Geachte heer Wilders,

Hartelijk dank voor uw brief van 18 mei jl. die ik in goede orde heb mogen ontvangen. U bericht mij dat u voornemens bent in het gebouw van de Tweede Kamer een tentoonstelling in te richten met cartoons van de profeet Mohammed. U verzoekt mij – in mijn hoedanigheid als Kamervoorzitter – daarvoor toestemming te verlenen, want, zoals u zegt: „de enige manier om terroristen duidelijk te maken dat wij ze nooit zullen laten winnen, is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen.”

Eerlijk is eerlijk, meneer Wilders. Daar had u mij even tuk. Temeer omdat u uw schrijven aan mij direct op het internet plaatste, waardoor het hele land uw brief al had gelezen voordat ik hem überhaupt onder ogen kreeg. ’s Avonds hoorde ik u dreigen op televisie: wie tegen deze tentoonstelling in de Tweede Kamer is, heeft „wat uit te leggen.”

Hemeltjelief, wat nu? U begrijpt mijn dilemma. Zeg ik ja tegen uw Mohammed-expositie, centraal in het Tweede Kamergebouw, heeft u uw rel. Zeg ik nee, heeft u ook uw rel. Inclusief een – excusez le mot – online shitstorm waarin duizenden anonieme PVV-stemmers mij via sociale media de meest vreselijke verwensingen zullen doen toekomen. In beschaafd Nederlands komen die meestal neer op de volkse krachtterm voor ‘vrouw van lichte zeden die over weinig moed beschikt.’

Enfin, terug naar uw verzoek. Meneer Wilders, ik heb goed nieuws voor u. Wat zeg ik? Zeer goed nieuws! Weet u wat het is? Met een tentoonstelling onder de Haagse kaasstolp die het Binnenhof is, doet u zichzelf veel en veel tekort. Zo bereikt u écht te weinig Nederlanders en dat kan nooit de bedoeling zijn. Daarom zal het u zeker behagen dat ik onze minister van Financiën bereid heb gevonden de somma van 5 miljoen euro voor u vrij te maken. Waarom? Om u in de gelegenheid te stellen álle Nederlanders te bereiken!

Hoe? Op de ouderwetse, vertrouwde manier. Huis aan huis middels een dikke A4-enveloppe (’aan de bewoner(s) van dit adres’). Mijn voorstel is dat u daarin dezelfde brief stopt die u mij deed toekomen, enkel met een andere afsluitende zin: „Daarom verzoek ik u bijgevoegde affiches met daarop de meest omstreden Mohammed-cartoons op uw huiskamerraam te plakken.”

Ik ben ontzettend benieuwd hoeveel PVV-stemmers een stevig statement willen maken op hun eigen woonkamerraam. Wat verwacht u zelf, meneer Wilders? Ik persoonlijk denk dat al die anonieme helden straks – om uw eigen woorden aan te halen – heel wat uit hebben te leggen. Ik wens u succes!

Met vriendelijke groet,

Anouchka van Miltenburg
Voorzitter Tweede Kamer

79 reacties op “Geachte heer Wilders,”

 1. Als meneer Wilders werkelijk een statement wil maken, en de wereld wil ‘verbeteren’ dan moet hij zijn kleurplaten eigenhandig aanbrengen op het marktplein in Kaboel.
  Maar daar is meneer natuurlijk te lafjes voor. Hij blijft liever, gelijk een reepincher, keffen vanachter een muur van, door belastinggeld betaalde en met zilveren V-tjes gedecoreerde, gorilla’s.

 2. Dit is zó’n briljant idee dat dhr. Wilders het alleen maar kan toejuichen en ‘zijn mensen’ al die dikke enveloppen persoonlijk zal willen laten rondbrengen.

 3. Heeft Anouchka al persoonlijk gereageerd Luuk? Want als jouw column rond gaat zingen is zij meteen uit de brand. Mooi mooi mooi!

 4. Van Aarsbergen

  +1
  Geniaal !

  Ik stel voor: we zetten er zelfs een crowd-funding campagne voor op, daar wil ik ook best een tientje of zelfs meer aan doneren. Eens zien wie er ballen heeft…

 5. Luuk Koelman

  @ivonne Anoucka mag de column gebruiken hoor! (-;

 6. Deze column is eigenlijk zeer matig Luuk, maar de reactie van Willem is zoals gewoonlijk weer tenenkrommend slecht. Kan die man niet gewoon zelf een weblog beginnen voor oudere jongeren in plaats van mee te liften op het succes van een serieuze blogger met lange staat van dienst?

 7. Richard

  Willem is luuk en Luuk is….. Willem. geweldig om een colum te schrijven en daarop weer te reageren. Slim bedacht Luuk/Willem. Ik zelf vind altijd de reactie geweldig en daar altijd op.

 8. Doordenker

  @richard ech wel!
  Ha ha fiscaal foefje van Luuk. Tis simpel. Luuk zijn broer Casper Koelman (een hele slimme jurist) woont in Monaco. Luuk schrijft een column voor Metro en krijgt wekelijks voor zijn column ongeveer 1.700 euro. Luuk schrijft zelf onder het pseudoniem Willem, wekelijks een reactie op zijn eigen column. Zijn broer Casper stuurt hem een rekening en doet voorkomen op de factuur dat hij een artikel geschreven heeft onder het pseudoniem Willem. De wekelijkse factuur bedraagt 1.700 euro

  Luuk trekt deze factuur 100% fiscaal af van zijn inkomen.

  Broer Casper hoeft in Monaco geen belasting te betalen en stort 90%van het geld weer terug op Luuk zijn rekening. Bij Quote is dit foefje al meerdere keren omschreven. Met deze constructie steekt Luuk ongeveer 75.000 euro per jaar in zijn zakken, onder het motto: wie schrijft die blijft. Ha ha, oud trucje. (Benieuwd hoe lang deze reactie blijft staan op dit blog)

 9. Spijker kop, Luuk.
  Maar.
  In principe zou iedereen alles voor zijn eigen raam moeten kunnen hangen.
  Hoe walgelijk ook.
  Je voelt het goed aan, Luuk; dat kan dus niet.
  En dat is net zo misselijkmakend als het gekleuter van die Wilders.

 10. Frank H. Huisman

  De situatie in de Nederlandse politiek vanuit een bijzonder perspectief. Het jaar 2015 is blijkbaar het jaar waarin alle negatieve ontwikkelingen van voorbije jaren zijn geland, gerelativeerd worden, meer helder zijn. De komende periode kan alleen maar beter worden na twee politieke moorden, cartoon problematiek, vele doden en onschuldige slachtoffers … Zelfs bij IS komt de naam van Geert voor. Ook daar is hij ontdekt. Het geheim lijkt zijn kracht te verliezen. Het lijkt geniaal van Luuk Koelman dat vijf miljoen euro bij monde van Anouchka – een ander Nederlands fenomeen – door middel van de vrijheid van meningsuiting een ommekeer zou kunnen zijn of al is …. Visie naar betere tijden, eindelijk!

 11. een vrolijke fan

  Gewoon weer geweldig Luuk! Heb weer goed gelachen en ben benieuwd of de Tweede Kamer er wat mee doet.

 12. Dus Luuk bevestigd dat als je kritiek hebt op de islam je jouw huis en leven niet zeker bent.

 13. Nadenkertje dit: eigenlijk gewoon een bevestiging van waar de PVV stemmer bang voor is: Ben je niet voor de Islam ben je automatisch de vijand!

 14. Het lijkt me veel belangrijker om posters van demente bejaarden in bed met strontvlekken op de lakens in de Tweede Kamer op te hangen Wilders!
  U komt toch zogenaamd op voor deze groep? Kom dan ook eens één keer écht op voor je eigen land, lul.

 15. Willem heeft kennelijk een PSP poster met een misdruk. Dat is al helemáál een collectors item dan!
  Op de normale exemplaren staat namelijk Ontwapenend en niet Ontwapend.

 16. Die Koelman toch…. geeft eigenlijk Wilders gelijk met zijn angst voor de agressieve Islam
  Je kan elke poster ophangen behalve een Mohammed cartoon dus
  Islam=Fascisme

 17. Jannemanz

  Wilder laf noemen lijkt me niet op zijn plaats ! In de war, gek, raar, geobsedeerd, vervelend, zeer slecht gekapt, dat kun je hem noemen, maar laf ?? Nee das niet echt op zijn plaats denk ik !!!

 18. Luuk Koelman, wat een domme column. Juist het feit dat niemand zo’n poster op durft te hangen is nu precies het probleem waar Wilders zich sterk voor maakt. De angst die er, terecht, heerst voor de extreme Islamieten. Nee, inderdaad, de Nederlandse bevolking zal inderdaad de posters niet ophangen. Niet omdat ze het niet eens zijn met Wilders maar puur uit angst voor de gevolgen van de Islam gekkies. Dus u denkt een column geschreven te hebben waarin u Wilders probeert belachelijk te maken maar in principe doet u het tegenovergestelde. Volgende keer even beter nadenken voordat u probeert een punt te maken.

 19. Vichingo

  Beste Luik,

  Ik lees uw columns en woordsels graag. Helaas zijn het vaak klaagzangen op populisme. Wilders mag dan wel geen gelijk hebben. We blijven het meer over de boodschapper hebben als over de boodschap, en dat is altijd verkeerd, denk ik. Extreem fundamentalistisch gedachtengoed is er altijd geweest en zal er altijd blijven. De kunst is om het zo weinig mogelijk podium te geven. Het enige waarmee je een fundamentalist kunt treffen is hem/haar negeren, categorisch en rigoureus. Het gaat hier namelijk gewoon om mensen die aandacht zoeken. En die dat op een uiterst extreme manier proberen af te dwingen.

  Overstemmen gaan we ze nooit, want ze zijn inmiddels al bereid mensenlevens te offeren. Het er simpelweg niet meer over hebben lijkt mij het beste. Accepteren en beseffen dat het er is, maar doelbewust negeren (dus niet stilzwijgen of doen alsof het niet bestaat).

 20. Dick Metselaar

  Enig juiste antwoord op de vraag, gaat u door voor 10.000 Euro?

 21. Ik zou zo’n poster niet ophangen. Niet omdat ik bang ben voor fascistoide moslims die aan de deur zouden komen maar gewoon omdat ik het smakeloos vind. Waarom zou ik een gehele bevolkingsgroep voor het hoofd stoten om aan een paar waanzinnigen iets duidelijk te maken.

 22. Geert Wilders neemt zijn verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger. Miltenburg schuift dat af naar de burger zelf. Hoe mooi zou het zijn als ze daar consequent in zou zijn en ook de burger zelf zou laten bepalen of die belasting betaalt en zo ja, hoeveel.

 23. Waarom zou een hele bevolkingsgroep beledigd zijn door een poster?
  Hebben die mensen dan niks te doen?

 24. Ik ben het niet altijd eens met Geert, maar soms volg ik het heel goed. Jammer dan wij Pim nooit aan de macht hebben gezien, Geert is totaal geen weerspiegeling van deze man, hoewel hij dit denkt.

  Gerard

 25. Jan jansen

  Ik vraag me af wat Allah zelf vindt van die cartoons. Misschien moet hij er zelf wel om lachen. Is er een imam die hier een antwoord op weet?

 26. Wat een journalist ben je, als je je columns ondertekent als zijnde tweede kamer voorzitter… Je bent voor mij al geen knip meer voor de zon waard!

 27. Wat een geblaat hier, door sommige mensen. Ga lekker een vlag van Ajax ophangen in Rotterdam zuid… Als de groep mensen die je wil beledigen maar groot genoeg is, zal er altijd wel een idioot rond lopen die er aanstoot aan neemt en enge dingen gaat doen. Dom argument, stellen dat daarmee bewezen is dat daarom die hele groep mensen gevaarlijk is.

 28. Mijnheer Wilders,
  In het begin dachten velen van ons(de Joodse bevolking van Nederland) dat u achter ons Jodendom stond. Maar niets is minder waar, u bent te lang afgesloten geweest van de werkelijkheid door uw scherpe beveiliging en ik denk dat het tijd gaat worden dat u weer eens in ONS dagelijkse leven komt te staan om zo te zien waar u eigenlijk mee bezig bent. U probeert een slagveld te maken van onze samenleving. Uw waan ideeën beginnen ziekelijk te worden.

 29. Voorzitter Tweede Kamer,
  Eindelijk toont u dan toch dat u ballen heeft. Mijn complimenten.

 30. Postbus 51 dames en heren. Daar kun je je alle ,,spotjes,, kwijt .

 31. Marijke

  @Ben, of hij nu wel of niet zijn verantwoordelijkheid neemt, ik word liever niet door deze dwaze hork vertegenwoordigd. Ik vind de term ‘volksvertegenwoordiger’ haast beledigend in deze context. Gekozen door een deel van het Nederlandse volk, maar absoluut niet representatief voor de denk- en levenswijze van de gehele bevolking. Hé, dat klinkt bekend….

 32. Zucht. Satire is voor sommige mensen toch iets te hoog gegrepen. Jammer, jammer, het was net zo leuk.

 33. MARC (23 mei 2015 at 11:41 am) heeft volledig gelijk. Luuk weet dat ook, hij heeft met dit blog juist dergelijke reacties willen uitlokken. Er zijn twee opties: of Luuk is echt nogal simpel (dat kan, leuk kunnen schrijven zegt in principe niks over je denkvermogens), of Luuk is vóór het ophangen van de cartoons bij de 2e kamer.

 34. Eddie Hendriks

  dit gaat toch helemaal nergens meer over?
  behalve dan dat sommige mensen hier geld mee in hun zak steken….. wat een onzinnig geklets uit de ruimte van voor en tegenstanders.
  iedereen heeft toch het recht in nederland ( tenminste tot nog toe) om te zeggen wat hij/zij wil??????
  maar goed misschien zie ik dat wel heel erg verkeerd………

 35. JackKropotkin

  “Daarom verzoek ik u bijgevoegde affiches met daarop de meest omstreden Mohammed-cartoons op uw huiskamerraam te plakken.”

  Vanwege het gevaar van woedende moslims durft bijna niemand dat meer behalve wat roekelozen. Mooi dat schrijver deze vorm van zelf-islamisering zo duidelijk weet te omschrijven. Gaat schrijver een poster achter zijn slaapkamerraam hangen of is hij daar ook te angstig voor?

 36. Mooi stuk Luuk Koelman,

  Zou graag een poster ophangen alleen in dit land heb je geen mogelijkheid om jezelf evt. te verdedigen met een wapen… Een kwartier of langer wachten op de politie maakt je voorstel een te groot risico voor mijn familie. Daarnaast, vergoed jij een nieuw raam als die eruit geknikkerd wordt door een aanhanger van de religie van de vrede?

 37. Doordenker

  De stand is:
  6 stemmen vóór de affiche (PVV stemmers)
  10 stemmen tégen de affiche (D’66 stemmers)
  En 31 schijthuizen die graag wegkijken!
  (De lafteckels die Nederland verpatsen)

 38. jos van Veen

  nu lijkt mij posters met cartoons te pakken achter mijn raam nogal puberaal en eerlijk gezegd vervuilend.Ik hang er ook geen posters van J.C neer of een ander ornament rond religie.of godsdienst. Ik sier liever de vensterbank op met orchideeën

  Ik heb niks tegen Islam of Mohammed maar wel tegen islamisering en met dit laatste zijn we verdraaid hard op weg,,EU -breed
  Ik ben niet gediend van prestigestrijd rond het” ware” geloof en met alle gebruiken die daarmee samengaan.
  NL is een open en seculiere samenleving en zie dat onder het verwrongen argument van godsdienstvrijheid dat we steeds meer alle gekte hier te slikken krijgen en dat er gewoon gesubsidieerd en wel, de weigering aanwezig is tot assimilatie en integratie en dat alles onder de noemer van godsdienstvrijheid moet worden tioegestaan, terwijl het dat n essentie helemaal niet is.

  Godsvrij heiod prima, maar dan in ene seculiere samelnleving ACHTER de voordeur en niet er voor.

  En als je dat niet bevalt dan hoepel je maar op.
  Discriminatie wordt opzettelijk af en opgeroepen (boerka’s etc)..allemaal onderhandeiingsmateriaal in het kader van godsdienstvrijheid(wat een kul!!)
  Straks is kop afhakken ook nog godsdienstvrijheid

  Deze politiek scheve verhoudingen in meerderheids- en minderheidsculturen gaat moord en doodslag opleveren als dit uit de hand loopt en dat gaat het doen..

  Kijk naar Zweden,,inmiddels nagenoeg een IS-vriendelijk land..terugkerende IS strijders krijgen er een VIP behandeling ogv de eisen van het Moslim Broeferschap Zweden…en als je naar de immigratiegolf kijkt dan is dit doorgaans allemaal moslim..en die laten zich registreren voor asielverzoek maar reizen meteen door naar de gevestigde groepen. België komt weer onder Way of Life (fundamentalsitische moslimorganisatie en ga zo maar door.
  Het heeft veel weg van ene geënsceneerdere strategie voor islamisering van de EU

  En spelletjes met cartoons en andere grappen blijven dan steeds hun uitdagend puberaal karakter houden om wat te exhibitioneren met domheid en te sarren terwijl we bij het eigenlijke proces zitten te slapen.

  Sraks staat de import visumloos open voor alle Tuken, IS heeft naar bericht 100 duizend blanco Turkse paspoorten ter beschikking..

  Erdogan preekt het religieus geweld in België voor zijn 5e colonne..geen “erbij horen”maar domineren en gesegregeerd van de meerderheid.
  Dubbelzinnige moraal alom ,gestoorde missiedwang.Overkill aan moskeeen als bewijs etc.
  De terreur komt vanzelf,,mafkezerzij van Asscher en PvdA met Gutmenschmaffia.

  Volop snelgeldbendes, volop fluitende liquidatiekogels..

  Lang leve de immigratie en religie lol..Gooi het maar over de schutting.

  een soortgelijk verhaal geldt voor neolibralisme.
  Ik heb niks tegen neoliberalen maar wel tegen neoliberalisering..
  Het afgelopen decennium hebben we er allemaal van mogen meegenieten..Beviel het?

  Het gaat nl. op dezelfde weg/manier als Islamisering.
  Hier is de ideologie met gebruiken en desnoods criminele kletskoeken het ware geloof en daar moeten e ook aan..slikken of stikken..
  15% wordt er beter van en de rest mag de afvoerpijp in..

 39. de vries

  beetje appels en peren vergelijken: redelijk beveiligd Binnenhof vs doorzonwoning. Helaas zullen veel mensen de poster wel willen ophangen maar niet durven. En dat is precies het probleem met vrijheid van meningsuiting: daar hoort veiligheid van meningsuiting ook bij.

 40. @jos van veen
  Beter zoek jij een ander platform voor jouw reactie…
  Op azijnpissers.com zijn er meer van jouw gading.
  Die man, Luuk, schrijft gewoon een column…
  Mijn vader zaliger zei altijd: verbeter de wereld en begin bij jezelf…begin daar eens mee. Wellicht kom je wat positiever in het leven te staan.
  Met vriendelijke groet

 41. En met dit schrijven ERKENT de columnist dus dat je je leven in Nederland niet zeker bent als je kritiek hebt op de Islam.
  Jammer alleen dat hij dat zélf óók niet hardop en direct durft te zeggen.

 42. De broer van Geert

  Geert zegt: „de enige manier om terroristen duidelijk te maken dat wij ze nooit zullen laten winnen, is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen.”

  Ik constateer dat zijn aanhangers dat niet durven. Zelfs een postertje ophangen is al te veel gevraagd.

 43. Ach, gelukkig is het maar fictie. Als de kamervoorzitter dit daadwerkelijk geschreven zou hebben dan zou zij zich opstellen als de leider van militante moslims die gereedstaan om iedereen die het lef heeft om bedoelde posters op te hangen wel even af te straffen. Dat zou vergelijkbaar zijn met de heer Mussert die in bezet Nederland iedereen uit zou dagen om posters voor het raam te hangen met “ich liebe juden” of “Adolf ist ein Schwein”, om vervolgens iedereen die dat niet doet uit te maken voor laf of een echte nazi in hart en nieren. Ook toen waren er laffe bruinhemden genoeg om onder het genot van bescherming van de Wehrmacht alle dissidenten wel even een lesje te leren. Deze “brief” is een bizar dreigement waarmee geanticipeerd wordt op de voor de hand liggende terreur van een bepaalde bevolkingsgroep, die reeds in grote getale onder ons is, jegens eenieder die het in zijn botte hersens haalt om zijn mening kenbaar te maken, en daarbij overigens zelf volledig buiten schot blijft, “Ich habe es nicht gewusst”.
  Gelukkig is het niet echt, deze brief..

 44. Wat een talentvrouw die Anouchka van Miltenburg, lees die reactie maar eens.
  Kan die witte kaaskop uit Noord-Limburg zich een puntje aan zuigen. Succes Willie, eens heb ik op je gestemd voor de verandering maar dat was genoeg. Thx, goobye.

 45. Sjalom, Salaam Aleikum, Piece, vrede zij met u.
  Dit zijn in alle religies zo’n beetje de meest diepgewortelde wensen en volgens mij ook de diepste wortels van het geloof. Op de basisschool heb ik (jaren ’70) geleerd dat de Islam een bijzonder vreedzame godsdienst is. Een collega van me, zeer actief christen, bezat naast wat bijbels ook de Koran.
  Ik vroeg hem welk deel daarvan over naastenliefde ging en hij pakte tweederde van de bladzijden: “zoveel”. Een actief moslim op mijn werk bevestigde dit. Jammer dat er zoveel -moslims en niet-moslims- voor de strijd kiezen.

  Een politicus hoort volgens mij te streven naar samenhang in onze maatschappij. Weet iemand dat de vroegere koning Hoessein van Jordanië opgeroepen heeft tot verniewing van de Islam, terug naar de vredesboodschap en een einde maken aan het “vechten voor het geloof”? Dit heeft in een aantal landen geleid -en dit gaat nog steeds door- tot een gezondere beleving van de islam.
  Als Wilders nu eens de kans zou grijpen om een beroep te doen op dit soort gezond verstand in plaats van lawaai te maken over de fouten van anderen, dan zou dat op zijn minst leiden tot meer respect in plaats van nog meer vijandschap.

 46. volkrad

  Geweldige reactie op zo een verzoek. Wil je een propaganda oorlog voeren dan doe je dat maar in je eigen naam op je eigen huis en niet in naam van alle nederlanders.

 47. Frank,Esox,Marc en Jerry (oa) Hebben gelijk.Je bent in Nederland je leven,of ramen,niet zeker als je zo’n poster op zou hangen.Hele domme column…En nee ik stem geen pvv maar ben voor vrijheid van meningsuiting!

 48. Geachte medelanders. Ik ben een geboren en getogen Nederlandse Marokkaan en ben moslim. Ja, ook ik heb de jaren ’70, ’80 en ’90 bewust meegemaakt. Wat een mooie tijden waren dat zeg. De tijden dat mijn vader met kerst werd uitgenodigd door de plaatselijke kerk om iets te vertellen over de Islam. Dat wij als gezin werden uitgenodigd om bij de buren of iets verder te komen eten en dat ze vanwege ons geloofsovertuiging halal vlees of vis hadden geregeld en dat wij op onze beurt hen weer uitnodigde. Waarom…? Gewoon, omdat we gewoon nieuwsgierig waren in elkaar en graag elkaar beter wilde leren kennen. Want er was maar een ding waar we met zijn allen mee bezig waren. Een mooi en gelukkig bestaan met elkaar. Niks geen dom gezwets over elkaars geloof en belijdenis en zeker niet om elkander daar in te beledigen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook voor vrijheid van meningsuiting, maar niet zoals hij nu gebezigd wordt. Het als maar verschuilen achter dit begrip om maar iedereen respectloos te mogen beledigen, dat gaat mij te ver. Want er is nog een ander begrip waar ik graag op terug grijp, RESPECT! Mooi woord… hè? Ik vraag me echt af hoe wij hedendaags onze kinderen opvoeden. “lieve schat… vergeet niet dat je gerust alles mag zeggen wat je wilt…”, maar ondertussen staan we op onze achterste poten als er weer een kind zelfmoord heeft gepleegd omdat hij of zij oneindig is gepest. Het constant beledigen van een kind dat hij of zij te dik en/of lelijk is kan tot verschrikkelijke uitkomsten leiden en ja… dat is ook een vorm van vrijheid van meningsuiting. Respect en begrip mensen. De vrijheid om iets te zeggen eindigt waar die voor een ander weer begint. Ik kan mij echt niet druk maken om die cartoons, maar een ander weer wel. Als je dat weet, waarom dan toch volharden om ze publiekelijk te plaatsen. Als er ergens hakenkruisen worden geplaatst zijn we toch ook verontwaardigd en laten we ze direct weghalen. Buiten het feit dat het ons aan een verschrikkelijke periode doen herinneren, zijn er ook mensen die dit wel goed vinden, maar toch kiezen we er voor om ze te verwijderen. Gelukkig maar. En voor al die mensen die bang zijn voor de Islam. Het verbaast me echt hoe makkelijk men zich laat beïnvloeden en brainwashen. “woehoe… voordat we het weten nemen de islamieten ons land over…”. Kom op zeg, waar is ons intellect gebleven en op wat is deze angst echt gebaseerd? Sinds wanneer kan 5% van een bevolking een heel land veroveren? Laat staan een democratisch stelsel die beschermd wordt door een rechtstaat omver weten te blazen? Sinds wanneer hebben wij het opgegeven om zelf weer na te denken en zeker in alle redelijkheid? Als men dan eindelijk zover is, dan kunnen we ook in alle redelijkheid praten over Wilders en consorten, ISIS en de steeds toenemende islamofobie.

 49. vichingo

  Mooi gesproken SAÏD,

  Maar laten we niet vergeten dat dit wel degelijk een verhaal van de kip en het ei is. Zou iemand als Wilders een voedingsbodem hebben gehad als er geen zelfmoord terroristen waren, als er geen ISIS was of überhaupt mensen die uit naam van hun geloof verschrikkelijk onmenselijke dingen doen. Zou hij een voedingsbodem hebben als er eens niet bij elke cartoon van Mohammed weer een religekkie een platform krijg op TV of elders om dan vervolgens zijn kortzichtige blik aan ons kenbaar te maken. Ik vind zelf dat ik redelijk kan relativeren, maar 80% van de mensen zijn lemmings die elkaar achterna lopen. De lemming die het hardst schreeuwt dat hij de juiste weg heeft gevonden wordt gevolgd door de meute. Oplossing van het probleem is heel simpel. Zoals je zegt: Leer weer zelf te denken, vragen te stellen over de juistheid van informatie, en volg eens niet de meute. Dan zal je zien dat je tot veel duidelijkere en helderdere inzichten zult komen.

  Zoals ik tegenwoordig tegen velen zegt: Human interactie is mooi en in tegenstelling tot de gehypte multiculturele samenleving (deze is een utopie en een farce) wel haalbaar en ontdaan van elke vorm van vooroordeel. Pas als je een eigen mening verkondigd en je eigen conclusies kunt verwoorden, pas dan kun je tot interessante en boeiende gesprekken komen.

  Maar SAÏD, laten we het alsjeblieft wel eens zijn dat religie in het algemeen gedurende de laatste eeuwen nu niet bepaald voor een stabiele samenleving heeft gezorgd.

  Waarom proberen het onverklaarbare te verklaren via een theologische redenatie, als we nog niet eens datgene wat wel verklaarbaar is kunnen bevatten.

 50. Beste VICHINGO. De vraag stellen is hem beantwoorden. Hoe is het toch mogelijk dat die voedingsbodems, waar jij naar refereert, zo erg op de voorgrond komen zodat die weer gebruikt en misbruikt kunnen worden om mensen op het verkeerde been te zetten? Welk doel dient het, vraag ik me dan altijd af. Niet de onze in ieder geval. Ik stel mijzelf altijd de vraag, hoeveel mensen in mijn directe omgeving ken ik met diezelfde ideologie als die zogenaamde zelfmoord terroristen en jihadisten? Ik als moslim ken veel moslims, zowel hier als in het buitenland. Nou ik kan je melden dat er weinig tot niemand zijn die zich achter deze ideologie scharen. Zo zou iedereen zich die vraag moeten stellen. Praat eens met je moslim buurman of buurvrouw. Ga eens naar de plaatselijke moskee als je inderdaad zorgen hebt over de islam. Ik zal je zeggen dat de meeste zullen zeggen dat ze er niet mee eens zijn dat onze profeet zo wordt afgebeeld maar niet klaar staan met een bomgordel of een kalashnikof om de buurtsuper binnen te rennen om iedereen overhoop te schieten of op te blazen. Best gek eigenlijk. Als ik het zo opschrijf vind ik het best gek dat ik het überhaupt moet uitleggen dat het raar is om dat te denken. En nu hoor ik men al zeggen, ja… ze zullen jouw dat ook niet openlijk vertellen… Dat is waar, maar door je te verdiepen in de mens en de juiste vragen te stellen, zal het ook niet nodig zijn om die voornemens te hebben. Wetende dat de meeste van ons gewoon een normaal leven willen. met een huis, boompje en beestje. Ik zou zeggen, investeer daarin en laat je niet van de wijs brengen dat een paar imbecielen jouw leven overhoop komen schoppen en de dienst komen uitmaken. Het hele gedoe rondom de islam en wat daarover wordt bericht in de media dient maar een doel en dat is het “verdeel en heers” principe. Dat zou ik hier toch niet hoeven uit te leggen met onze geschiedenis en verleden.

 51. En VICHINGO, als we de religie in het algemeenheid nemen is daar niets mis mee. De mensen zijn in principe het probleem. In verkeerde handen zal er niet veel goeds mee gedaan worden. Vergelijk het met een mes. Je kan er hele mooie en goede dingen mee maken, maar tegelijkertijd ook verschrikkelijke dingen mee doen. Ik wil het zeker niet bagatelliseren, maar men kan een probleem ook erger maken door er niet objectief naar te blijven kijken. Helaas heb je wel een punt dat een grote groep van de bevolking graag en zeker in moeilijkere tijden wacht op een oplossing en graag de daders van het probleem op een plateau willen hebben. Wie dat dan ook mag zijn. Maar het wordt wel keihard weg gelachen als het ons goed gaat en dan hoor je er niets over. Nieuws verkoopt alleen als het ons raakt en zeker in onze portemonnee.

 52. Ik ben het eens met Jeroen. Hij heeft het begrepen. Ik kan een mening ergens over hebben, maar die hou ik voor me, tenzij er gevraagd om wordt. Waarom zou ik anderen kwetsen. Maak eens een keer een cartoon over Jezus? Kijk wat er dan gebeurt. De Koning is recent ook geschoffeerd, kijk wat daar uit is gekomen.

 53. vichingo

  Saïd,

  Wat ik met die voedingsbodem bedoel te zeggen is dat ik het frappant vind dat een Hans janmaat in de jaren 80-90 geen voet aan de grond kreeg met zijn CP/CD partij. Wat is er veranderd waardoor we ineens wel een overmatig politiek klimaat hebben, waarin Wilders wel dus kan prediken?

  De “verdeel en heers” retoriek wordt al eeuwen toegepast, waarom is het dan nu zo anders? Ik denk meer dat het komt door die 19%(Er is de 1% die de touwtjes echt in handen heeft) die wel voor zichzelf begint te denken, gelijk U. Daar zijn ze bang voor. Mensen die wel inzien dat het radicaliseren van een geloof niet nodig is om de rest ervan te overtuigen dat hij niet schadelijk is voor datzelfde geloof.

  Laat iedereen zijn eigen leven belijden zoals hij dat zelf wil. Ik hoef niet naar mijn buurman te gaan hiervoor, dat zie ik ook wel in zonder dat ik bevestiging nodig heb, ik kan tenslotte zelf een mening formuleren.

  Ik woon als Nederlander in België en zelfs zonder al teveel culturele verschillen moet ik ook boksen tegen vooroordelen, dus het probleem ligt bij de bekrompenheid van geest van die 80%.

  Saïd, het is helaas juist religie in zijn algemeenheid nemen dat vaak voor de problematiek zorgt. Het zijn waarden en normen, zienswijzen en inzichten die van toepassing zijn op een wereld die ver in het verleden ligt en kan buiten de raakvlakken en moralen die ons mens maken, niet veel meer betekenen als een de moralen die sprookjes vaak hebben.

  Heden Ten Dage hebben we geen religie meer nodig om moreel verantwoord in het leven te staan. Ik heb geen tien geboden, Halal of Haram nodig om te weten of iets wel of niet goed voor me is. AJBWIB

  Geloofsbelijdenis zou het vertrouwen in jezelf moeten zijn. Maar ik dwaal af.

  In essentie heeft Geert hier een punt, het zou alleen niet nodig moeten zijn hem te moeten maken.

  @ALU
  Jeroen gaat voorbij aan het feit dat het een keuze zou moeten mogen zijn. Als ik als Atheïst de draak wil steken met een geloof moet dat kunnen, net als dat een gelovige mij lastig valt met zijn nood om iedereen die niet gelooft als een inferieur mens te zien. Vergeet niet dat je in een maatschappij leeft waarin het christendom zo diep geworteld is dat je eigenlijk als niet-gelovige vaak niet serieus genomen wordt. Ik ken mensen die totaal niet gelovig zijn, nooit op zondag naar de kerk gaan, maar wel hun kind dopen, simpelweg omdat het zo hoort. Nou, dat vind ik dus een regelrechte verarming van de cultuur. Helaas is er geen middenweg.. Je gelooft in een hogere macht, of niet. En dan pas je de rituelen toe naar eigen smaak. Maar die pas je dan ook alleen maar aan voor jezelf en indoctrineer je geen volgende generatie om er maar voor te zorgen dat je geloof overeind blijft. Het mooie van Atheïst zijn is dat ik mijn kinderen kan opvoeden met een leeg canvas. Ik stimuleer ze voor hunzelf te denken.

  En daarnaast Alu, ik weet niet in hoeverre jij Internet Savvy bent, maar er bestaan toch legio voorbeelden van het belachelijk maken van Jezus en God en daar valt niemand over.

 54. Beste Vinchigo,

  Een perfect voorbeeld! Hoe kan het zo zijn dat Janmaat geen voet aan de grond kreeg vraag jij je af? Nou… simpel. Toen was er geen 9/11. Toen was er geen Alqaida of IS en of dat niet genoeg was, kwam daar nog even de crisis overheen en voeg daar de opkomst van de social media bij….BAM… Zonder het hoe of waarom, allemaal oorzaken en voedingsbodems om een PVV te laten slagen. Geweldig toch? Nu je dit weet, is het dan echt heel erg moeilijk om jezelf dan de vraag te stellen wie hier garen bij spint? Hoe kan het toch zo zijn dat zulke organisaties als Alqaida en IS ineens zo groot kunnen worden, zonder tussentijds ingrijpen van verschillende overheden en landen? De landen waar deze organisatie zijn ontstaan zijn kapot geslagen en uit elkaar gedreven en de zo gevreesde dictators zijn gelyncht of afgezet en democratie kan zijn intreden doen en de verantwoordelijke landen hebben hun handen ervan afgetrokken. Tja… de rest is geschiedenis. Voordat je hier conclusies uit kan trekken, moet je wel de echte historisch achtergronden van deze landen kennen. Helaas is voor de meeste de media de heilige graal.

  Wat betreft het geloof ben ik het absoluut met je eens dat je er de andere niet mee lastig moet vallen, maar dat geldt ook voor degene die geen geloof hebben. Iedereen heeft wel een mening over iedereen en van alles en nog wat, maar het is juist de kunst om elkaar in hun waarden te laten en je conclusies niet te laten afhangen van wat er allemaal zo slecht is en gaat. Helaas geven onze beleidsbepalers en landvertegenwoordigers niet altijd het goede voorbeeld en voeden juist het ongenoegen en verdeeldheid die heerst onder de bevolking. Maar daar kan je natuurlijk ook weer je conclusies uittrekken. En even voor alle duidelijkheid… Ik zit hier niet met een alu-hoedje op mijn hoofd.

 55. Meneer Koelman,

  Leuk stukje!
  Begrijp ik goed dat u het met mij eens bent, dat het bizar is dat het tegenwoordig niet mogelijk is om dergelijke posters voor uw eigen raam te hangen? Ik neem aan dat u – bewust of onbewust – inziet dat het met u of uw raam dan vroeg of laat verkeerd af zal lopen, en u het hierom dus in feite eens bent met meneer Wilders. Hoewel voorgaande in dit stukje duidelijk naar voren komt, vind ik dit niet overeen komen met uw eerdere stukjes. Mijn vraag aan u: schrijft u uw stukjes op basis van uw eigen mening of neemt u een kritisch standpunt in tegen alles wat beweegt (waar niks mis mee is, satire is prima!)?
  Vriendelijke groet,
  ‘Frans’

 56. Of anders is de tentoonstelling in het Vaticaan misschien??

 57. De ballen om het op te hangen, hebben ze jullie toch waar ze jullie willen hebben…….
  Al is het jezus, ghandi, moeder Theresa of boedha het blijft een fucking tekening en je woont in motherfucking nederland……
  Enough said…..

 58. rudi de wit

  Beter als op deze manier had Anouchka de bal niet terug kunnen koppen.
  Wilder wil maar niet begrijpen dat het geen hout snijdt om hele bevolkingsgroepen te beledigen.
  ik ben het er helemaal mee eens dat er iets moet gebeuren.
  in dit overvolle landje kunnen wel niet toe blijven laten dat in dit tempo mensen zich hier blijven vestigen.
  het zou ook fijn zijn als de regering eens waker wordt en er voor zorgt dat alleen de fatsoenlijke mefelanders welkom zijn en mogen blijven.
  dubbel paspoort verplichten en bij wangedrag het Nederlandse innemen en terugsturen naar het land van herkomst.
  een vluchteling die hier crimineel gedrag vertoont geeft hier mee aan dat hij respectloos en ondankbaar is.
  ook geeft hij aan dat er reden was in zijn thuisland hem te vervolgen.

 59. Mieke van Zundert

  Ik ben een held zegt hij
  En jij moet me beschermen
  Ik ben een held zegt hij
  Want ik zeg wat ik denk

  Ik denk goede dingen zegt hij
  Dat moet nu eenmaal kunnen
  Dat maakt me een held zegt hij
  Bescherm me nu maar

  Ik kwets als het moet, zegt hij
  Want mijn mening is vrij
  Dat maakt me een held, vindt hij
  Maar de kogels die krijg jij

  want jij
  moet me beschermen
  IK ben een held..

 60. Margriet van Dooren

  Mij valt vooral de motivatie op van Geertje Wilders. Als je je gedrag laat bepalen door wat anderen vinden, (of dat nou is dat ze willen dat je iets niet doet of wel doet maakt niet uit) ben je sowieso verstrikt geraakt in het spel van de ander en hun speelbal geworden. Gelukkig hebben we nog mensen in Nederland die mooie grappige alternatieven verzinnen????

 61. Je zou haast hopen dat Anouchka vaker zo scherp zou zijn. Dat is ze niet. Daarom denk ik ook dat dit niet van haar hand is.
  Hoe je het ook went of keert. We laten ons de wil opleggen door een stel religieus gestoorden….

 62. Hahaha… die Gerard. Hang even een poster op van de vrouw van je buurman in een Victoria Secret outfit. Geloof me dat hij jou ook jouw zijn wil komt opleggen om die te verwijderen, tenminste als zij zijn alles is. Bovendien legt dhr. Wilders ons ook zijn wil op door in een publieke ruimte zijn posters op te willen hangen.

 63. Geweldig dat het grootste gedeelte van de lezers die met dit verhaal instemt echt denkt dat het door van Miltenburg geschreven is.

 64. Mijn God of Allah van mijn part (God vindt alles goed, want alles zelf gemaakt),
  HEBBEN JULLIE NIETS BETERS TE DOEN?

 65. jesuismohammed.

  Hopeloze strontvliegen hier in Nederland. Srry maar heb echt nog nooit zo een dom volk meegemaakt. Dan durven ze te zeggen dat de Belgen dom zijn. shame on you. Islam heeft helemaal niks met terroristen droplullen. Wij de bevolking leven voor profeet mohammed en niet de moordenaars dus het heeft geen enkel zin om die tentoonstelling op te zetten. En mocht de tentoonstelling komen dan mogen jullie een antwoord terug verwachten. Egoïstische volk. leef je leven en laat de ander met rust gore kakkerlakkenvolk. Wilders en zijn hele pvv aanhang mogen aan mijn lul hangen. stupid ass folk

 66. Jesuismohammed,

  Sorry, deze reactie slaat helemaal nergens op. Wat jij nu doet is precies hetzelfde waar jij je eigenlijk druk om maakt. Alles over een kam scheren. Jij geeft nu af op een heel “volk”, zoals jij dat noemt. Als je goed leest zijn hier ook mensen die het net zoals jij belachelijk vinden. Probeer eerst te ademen voordat je reageert. Hiermee doe je meer kwaad dan goed. Je punt is duidelijk, maar zo komt het niet goed over, vriend.

 67. vichingo

  Saïd,

  Je bent me net voor, en het doet mij deugd te zien dat je ageert.

  Onzinnig moddergooien is niet wat de oplossing zal brengen.

  Maar even tot de essentie van Wilders zijn betoog. In hoeverre is het schadelijk een afbeelding te maken van Mohammed. En dan bedoel ik dat in de breedste zin van het woord. Waarom is het überhaupt een zonde dit te doen?

  Moet je de Koran echt zo letterlijk nemen?

  Kunnen we niet de profeet Mohammed vergelijken met een Jezus of Mozes?
  Ik weet eigenlijk niet of die ooit ook een verbod hadden om afgebeeld te worden.

  Je ziet, ook ik zit nog altijd met veel vragen. (Misschien toch maar eens een theehuis binnenlopen.)

  @JESUISMOHAMMED

  Ik ben een Nederlander die in België woont, dus ik kan helaas meepraten als het gaat over de domheid van de Belgen t.o.v. de Nederlanders. Er is tussen bijvoorbeeld marginale Nederlanders en marginale Belgen weinig verschil, maar dat ze vaak dom zijn is een feit. Dat er Belgen zijn die dom zijn is net zo waar als dat er domme Nederlanders bestaan.

  Het gaat om Lemming gedrag, en jij vertoont lemming gedrag. Je lult lekker mee met de rest en heb een mening die niet doordacht is. Jij als persoon kan ik definiëren als zijnde een beetje dom, maar misschien ben je eerder naïef, en heb je, zoals Saïd mij ooit vroeg, nooit eens een goede babbel gehad met je Nederlandse buurman.

  Maar ik kan het ook mis hebben en woon je in een bewust gecreëerde getto wijk waar je alleen mensen tegenkomt van je eigen kaliber/achtergrond en denk je dat je je zo hoort te gedragen, zoals de rest van de schreeuwers. Als ik Saïd mag geloven zijn er veel meer mensen in je omgeving, ook van je eigen achtergrond, die het fundamenteel met je eens zijn, maar die het beter kunnen uitleggen (zie Saïd)

  Lees eens een boek over hoe Nederland het land is geworden dat het nu is, of een deftig stukje opinie kan ook geen kwaad. Luister eens wat vaker naar een cabaretier of twee en leer dan, dat er heel veel mensen zijn die het niet zo op hebben met de opvattingen van Wilders, als ook met de opvattingen van radicale elementen in onze samenleving.

  En inderdaad… Breathe

 68. Vinchingo… In feite is er niets mis mee wat betreft een afbeelding van wie dan ook vanuit het oogpunt van een niet moslim. Alleen ligt dit wat complexer voor een moslim. Er bestaat namelijk binnen de Islam geen afbeelding van de profeet Mohammed, of van de profeet Jezus, of van de profeet Mozes. Ja… je leest het goed. Zij zijn binnen de Islam ook profeten. Het is ook niet gewenst om een afbeelding te verzinnen. Daar komt nog bij dat het ook niet is toegestaan om enige vorm van afbeeldingen en aambeelden te vereren. De islam stelt als regel dat niets of niemand op een voetstuk geplaatst mag worden en zeker niet aanbeden mag worden. Dit zijn de feiten en hiermee zouden jullie het moeten doen, zou de rijdende rechter zeggen. Dus wanneer er zo’n cartoon of poster wordt gemaakt van en/of met de afbeelding van de profeet Mohammed, dan kan dat best pijnlijk zijn voor een hoop moslims. De meeste halen hun schouders op, maar er zijn er ook een paar die het als zeer provocerend en beledigend ervaren. Helaas zijn we niet allemaal in staat om daar op dezelfde manier mee om te gaan en reageren zoals hierboven. Dat is nu eenmaal een gegeven, maar waar het mij om gaat is, wat voor boodschap wil je de mensen meegeven. We leven in een tijdperk waarbij er flink wat spanningen zijn in de wereld. Complete groepen mensen van verschillende etnische identiteiten staan lijnrecht tegenover elkaar. Wat zeker niet zou helpen is te provoceren en jezelf op de borst te slaan van, kijk mij dit even flikken en zeker niet als je een volksvertegenwoordiger bent. Daar is niemand bij gebaad en daar lopen er al genoeg van rond. Zoals ik al eerder zei, ik ben voor respect naar anderen die zich hierbij beledigd voelen. Los van het feit of je dat terecht vind of niet. Ik zelf houd ook van een geintje en een beetje satire, maar voor mij is de grens bereikt wanneer ik er mensen mee beledigd of kwets. Dan ga ik niet opzoek of het wettelijk mag en zeker niet verschuilen achter de term vrijheid van meningsuiting. Nogmaals, die cartoons van Charlie Hebdo en de posters van GW doen mij niets, sterker nog, ik vind de meeste niet eens grappig, maar wanneer ik voor de keuze sta om er voor te kiezen om ze doelbewust te plaatsen of niet, dan kies ik voor niet plaatsen. Altijd! Dan kies ik voor harmonie, normen en waarden. Zo ben ik opgevoed en daar zal ik mij altijd voor inzetten. Helaas is de vrijheid van meningsuiting selectief. Wist je dat diezelfde Charlie Hebdo redactie in 2008 een cartoonist heeft ontslagen vanwege antisemitische uitlatingen? I rest my case!

 69. Deze reacties lezend realiseer ik me in welk een fantastisch land ik leef. Iedereen mag hier alles zeggen, zelfs het roepen van ‘fuck de koning’ is tegenwoordig strafloos toegestaan. Iedereen heeft gelukkig ook een eigen mening en mag die roepen. Of die nu wel of niet gegrond, genuanceerd, helder of zelfs respectvol is, maakt niets uit, alles mag. Het is soms even wennen maar ik denk het een waardevol recht is.

  Waar veel mensen zo nu en dan aan voorbij gaan is het feit dat er veel landen zijn die in vergelijking met ons land, een achterstand hebben van zo’n 100 jaar. Economisch maar ook in denken en doen. Daar is niets mis mee want uiteindelijk zullen ook deze landen en volkeren tot ontwikkeling komen.
  Wat wij in het westen vinden, denken en kunnen doen, is in die landen geen gemeengoed. Normen en waarden liggen daar anders. Op een ‘grappige’ wijze het geloof van een hele bevolkingsgroep op de korrel nemen om je afkeuring te laten blijken over het gedrag van een relatief kleine groep, is uiterst contraproductief. Maar zelfs een Wilders heeft een rol in onze vrije samenleving. Met zijn uitspraken en gedrag dwingt hij de samenleving om na te denken. Laten we dat dan ook doen.

 70. vichingo

  Dat wist ik inderdaad, Maurice Sinet was ook voor mij een held, toen al en daarna helemaal. Juist omdat antisemitisme door de oorlog een nare bijsmaak heeft gekregen lopen we erdoor op hete kolen of moeten we juist op onze tenen lopen om maar niet een anti Semitische grap over Joden te maken. Ik hou wel van een goede politieke cartoon. In een cartoon kun je heerlijk de draak steken met de werkelijkheid.

  Kijk, meningsuiting altijd. En de grens van beledigen, wordt vaak door de beledigde getrokken, en is dus subjectief.

  Je noemt een regel uit de Koran een feit. Het enige feit is dat het geschreven is, of dit wel of niet het woord van God of Mohammed is, dat geloof je, maar is in de werkelijke zin van het woord geen feit.

  “Een feit is een gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat, ofwel zintuiglijk kan worden waargenomen of instrumenteel gemeten.” (http://nl.wikipedia.org/wiki/Feit). Het is dus het respect wat ik toon, door hem niet af te beelden.

  Maar het is dus voor iemand die de islam belijd verboden iemand op een voetstuk te plaatsen. Iemand die niet hetzelfde geloof heeft, of helemaal niet gelooft, is dus vrij om dit wel te doen. Het kan de overtuiging zijn van die persoon om juist wel de profeet in een afbeelding vast te leggen om zo zijn gevoel te uiten.

  Het niet respecteren van zijn overtuiging zorgt dan ook direct voor het dilemma waar we nu voor staan.
  Veel geloven zijn allang niet meer zo dogmatische als ze vroeger waren.

  Dit maakt het moeilijk, streng gelovigen van alle soort, ervan te overtuigen dat ze het niet zo nauw moeten nemen met de regels en deze kritisch en open te benaderen. Je mag wel degelijk twijfelen aan een religieus boek. Dat hebben degene die hem geschreven hebben ook gedaan. Zover als ik de Koran heb gelezen, alsook de bijbel staan ze, voor mij (en dit zeg ik met veel nadruk), vol met tegenstrijdigheden en wijsheden die voor meerdere interpretatie vatbaar zijn.

  Het daarnaast stellen dat het boek, welke dan ook, de enige echte waarheid bevat is andersdenkenden per definitie schofferen.

  Maar soit, het is inderdaad niet nodig om een tentoonstelling te houden om een punt te bewijzen, maar aan de andere kant is het ook niet nodig om mensen te vermoorden of te bedreigen omdat ze een andere mening zijn toegedaan.

  En in mijn boekje is iemand vermoorden altijd nog een zwaarder vergrijp als een profeet tekenen.
  De vermoorde kan het niet navertellen, maar een tekening kun je omdraaien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top