Geneuzel over een lap stof

Vraag: als de islam geen religie is (volgens Wilders), hoe kun je dan de hoofddoek verbieden omdat het een religieus symbool zou zijn? Ja lieve lezer, terwijl Japan langzaam afglijdt in één complete meltdown, gaat de Tweede Kamer binnenkort weer eens gezellig debatteren over hoofddoekjes.

Wat is er aan de hand? In navolging van de PVV wil nu ook de VVD, bij monde van Jeanine Hennis, een hoofddoekverbod voor medewerkers van het stadhuis. “En óók geen andere religieuze symbolen,” aldus het Kamerlid, want voor de VVD zijn alle religies gelijk. Dus voortaan geen kruisjes meer om de nek van ambtenaren. Uitgangspunt voor de liberalen is de strikte scheiding tussen kerk en staat. De overheid moet neutraal zijn.

Oké, dat is duidelijk. Maar wat doet dan de tekst ‘God Zij Met Ons’ op de zijkant van elke 2 euro munt? Waarom mogen trouwambtenaren, terwijl zij de overheid vertegenwoordigen, weigeren een homohuwelijk te voltrekken? En hoe zit het met de ambtelijke eed “zo helpe mij God almachtig”?

Kortom: leuk geprobeerd van de VVD, maar zo religieus neutraal is de Nederlandse overheid nu ook weer niet. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken: de PVV zal een verbod op ‘het hoofddoekje als religieus symbool’ nooit steunen. Immers, dan zou de partij van Wilders erkennen dat de islam een religie is – en dat kan natuurlijk niet. Bij voorbaat dus een volstrekt zinloos debat. Leuk voor de bühne – je kunt je als politicus weer eens fijn profileren – maar het dient geen enkel doel.

Het gekakel in de Kamer. Hoe definieer je het begrip ‘hoofddoek’? Is een hoofddoek ook de lap stof om het hoofd van een kankerpatiënte? Volgens de VVD gaat het om de hoofddoek als uiting van kuisheid, ingegeven door religieuze overwegingen. Ik herhaal het nog maar eens: kuisheid, ingegeven door religieuze overwegingen. Dan denk ik aan het jasje van de vrouwelijke, rondborstige SGP-ambtenaar, helemaal dichtgeknoopt tot aan het om de hals knellende boordje. Is dat een neutrale uitstraling? Ik vind van niet. We weten immers allemaal dat kuisheid en religie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Wat gaat de Kamer dááraan doen? Een verplicht decolleté wellicht? Lijkt me geen slecht idee, met de lente op komst. Levert al dat geneuzel over een lap stof toch nog iets moois op.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!