Ghostwriter gezocht?

Stel, je wilt je (levens)verhaal op papier hebben, ja, misschien zelfs wel als boek uitgeven. Maar het ontbreekt je simpelweg aan tijd – of aan het schrijftalent om tot een tekst te komen die jouw herinneringen recht doet. Huur dan een ghostwriter in.

Eentje met twintig jaar ervaring, die in jouw huid kruipt en vervolgens de woorden vindt waarnaar jij zo lang op zoek was.

Fijne bijkomstigheid: als ghostwriter blijf ik altijd onzichtbaar én het copyright op alle teksten is voor jou!

ghostwriter

Of stel, je bent ondernemer. Een bijzondere dag is aanstaande. Een naaste medewerker trouwt, een nieuwe vestiging wordt geopend of jouw bedrijf jubileert. Hoe dan ook, men verwacht een tekst van je. Maar om de een of andere reden krijg je de woorden maar niet goed op papier.

Wat nu? Zelf urenlang worstelen terwijl schrijven niet jouw expertise is?

Veel slimmer is het om een professionele ghostwriter in te huren. Zo iemand is niet alleen expert, maar kost ook nog eens minder per uur dan jij. Een ghostwriter transformeert jouw verhaal, visie of expertise in een pakkende tekst.

Ook handig wanneer je je column voor het personeelsblad maar niet op papier krijgt. Of – laten we eens groter denken – je businessplan, want de juiste woorden vergroten de kans dat jij jouw potentiële geldschieters over de streep trekt. Taal is nu eenmaal een machtig wapen.

Ooit de aandrang gehad om jouw levensverhaal vast te leggen? Iedereen heeft een verhaal in zich. Maar ik hoor je al mompelen: “Ik ben geen schrijver.” Geen punt, je hoeft geen schrijver te zijn. Er is nooit een beter moment geweest om jouw memoires aan het papier toe te vertrouwen, ongeacht of je je herinneringen alleen met je familie wilt delen of juist met een breder publiek.

Ik help mensen hun verhaal te vertellen

Als ghostwriter blijf ik altijd onzichtbaar. Of het nu gaat om een toespraak, column, businessplan, autobiografie of welke andere tekst dan ook. Enkel jouw naam komt eronder te staan, niet de mijne. Het copyright is dus altijd voor jou.

Door samen te werken met een professionele ghostwriter hoef je geen woord te schrijven, mocht je dat niet willen. We nemen het verhaal (van je leven) samen door aan de hand van een serie interviews. Ik kan luisteren zonder te oordelen. De transcriptie van die interviews vormt de ‘basis’ van het te schrijven boek. Daarna volgen nog meer gesprekken. De teksten worden bewerkt, net zolang tot het manuscript goed leesbaar is en aan je verwachtingen voldoet.

Schrijf je je boek liever zelf? Ik kan je hierin begeleiden, gedurende het gehele proces, zelfs tot en met het drukken aan toe, mocht je dat willen. De klus wordt hoe dan ook geklaard!

Kosten

Een van de eerste vragen die ik als ghostwriter krijg, wanneer iemand gebruik wil maken van mijn diensten, is: “wat gaat het kosten?” Een heel begrijpelijke vraag, maar een hard getal is moeilijk te geven. Er zijn onnoemelijk veel variabelen die bepalen hoeveel werk uiteindelijk in een boek gaat zitten.

Allereerst natuurlijk de dikte van het boek. Meer woorden betekent meer werk, maar dat is – in alle eerlijkheid – een heel simpele voorstelling van zaken. De ene klant komt met een vuistdik pak A4’tjes aanzetten. Allemaal herinneringen die hij ooit heeft opgeschreven. Alles moet geredigeerd worden én er moet een rode draad in worden aangebracht.

De andere klant heeft niet meer dan één A4’tje met wat bullet points. In dat geval zal ik een aantal gesprekken (interviews) moeten afnemen, waarbij de uitgeschreven opnamen de basis van het boek vormen. De uren die daarvoor nodig zijn, verschillen van geval tot geval.

Wil je als opdrachtgever de kosten zo laag mogelijk houden, dan is het een goed idee om zelf zoveel mogelijk content te verzamelen, voordat je contact met me opneemt.

Opgelet: ik schrijf enkel op basis van een uurtarief. Dus níét in ruil voor een percentage van de opbrengst van een te publiceren boek.

Een boek schrijven is een groot project

Juist dáárom levert een boek jou als opdrachtgever veel meer geloofwaardigheid op dan enkel een blogpost of een tijdschriftartikel. Zodoende kan het inhuren van een professionele ghostwriter een waardevolle investering zijn.

Een vraag die ook aan de orde komt, is deze: hoe ‘gepolijst’ wil je je tekst hebben? Is het enkel het herschrijven van eerder verzameld materiaal? Of wil je dat de ghostwriter te werk gaat als een schilder met een palet, iemand die jouw verhaal vanaf de grond af opbouwt, in veelvuldig overleg met jou?

Houd bovenal rekening met het doel van je boek. Is je boek bedoeld als een aardigheidje, een souvenir? Dan is een hoge mate van ‘polijsten’ niet nodig. Als je daarentegen een reguliere uitgever wilt interesseren voor je verhaal, heb je dat polijsten juist wél nodig.

Meer weten?

Of ik nu wel of niet met je aan de slag ga, ik deel graag mijn kennis met je. Let wel: mits je me je plannen zo uitgebreid mogelijk mailt. Met enkel “graag meer info want wil levensverhaal op papier” kan ik bijzonder weinig. Wil je bijvoorbeeld zelf je levensverhaal op papier zetten en zoek je daar begeleiding bij? Of zoek je een ghostwriter die dat helemaal voor jou doet?

Als je het hebt over écht een compleet boek dat voor jou geschreven moet worden, dan betekent dat (inclusief bijvoorbeeld interviews met jou) enkele maanden werk. Laat op al die uren die in die maanden gaan een schappelijk uurtarief los en je komt uit op een prijskaartje van zeker tienduizend euro. Niemand schrijft een boek in een week, helaas.

Als je je boek (grotendeels) zelf schrijft en het enkel geredigeerd wil zien, zijn de kosten natuurlijk beduidend lager. Maar een offerte kan ik je pas doen toekomen wanneer duidelijk is hoe omvangrijk jouw boek gaat worden en wat de kwaliteit is van de door jou aangeleverde teksten.

Mijn advies: doe eerst al het voorwerk

Hoe meer tijd je zelf in je project hebt gestoken (schrijven, materiaal verzamelen, nadenken over opbouw en indeling), des te nauwkeuriger ik een inschatting kan maken van de hoeveelheid werk die er nog in gaat zitten.

Een ghostwriter benaderen met enkel een (vaag) idee, is niet de juiste aanpak!

En voor de rest: You think hiring a professional is expensive? Try hiring an amateur. You’ll pay for it, I promise.

Ik ben te bereiken!

4,7 uit 11 beoordelingen