Geen uitkering voor vrouwen die een boerka dragen

Af dat ding! De Amsterdamse burgemeester Job Cohen laat er in een interview met dagblad Trouw geen misverstand over bestaan. Wat hem betreft kunnen vrouwen die een boerka dragen, een uitkering van de sociale dienst wel vergeten. Dat zal ze leren!

Commotie alom, want nieuws gaat snel. Nog diezelfde dag buigen de partijen in de Tweede Kamer zich over het standpunt van Cohen. Koortsachtig overleg in de wandelgangen. Langzaam maar zeker tekenen de verhoudingen zich af. De PVV is vóór het intrekken van uitkeringen aan vrouwen in boerka, evenals de VVD en de SP. Aan het eind van de middag zijn CDA en PvdA ook om. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem laat weten waarom. Hij ziet geen verschil tussen “iemand met veertien piercings in het gezicht” die geen werk kan vinden en een vrouw in boerka. “Allemaal prima, maar dan ook geen uitkering”. Dat moet maar eens via een motie worden geregeld.

Een dag later meldt Cohen zich op Radio 1. Waarom toch al die ophef? Hij heeft helemaal niets nieuws verteld in het interview met dagblad Trouw. Het is al sinds jaar en dag beleid dat de Amsterdamse sociale dienst vrouwen in boerka uitsluit van bijstand. “Kun je geen werk vinden door die boerka, moet je ook niet langskomen om een uitkering aan te vragen”.

Tot zover de politiek. Nu de realiteit. De afgelopen decennia vroeg in heel Nederland welgeteld één vrouw in boerka ooit een bijstandsuitkering aan. Dat was in 2007 in Diemen. De Amsterdamse sociale dienst heeft zelfs nog nooit een vrouw in boerka een uitkering hoeven te weigeren. Waarom niet? Omdat ze er simpelweg niet zijn. Volgens cijfers van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie telt ons land circa tweehonderd boerkadraagsters. Wie van hen vraagt een bijstandsuitkering aan? Helemaal niemand, want dat doet de echtgenoot. U weet wel, die strenggelovige baard die zijn vrouw desnoods met harde hand dat pinguïnpak in sláát. Maar ja, hem wordt geen strobreed in de weg gelegd. Hij draagt immers geen boerka. Liever straffen we de vrouw die volgens ons wordt onderdrukt. Zo gaat dat in ons huidige politieke klimaat. Alles is geoorloofd, zolang de kiezer maar wordt gepaaid. Desnoods met een motie die op niemand van toepassing is.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com