Welk besturingssysteem gebruikt God? Zuster Judith Zoebelein denkt er wel eens over na, maar de kloosterlinge die sinds 1995 verantwoordelijk is voor de website van het Vaticaan, durft de vraag niet te beantwoorden. “We weten het niet, maar wij gebruiken in ieder geval Linux.”
Het is een opmerkelijk interview dat de makers van Podtech.net met zuster Zoebelein hebben. Technologie implementeren in een bijna tweeduizend jaar oud instituut, dat is haar uitdaging. Ook spiritueel ziet zij veel overeenkomsten tussen it en geloof. Ze heeft het over het mysterie van God en het mysterie van internet. “Het mysterie van de mens is het mysterie van zijn Schepper. En internet is een uiting van dat mysterie.” Ook de tweede – spirituele – wereld mag zich vanzelfsprekend in haar warme belangstelling verheugen. Er is immers meer tussen hemel en aarde.
Aha, de tweede wereld! Daar willen de interviewers meer van weten. Ze vragen of zuster Zoebelein zich een kerk kan voorstellen in Second Life. Even valt de kloosterlinge stil om vervolgens heel voorzichtig te informeren: “second life? na de dood, bedoelt u?”
Helaas, zuster Zoebelein kent Second Life niet. Dus ook geen antwoord van het Vaticaan op de vraag hoe een virtuele zonde in Second Life zich verhoudt tot een zonde in de ‘echte’ wereld.
Het Vaticaan en Linux. De interviewers kijken er enigszins van op, maar voor mij is het een logische combinatie. Niet zozeer omdat nonnen op pinguïns lijken, maar omdat voor veel Linux-fans werken met Ubuntu net zo’n heerlijk mystieke ervaring is als bidden tot God. Voor hen is Linux niet het middel, maar het doel. De manier waarop Linux-fanatici recentelijk computerfabrikant Dell bestookten met het verzoek toch vooral pc’s met een voorgeïnstalleerde Linux-distributie te leveren, zegt al genoeg. Het is het fanatisme van de Jehova’s Getuige. Het geloof moet koste wat kost verspreid worden. Daarom al dat gratis evangelisatiemateriaal. Waar hebben we dat eerder gezien?
Maar goed, wat moet je anders? Windows dan maar? Alsof Microsoft het antwoord heeft. Daar gedragen ze zich als een stelletje halleluja-godsdienstwaanzinnigen, dat met het prevelen van een eigen mantra patch na patch na patch produceert. Het zou mij niets verwonderen als alle patches inmiddels groter zijn dan XP zelf, dus dat schiet lekker op.
En Apple? Nee, dank je vriendelijk. Bij hen moet ik altijd denken aan de EO Jongerendag. God is hip en Apple ook. Bij Apple is iedereen blij. Het verhaal van Apple is namelijk een blij verhaal. Een verhaal van hoop. Het verhaal van onze bestemming. Apple is de weg. Ja, ook u kunt vrij van zonde zijn. Apple heeft de zelfingenomen betweterigheid van Andries Knevel.
Dan toch maar Linux? Ik heb het geprobeerd. Ik heb Ubuntu op mijn oude laptop geïnstalleerd. Alle hardware werd herkend, behalve de wireless usb, die zelfs na uren prutsen met geen mogelijkheid aan de praat is te krijgen. Geen contact dus. Weer een middag voorbij en wat ben je opgeschoten? Niets.
Het is als een kerk inlopen en op een bankje gaan zitten in de hoop dat God zich een keer aan je openbaart. Urenlang wachten. Waar blijft dat Opperwezen? Helaas, geen contact. Weer een middag voorbij en wat ben je opgeschoten? Niets.
Het Vaticaan is dus helemaal voor open-source, maar de grote hamvraag blijft in het interview met zuster Zoebelein achterwege. Is God ook voor open-source?
Zelf denk ik van niet. Want wat deelt God nu met ons? Helemaal niets. We moeten er maar op vertrouwen dat Hij het beste met ons voorheeft. Geen enkel geheim wordt prijsgegeven. Het Opperwezen houdt zijn broncode lekker voor zichzelf.
Welk besturingssysteem gebruikt God dan? Laat ik eens een gokje wagen. Ik denk dat Hij op een blauwe maandag, tussen de soep en de aardappelen door, zijn eigen OS’je in elkaar heeft gedraaid. Iets dat in de verte nog het meest lijkt op Windows 3.11. Anders kan ik al die bugs in de schepping ‘mens’ niet verklaren. Het wachten is op een format c: van het Opperwezen. [eind]