opeens over privacy zeuren als het ze meer geld gaat kosten.

 10. @ Barabas
  Mijn telefoon kan ik nog uitzetten. Hierin heb ik de vrije onafhankelijke menselijke keuze, mijn zelfbeschikkingsrecht als burger van deze maatschappij.

  Zie het als volgt, mijn gordijnen zijn normaal open. Maar ik heb ze ook wel eens dicht. Dat is mijn recht op privacy wanneer ik daar behoeft aan heb.

  De meeste dingen die ik zeg mag iedereen horen, maar er zijn soms dingen die ik prive bespreek, dat is ook mijn recht op privacy waar ik als dat nodig is gebruik van maak.

  Waar ik heen reis mag iedereen zien, maar soms heb ik geen behoefte aan het wereldkundig maken waar ik mij bevindt en waar ik heen reis. Misschien rij ik zomaar een rondje om tot mezelf te komen of even de boel de boel te laten.

  Momenten voor mezelf waarin ik niet de prikkende ogen van allerlei loerende instanties wil voelen. Dan wil ik even dat gevoel van vrijheid ervaren, iets wat in Nederland steeds minder mogelijk wordt.

  Met het kastje is mij dat fundamentele recht ontnomen, mijn recht op vrijheid en privacy wanneer ik dat wil en wanneer mij dat uitkomt. Het recht om over mijn eigen leven te beschikken op de manier zoals ik dat wil, waarin ik niet van iedere seconde achteraf moet verklaren wat ik daar deed en hoelang en waarheen enzovoort.

 11. jelle, dan laat je je auto gewoon staan. Beetje een non-argument wat je daar geeft.
  En die prikkende ogen van instanties zíjn er gewoon niet. Enkel een computer die berekent hoeveel je moet betalen. Ga lekker fietsen als je privacy wil.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top