Gesprek met God

– Pa, ze konden het weer niet laten.
– Wat dan jongen?
– Alweer een film over mij.
– Wacht even, er wordt geklopt. Ja, wie daar? Wat zegt u? Nee, weet ik niets van. Hoezo “ik heb er recht op”? Geen denken aan. Goedemiddag.
– Wie was dat pa?
– Een man in een kapotgeschoten rolstoel die luidkeels zeventig maagden eiste. Ik heb hem weggestuurd. Het is hier potjandorie geen bordeel! Maar goed, waar hadden we het over?
– Pa, die film over mij.
– Nog heel even jongen. Kijk, daar is Juliana eindelijk. Meid, mijn complimenten voor je uitvaart. Zelfs Bernhard was ontdaan. Zo zie je maar weer, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, haha! Wat zeg je? Blij dat je van hem af bent? Ik was net van plan hem over een maand of drie tot mij te roepen. Nee, ik begrijp heel goed dat je die schuinsmarcheerder het liefst nooit meer wilt zien, maar ik kan die man toch moeilijk het eeuwige leven geven? Nou, weet je wat, ik laat hem 105 worden. Maar dan ook echt niet ouder, want anders houden jullie daar beneden geen olifant meer over. Oké? Mooi. En ik heb nog meer goed nieuws voor je. Kijk, daar staat je moeder. Ze is zo blij je te zien. Ga maar gauw.
– Is het geen schat van een vrouw, jongen?
– Zeker weten, pa. Maar nu even over die film die ze over mij hebben gemaakt.
– Leuk! Een film! Is het om te lachen? Net als Life of Brian?
– Nee, pa. Mel Gibson heeft de laatste twaalf uur van mijn aardse bestaan verfilmd.
– Het is niet waar. Hebben ze het daar nu nog steeds over?
– Wereldwijd, pa. In duizenden bioscopen.
– Wacht, dan kijk ik even binnenin een bioscoop. Ah, ik zie ‘m al. Zeg, weet je zeker dat het geen lachfilm is? Alle bad guys hebben een slecht gebit en jij wordt weer opgevoerd met lang haar.
– Pa, ze presenteren me als een tot moes geslagen homp vormloos vlees.
– Ja, nu zie ik het. Nog steeds die obsessie met geweld. Na tweeduizend jaar nog steeds niets geleerd, die aardse stervelingen.
– Gibson zegt dat zijn film over liefde gaat en met Uw steun is gemaakt.
– Tsss… Die gast is nog niet klaar met mij als zijn tijd gekomen is. Enge man trouwens. Als dit voor hem liefde is, wat verstaat hij dan onder haat?
– Het is nog veel erger, pa. De kerken gaan zijn film gebruiken om jongeren te evangeliseren.
– Wat!?
– Pa, laat de mensen alstublieft zien dat wij hier niets mee van doen willen hebben. Doe iets, verricht een wonder.
– Ach, jongen, een wonder vind ik altijd zo blasé. Gaan de kerken er toch weer mee aan de haal.
– Ja maar, pa. Pasen nadert. Het gaat toch om de boodschap van liefde? Daar doen we het toch voor?
– Voor de meeste mensen is Pasen niets meer dan eieren zoeken. Geloof me. Zelfs mijn hint van de kippenpest hebben ze niet begrepen.
– Iets kleins dan. Breek het wolkendek open en spreek de wereld toe. Zeg iets als: ‘Meneer Gibson. Hier God. Lethal Weapon II vond ik toch echt een stuk beter.’
– Nee, te veel eer voor die man. Ik heb een beter idee. Wat dacht je van de volgende tekst helemaal onderaan de aftiteling: The characters and events depicted in this photoplay are fictitious. Any similarity to actual persons, living or dead, is purely coincidental. Lijkt je dat iets?
– Pa, perfect!

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com