Geneuzel over een lap stof

Vraag: als de islam geen religie is (volgens Wilders), hoe kun je dan de hoofddoek verbieden omdat het een religieus symbool zou zijn? Ja lieve lezer, terwijl Japan langzaam afglijdt in één complete meltdown, gaat de Tweede Kamer binnenkort weer eens gezellig debatteren over hoofddoekjes.

Wat is er aan de hand? In navolging van de PVV wil nu ook de VVD, bij monde van Jeanine Hennis, een hoofddoekverbod voor medewerkers van het stadhuis. “En óók geen andere religieuze symbolen,” aldus het Kamerlid, want voor de VVD zijn alle religies gelijk. Dus voortaan geen kruisjes meer om de nek van ambtenaren. Uitgangspunt voor de liberalen is de strikte scheiding tussen kerk en staat. De overheid moet neutraal zijn.

Oké, dat is duidelijk. Maar wat doet dan de tekst ‘God Zij Met Ons’ op de zijkant van elke 2 euro munt? Waarom mogen trouwambtenaren, terwijl zij de overheid vertegenwoordigen, weigeren een homohuwelijk te voltrekken? En hoe zit het met de ambtelijke eed “zo helpe mij God almachtig”?

Kortom: leuk geprobeerd van de VVD, maar zo religieus neutraal is de Nederlandse overheid nu ook weer niet. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken: de PVV zal een verbod op ‘het hoofddoekje als religieus symbool’ nooit steunen. Immers, dan zou de partij van Wilders erkennen dat de islam een religie is – en dat kan natuurlijk niet. Bij voorbaat dus een volstrekt zinloos debat. Leuk voor de bühne – je kunt je als politicus weer eens fijn profileren – maar het dient geen enkel doel.

Het gekakel in de Kamer. Hoe definieer je het begrip ‘hoofddoek’? Is een hoofddoek ook de lap stof om het hoofd van een kankerpatiënte? Volgens de VVD gaat het om de hoofddoek als uiting van kuisheid, ingegeven door religieuze overwegingen. Ik herhaal het nog maar eens: kuisheid, ingegeven door religieuze overwegingen. Dan denk ik aan het jasje van de vrouwelijke, rondborstige SGP-ambtenaar, helemaal dichtgeknoopt tot aan het om de hals knellende boordje. Is dat een neutrale uitstraling? Ik vind van niet. We weten immers allemaal dat kuisheid en religie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Wat gaat de Kamer dááraan doen? Een verplicht decolleté wellicht? Lijkt me geen slecht idee, met de lente op komst. Levert al dat geneuzel over een lap stof toch nog iets moois op.

9 reacties op “Geneuzel over een lap stof”

 1. Een zwak argument vereist veel overredingskracht.
  Protagoras
  de dagelijkse gedachte van vandaag…toepasselijk!

 2. Malle pietje

  Ha, ha Luuk…hij is goed…..Japan, Libie…..overal ter wereld mensen die voor hun leven vechten en wij kunnen alleen maar neuzelen over hoofddoekjes. Het feit dat we hier uberhaupt tijd voor hebben betekent dat we eigenlijk niets beters te doen hebben…..

 3. en straks alle vrouwen ziek thuis vanwege het verplichte decollete :-S Ik vind die hoofddoekjes juist wel leuk staan, hygienisch ook zonder rondvliegende haren.

  Wilders wil het debat voornamelijk niet omdat dan misschien blijkt dat het wettelijk niet haalbaar is en dan kan hij niet meer roepen dat als hij de baas is, dat de hoofddoekjes dan echt zullen verdwijnen…

 4. Kunnen we van deze rood-wit-blauw foto aub een postzegel maken? Hij is brilliant. En Hollandser kan het niet …. ehh, modern NL dus.

 5. Kerk en staat dienen 100% gescheiden te worden. Niet alleen dat, ook elk geloof en de staat moeten ver van elkaar blijven. Dus geen hoofddoekjes en kruisjes meer bij ambtenaren. Dat soort mensen kunnen niet loyaal zijn aan de Staat. Maar ook elke uiting, ja overtuiging al door ambtenaren is volstrekt uit den boze. Lidmaatschappen van kerken en politieke partijen is reden voor ontslag. VVD partijlidmaatschappen, voorkeur voor blond haar, dol zijn op chocola, allemaal in de ban ermee. Ambtenaren moeten gerekruteerd worden uit een generatie die voortkomt uit van Staatswege aangestelde Verwekkers. Dan is alles tenminste neutraal en grijs en wordt alles weer goed.

 6. Een hachelijke onderneming dat scheiden enzo. Het begint volgens mij met stoppen van dat geouwehoer daarover want zodra het onderwerp ter sprake komt zijn staat en kerk al niet meer gescheiden. Een andere vraag: Wat te doen met de muts van prins Carnaval als religieus hoofddeksel voor het begin van de vastentijd?

 7. waarom bestaan er dan religieuze partijen????????? CDA,SGP!!!!!!!!

 8. “Religion and Government will both exist in greater purity the less they are mixed together”

  – James Madison, president Verenigde Staten 1809 – 1817

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top