Glazen bol

Carnaval is net voorbij, maar we kunnen alweer in polonaise. Het Centraal Plan Bureau (CPB) voorspelt voor 2014 een economische groei van 0,75 procent en voor 2015 zelfs een groei van 1,25 procent. Euforie alom. We zijn uit het dal!

Tenminste, als de voorspelling uitkomt. Ik heb het eens opgezocht. De afgelopen drie jaar bracht het CPB 16 ramingen uit. Daarvan bleken er uiteindelijk 15 níet te kloppen. Ik verzin dit niet: 1 goed, 15 fout. Daar sta je dan als CPB, met al je prognoses, verpakt in mooie statistieken. Netjes tot twee cijfers achter de komma, want dat geeft het geheel zo’n fijne zweem van nauwkeurigheid.

Rijst de vraag: waarom stemt het kabinet zijn economisch beleid af op ramingen die 15 van de 16 keer niet kloppen? Het antwoord: er is niets beters voorhanden. De mens is met al zijn onvoorspelbare fratsen in geen enkel economisch rekenmodel te vatten. Wat brengt de dag van morgen? Niemand die het weet. Stel dat de crisis in de Krim escaleert en de Russen de gaskraan dichtdraaien. Rollen we met zijn allen holderdebolder een nieuwe crisis in. Je kunt als CPB nog zoveel wiskundige formules op de toekomst loslaten, het is en blijft turen in een glazen bol.

Al die ramingen, het gaat helemaal nergens over. Economen weten dat zelf ook. Steeds vaker geven ze toe dat economie allesbehalve een exacte wetenschap is. Niets harde feiten en empirisch bewezen modellen. Het overgrote deel der topeconomen heeft de huidige crisis niet eens zien aankomen. En tot op de dag van vandaag spreken ze elkaar tegen over hoe de crisis het best kan worden bestreden.

De waarheid is: we doen maar wat. Dat bewijst beursgorilla Jacko. Deze in Artis woonachtige aap boekt al dertien jaar op rij een hoger rendement op de beurs dan professionele beleggers. Hoe? Door uit 75 bananen met daarop bedrijfsnamen genoteerd, steeds 10 bananen te kiezen. Het leverde gorilla Jacko over 2013 een positief rendement op van bijna 40 procent. De AEX bleef steken op iets meer dan 17 procent. Wederom, ik verzin dit niet. Dertien uit dertien scoort gorilla Jacko. Het CPB scoort 1 uit 15. Niet om het een of ander, maar dan zou ik wel weten waar ik als kabinet te rade ging.

Maar ach, wat kan ons het schelen. Net vóór de verkiezingen zijn we uit de crisis. Is dat even toevallig. Nee, zulk belangrijk nieuws moet je niet aan een aap overlaten. Hop, met zijn allen de polonaise in, richting stembus!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!