Geen uitkering voor vrouwen die een boerka dragen

Af dat ding! De Amsterdamse burgemeester Job Cohen laat er in een interview met dagblad Trouw geen misverstand over bestaan. Wat hem betreft kunnen vrouwen die een boerka dragen, een uitkering van de sociale dienst wel vergeten. Dat zal ze leren!

Commotie alom, want nieuws gaat snel. Nog diezelfde dag buigen de partijen in de Tweede Kamer zich over het standpunt van Cohen. Koortsachtig overleg in de wandelgangen. Langzaam maar zeker tekenen de verhoudingen zich af. De PVV is vóór het intrekken van uitkeringen aan vrouwen in boerka, evenals de VVD en de SP. Aan het eind van de middag zijn CDA en PvdA ook om. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem laat weten waarom. Hij ziet geen verschil tussen “iemand met veertien piercings in het gezicht” die geen werk kan vinden en een vrouw in boerka. “Allemaal prima, maar dan ook geen uitkering”. Dat moet maar eens via een motie worden geregeld.

Een dag later meldt Cohen zich op Radio 1. Waarom toch al die ophef? Hij heeft helemaal niets nieuws verteld in het interview met dagblad Trouw. Het is al sinds jaar en dag beleid dat de Amsterdamse sociale dienst vrouwen in boerka uitsluit van bijstand. “Kun je geen werk vinden door die boerka, moet je ook niet langskomen om een uitkering aan te vragen”.

Tot zover de politiek. Nu de realiteit. De afgelopen decennia vroeg in heel Nederland welgeteld één vrouw in boerka ooit een bijstandsuitkering aan. Dat was in 2007 in Diemen. De Amsterdamse sociale dienst heeft zelfs nog nooit een vrouw in boerka een uitkering hoeven te weigeren. Waarom niet? Omdat ze er simpelweg niet zijn. Volgens cijfers van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie telt ons land circa tweehonderd boerkadraagsters. Wie van hen vraagt een bijstandsuitkering aan? Helemaal niemand, want dat doet de echtgenoot. U weet wel, die strenggelovige baard die zijn vrouw desnoods met harde hand dat pinguïnpak in sláát. Maar ja, hem wordt geen strobreed in de weg gelegd. Hij draagt immers geen boerka. Liever straffen we de vrouw die volgens ons wordt onderdrukt. Zo gaat dat in ons huidige politieke klimaat. Alles is geoorloofd, zolang de kiezer maar wordt gepaaid. Desnoods met een motie die op niemand van toepassing is.

41 reacties op “Geen uitkering voor vrouwen die een boerka dragen”

 1. Raar eigenlijk. In een tweeverdieners samenleving zou het toch zo moeten zijn dat beide volwassenen, uitgaande van een normale gezinssituatie, verantwoordelijk zijn voor het inkomen. Kan de man geen werk vinden dan kan hij het huishouden doen en mag de vrouw werken. Een uitkering is dan iets van beiden. Dus korting op de burkadrager!?

  Verder… Als je een mooie baard hebt… Dan mag je niet met gevaarlijke machines werken, stel je komt vast te hangen. Betekent dat dat opa, onder de 67, ook maar geen uitkering krijgt.

  Maar het kan ook allemaal de schuld van de integratie zijn. Deze loopt zooo goed dat Cohen voorziet dat er in de nabije toekomst zich vele paren burka dragende lesbische stellen gaan vormen.

 2. Ik wil niet veel zeggen, Mario, maar beffen in een burka lijkt me niet prettig voor de gebefte.

 3. van alle moties en discussies van dure kamerleden, ambtenaren, consultants en mensen die onder werktijd aan de telegraaf discussie meedoen kunnen we alle 200 boerkadraagsters makkelijk een paar jaar een uitkering geven….

 4. Het besluit is terecht ongeacht hoeveel Boerka-dragers er zijn. Ik vind dat een boerka in Nederland verboden moet worden. Dan zal iedereen weer op de achterste benen gaan staan schreeuwen dat het “Wilders-politiek” is, maar de vergelijking is eenvoudig. Het is niet toegestaan om openbare gebouwen te betreden met een valhelm op omdat die het gezicht teveel zou bedekken.
  Iemand toestaan een boerka te dragen en daarmee overal te laten verschijnen zou positieve discriminatie zijn. En dat willen we toch niet in dit landje? Discrimineren?
  Probeer alstublieft eens helder te denken en niet zo populistisch links te doen.

 5. @ Rini

  als de wetten er nu al zijn over gezichtsbedekkende kleding en over uiterlijke kenmerken die het werk vinden bemoeilijken, waarom moet er dan nog eindeloos gediscussieerd worden over boerka’s?

  Dat is pas populistisch

 6. Dus Burkadragers krijgen wel een uitkering? Waar koop je die dingen?

 7. han van mourick

  die boerka `s koop je niet , die worden gemaakt, als het oud vuil buiten staat en de “gastarbeiders” denken dat het koopavond is , winkelen dat ze doen, tassen vol en graaien maar….Maar waarom hoor ik niemand over die Ethiopische clitoris vrije oliebollen smoeltjes ?? een hoofddoekje vindt Ik nog wel eens leuk staan hoor , maar een Boerka, is een boerka, hoe heet dat stuk lap wat die Ethiopische clitorisloze vrouwen dragen dan ?? met dat oliebollen smoelwerk, 6 kinderen er achter huppelend… Als Ik met me helm op wil tanken , gaat de pomp niet eens aan… Vindt trouwens dat ze PVV stemmers ook moeten korten , die zijn zo “dom man ” en zuipe dat ze kenne .. atenooie …

 8. de man kan geen bijstand aan vragen,dat moet echt de boerka doen.

 9. ik weet niet of ik dat mag schrijven,maar stond een paar dagen geleden bij de groenteboer en er stond een boerka achter mij,ikkeerde mij om echt mensen ik schrok wezenloos lk lag bijna met mijn kont in een kist tomaten,niet te geloven het was nogal een grote (vrouw) (man),dit mag toch niet?

 10. han van mourick

  p.s
  wat hebben die vrouwen op prinsjesdag allemaal op hun kop ??
  heb nu nog nachtmerries van die vreselijk enge dingen… zag de Koningin met een dooie struisvogel op de kop, was dat beessie wel halal geslacht ?? en nog eens nagepiekert over die Boerka `s , jullie snappen het gewoon niet denk ik … dat is omdat ze dan die lelijke koppen van hun kerels niet zien…teringjantje wat maakt deze site een spelvauten zeg ik bleiv herstelluhh

 11. han van mourick

  hoorde in de wandelgangen, dat er een wetsvoorstel in aantocht is , dat het Pvv stemmers verboden wordt zich als een kliko te kleden , geen alcohol onder de 85 mag worden geschonken, en netjes er te worden gearticuleerd dient te worden op het schavotje in de 2e kamer .. nou tijd voor sesam str … eetse 🙂

 12. han van mourick

  boer én Ka de weduwvrouw 🙂
  is wat anders als boer zoekt vrouw…
  in belgië hebben ze een programma van lesbische Boerin zoekt pot, voor het inpotten van compottepotten ???
  Boer Ka niet welkom 🙁

 13. Amalia Martina

  Beste mensen
  Daklozen krijgen op basis van Postadres een uitkering. Daarnaast gaat het om een aanvraag van slechts ÉÉN vrouw met burka!! Dus waar hebben we het nog over? Ze gooien het op ‘representatief’ solliciteren maar wat is tegenwoordig nog representatief. Dit is gewoon uitsluiting van bepaalde groepen mensen uit de maatschappij en populair willen doen om zo stemmen weg te pakken bij een andere rechtse partij. Wat is de volgende stap? Geen hair estantions meer? Geen nepnagels meer? Enige vorm van zelf krtitiek is in deze echt geboden…probeer eerst maar eens alle andere prutswerk en problematiek op te lossen ivm over nieuwe vraagstukken aan te snijden.

 14. Amalia Martina

  Ow en ik vraag me ook af hoe nou onderzoek doet naar het aantal burka dragers in NL. Ga je langs de deuren? mevrouw draagt u een burka??? Waar blijven de statistieken???

  TT is het ook maar de vraag wat is nog nieuws en wat is uit de duim gezogen??

 15. han van mourick

  uitsluiting van bepaalde mensen in de maatschappij ???
  Wie sluit hier nu wie uit ?? de moslims die de vrouw dag en nacht binnenhouden ??
  Zo `n 20 jaar terug zag ik op tv hoe khomeini of hoe die baardaap ook mocht heten, de macht overnam in Iran, en er andere religieuze leugenaars en sadisten kwamen .ipv de sjah …. wat een troosteloos zwart somber zooitje in dat land, alleen maar kerels die met hun grote bek allah liepen te schreeuwen en zwarte gillende tenten , en nu loopt dat hier rond, of woont hier in ieder geval…van een uitkering…. want werken mogen ze niet van manlief,

 16. Helaas, dit is geen column maar een opsomming van feiten.

  Jammmmerrrrr Koelman! Gemiste kans, niet leuk en populistisch

 17. @ max

  Een politieke column zoals deze moet je aanzetten tot nadenken, je verleiden tot een ander standpunt. Bij mij doet ie dat. En populistisch? Als je de moeite neemt de column te lezen, zie je dat Koelman het niet eens is met een meerderheid van de tweede kamer. Ik denk zelfs niet dat een meerderheid van de bevolking het met Koelman eens is. Dus hoezo populistisch?

 18. Amalia Martina

  Ik heb helemaal niet in Coma gelegen maar we moeten onze ogen opendoen. Ik vind gewoon dat als een zwerver wel recht op een uitkering heeft en dat je weet als overheid(ja daar verdienen ze ook geld aan) dat men daar hoogstwaarschijnlijk drugs van gaat halen. Dan vind ik dat zij dat recht ook heeft. Trouwens ..hoevaak kom jij een burka tegen. Ik ben er één keer 1 gezien en ik woon in Amsterdam..dusja waar gaat het over. Wat de media is mensen manipuleren, zo lees ik de krant kritisch en lees ik ook verschillende kranten om het een tegen de ander af te wegen.
  En dit:
  U weet wel, die strenggelovige baard die zijn vrouw desnoods met harde hand dat pinguïnpak in sláát.
  Hahaha inhoeverre beschouw je dit dan journalistiek waardig?

 19. Amalia Martina

  wat ik nu eigenlijk doe met dat voorbeeld van die zwerver die drugs/alcohol gaat kopen van dat geld..is een veronderstelling. Maar het feit blijft dat men dat hier ook precies doet. Ow islam is zo eng en gevaarlijk dus laten we dan maar mensen nog meer bang maken om zo kiezers te winnen en iedereen die nog nooit in aanraking is geweest met buitenlanders is dan gelijk bevooroordeeld. Vroeger was er discriminatie tegen de vrouw op de arbeidsmarkt (nog steeds op een subtiele manier). De negers zijn ook de klos geweest ow je bent zwart dus stap maar achterin de bus in..40jaar geleden maar was dit dus mensen laten we ophouden met mensen zo te behandelen. Iedereen moet gewoon doen waar die lekker zin in heeft.

 20. Luuk Koelman

  @ han van mourick
  Ik heb wat gesnoeid in je reacties, Han. Je begrijpt vast wel waarom.

 21. han van mourick

  QQ AMALIA

  amalia martina – 26.02.2009 12:39Ik vind het een leuk initiatief dat er een onderscheiding is voor vrouwen met een top functie. Wat me alleen erg tegen de borst stuit is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘ de zwarte zakenvrouw’ en de gewone misschien wel blanke zaken vrouw. Zo’n onderscheiding vind ik dan alleen maar een banadrukking van het ‘onderscheid’ tussen allochtoon en autochtoon. Vrouwen hebben het al moeilijk genoeg om aan de top te komen. Vrouwen moeten zich onderling ook niet verdelen in zwart en wit. Maar gezamenlijk de ‘gender’ discriminatie bestrijden.
  Ik vind dat er gewoon een titel moet komen als DE ZAKENVROUW VAN HET JAAR. En daarbij maakt het niet uit of je zwart/wit of geel bent.
  ___________________________________________________________
  OKÉ MEE EENS, MAAR DOE NU EENS EEN boerka OP ????????

 22. Amalia Martina

  Han,

  Ik ben het helemaal met je eens. Dus in deze het creëren van onderscheid van zwarte zakenvrouw van het jaar en de gewone zakenvrouw liggen we op 1lijn. Ik had een soort gelijke reactie geplaatst toen die mevrouw van Hotel Botel werd gekroond tot zaken vrouw van het jaar op de site van degenen die haar hadden genomineerd. Ze waren er niet zo gecharmeerd van maarja boeiend. Ik kan er in elk geval jeuk van krijgen en dan vindt ik dat ook gewoon mag uiten.

 23. Amalia Martina

  He wacht eens….Han van mourick dat is gewoon mijn reactie wat je van het net geplukt hebt. Ik vond het al zo typisch ik:S.
  Maar goed ik sta er nog achter. En die burka ach maakt ook niets uit! Het gaat erom dat je iemand in de ogen kunt kijken toch..en volgens mij zijn de ogen wel open.

 24. Amalia Martina

  @ han van mourick
  Ik heb wat gesnoeid in je reacties, Han. Je begrijpt vast wel waarom.

  Dat is zonde.

 25. han van mourick

  🙁 ja had ie nou aangeboden gelijk me tuin te doen 🙂 en of die ogen wel open zijn Amalia, ?? er schijnt aardig wat fysiek gweld te zijn in die culturen, zoals overal, maar hier kunnen we het niet constateren omdat ze zijn opgesloten , en ze niet buiten komen en mochten ze buiten zijn dan zie je alleen maar een wandelende tent zonder haringen…logisch anders komt ze niet vooruit …
  mja prettig week-end allemaal…

 26. amalia dan heb je zeker een of andere substantie op je ogen,naar de opticien meid.

 27. amalia Martina

  Hahah Jonas,
  NOu ik heb er serieus nooit 1 gezien maarja..ach laat ook maar zitten. Ik wilde ook alleen laten weten dat er 2kanten aan eht verhaal zitten en dus ook dingen die niet kloppen in onze maatschappij..wil niet zeggen dat ik een voorstander ben hoor.
  Ik stop nu met deze ongein.
  Groet

 28. han van mourick

  doei Amalia , ik heb gelezen wat je schreef hoor, je bedoelt het goed , en dat is lief van je , zag Zaterdag op de NPS 2 mensachtige waarvan ik dacht , nou Luuk mag ze schrijven wel aanpassen nu, die figuren hoeven ook niet voor een uitkerinkie , ik stel voor om dan die moslims ( mannen) in een boerkini te heisen, en buiten een boerka, en de dames mooi zoals ze zijn , lekker in een toppie en mooi jurkje, mooi vrouwelijk dus… en die kerels binnen blijven, als ze tenminste géén taakstraf hebben !!

 29. Amalia Martina

  heej,
  das gewoonweg wreed. Ik had je gegoogeld en ben zo op je hyves terechtgekomen…blijkt dat je nudist ben..hahaha vieze oude vent ben je. Dat verklaart een hoop.

 30. Amalia Martina

  haha nouja het is in elk geval niet leuk om zomaar minder leuke dingen te zeggen over mensen. En dat was mijn doelstelling. Precies hetzelfde dus met de ‘mensachtigen’. I made my point. ieder zijn ding nogmaals.

 31. han van mourick

  vieze ouwe vent lijkt mij zéér stigmatiserend…
  als mensen liever in Frankrijk in der blootje zwemmen is daar niets mis mee, zijn anders de dames die in der blote borsten liggen allemaal vieze ouwe wijven dan ?? gelukkig niet en leve de topless dames…beter opletten Amalia en niet persoonlijk worden aub vieze ouwe klinkt denigrerend , zeg toch ook geen roetmop tegen jou zou toch nergens opslaan …

 32. han van mourick

  zou trouwens NIET weten wat het MOET verklaren ?????
  maar goed een vrouw in der nakie met een boerka op der kop is evengoed als een krant erover ….

 33. Amalia Martina

  ‘zag Zaterdag op de NPS 2 mensachtige waarvan ik dacht , nou Luuk mag ze schrijven wel aanpassen nu, ”

  Dit bedoelde ik maar goed doeidoei

 34. han van mourick

  mensachtigen ?? nou ik schrijf me uit voor dit onderwerp, begint een beetje onzin kul te worden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top