Geert Wilders, het stokstaartje

“Welkom luisteraars, we zijn hier live aanwezig op paleis Huis ten Bosch. Zojuist heeft koningin Beatrix achter gesloten deuren het kabinet Rutte-Verhagen beëdigd. Het wachten is nu op de bewindslieden voor de traditionele foto op de trappen van het paleis. Voorlopig zien we nog niets. Ik stel voor dat we… wacht, daar zijn ze!

De deuren zwaaien plechtig open. Ja hoor, het is zover. Samen met de koningin dalen de ministers en staatssecretarissen de treden van het bordes af. Men stelt zich op rondom de koningin. Keurig naast elkaar, twee rijen dik. Precies zoals het protocol voorschrijft. Minister-president Rutte rechts naast hare majesteit en vice-premier Verhagen links.

Iedereen lacht, dit is een feestelijke dag. Natuurlijk veel bekende gezichten, zoals Piet Hein Donner, onverstoorbaar als altijd. We zien ook staatssecretaris Bijleveld. Ach kijk, zij mag wat hoger staan omdat ze zo klein is. Dat is aardig. En daar zien we de kersverse CDA-staatssecretarissen Ferrier en Koppejan. De voormalige dissidenten lieten vanochtend in een verklaring weten niet te zijn veranderd: “We hebben altijd geloofd in de goede afloop.” Beiden zwaaien nu uitgelaten naar de pers.

Alle bewindslieden staan inmiddels op hun plaats. Dit is waar het vandaag om draait op de trappen van paleis Huis ten Bosch. Altijd weer een plechtig moment wanneer koningin, ministers en staatssecretarissen voor de eerste keer poseren. Het kabinet Rutte-Verhagen is een feit. Televisiecamera’s snorren, we horen het geklik van fototoestellen. De eerste kennismaking met de ploeg die het de komende vier jaar gaat doen. In grote eensgezindheid, zoals premier Rutte benadrukte.

Maar wat is dat? Luisteraars, vanaf de rechterkant komt nu stapvoets een open Mercedes aangereden, met daarin een staande Geert Wilders. We zien Dion Graus achter het stuur. Het hele bordes valt stil. Bewindslieden kijken gelaten toe. Alleen onze vorstin ergert zich zichtbaar. Langzaam glijdt de Mercedes nu langs het bordes. De PVV-leider kijkt strak voor zich uit. Hij keurt het kabinet geen blik waardig. Hij gedoogt slechts. O jee, premier Rutte probeert de situatie nu te redden. Hij steekt zo guitig mogelijk beide duimen omhoog, maar Wilders houdt als een stokstaartje de blik gericht op verre einders. Welke einders, luisteraars? Als ik een gok mag wagen: richting nieuwe verkiezingen en dan minimaal 45 zetels.”

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?