Gaan de partijen eruit komen?

Was het woord ‘focus’ de afgelopen weken helemaal in, nu kunnen we vooruit met de term ‘stevig’. Zo las ik dat de fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks in de eerste week van de onderhandelingen alle lastige dossiers “stevig hebben verkend”. En de onderhandelingen waren “stevig en constructief”. Voor de rest hadden ze met elkaar afgesproken er het zwijgen toe te doen.

Afgelopen maandag werd die radiostilte plots doorbroken. Informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage gaven een persconferentie. Gaan de partijen eruit komen, wilden de aanwezige journalisten weten. Het antwoord: “de bandbreedte voor de slagingskans ligt tussen nul en honderd”. Op verdere vragen wilden de informateurs niet al te diep ingaan. Wel konden ze de aanwezige journalisten melden dat de onderhandelingen “voortvarend van start waren gegaan” en de deelnemende fractievoorzitters “de vrijblijvendheid ver voorbij zijn”. De onderhandelingen waren dus “verder dan de inleidende beschietingen” en “allen vinden dat het tijd is voor daadkracht en vernieuwing”.
Zo, dat was het weer. Verder nog vragen? Nee? Mooi. Persconferentie ten einde. Wallage vatte het nog even samen: “we zijn één week bezig, zo ver zijn we”. En hopla, daar vertrokken de parlementair journalisten weer, helemaal tevreden. De quotes waren binnen.

Ongelooflijk. Je zou toch wensen dat er één normaal denkend mens tussen die verslaggevers zat. Het liefst een havenarbeider: “Hee, jij daar, ja jij, met je bolle kop. Hoe heet je ook alweer? Oké. Zeg Wallie, wat bedoel jij met ‘slagingskans tussen de nul en honderd? Nou? Zit je me te fucken of zo? Hee, kijk me aan als ik tegen je praat, meneer de professor. Wat lul je nou over bandbreedte? Jij denkt: ik gooi er een computerterm tegenaan, dat doet het altijd goed. Heb ik gelijk of niet? Wacht, kom ik effe naar je toe. Zeg, als jouw vrouw vraagt: lukt het je vandaag het gras te maaien, zeg jij dan ook ‘de bandbreedte voor de slagingskans ligt tussen nul en honderd’? Nou? Nee, hè. Nee. Dan praat jij normaal, net als ieder ander mens. Dus Wallie, wat heb jij mij te melden wanneer ik je vraag: gaan de partijen eruit komen? Precies: ‘ik weet het niet’. Herhaal dat maar eens. Goed zo, laat ik je nu weer los. Voortaan niet meer fucken met mij, hè. Spreken we dat af? Mooi”.

7 reacties op “Gaan de partijen eruit komen?”

 1. Giet de tekst “Je zou toch verwachten […] Mooi” in een document, noem dat document “Convenant” en laat elke journalist in dit land dit ondertekenen en beloven dat ze voortaan die jammerlijke klootzakken over de microfoon heen trekken als ze weer eens babbelonië spelen richting het volk. Heeft Frits Wester al getekend?

 2. Everdine

  Goed stuk en lekker vilein geschreven!

  Als je onvrede hebt met de formatie, even Rutte mailen:

  plus-vivvdvoorlichting@tweedekamer.nlndt/
  U kunt ze op dit email adres een berichtje sturen: info@vvd.nl (met kopie naar vvdvoorlichting@tweedekamer.nl). Als u liever iemand direct spreekt, belt u dan even naar 070 – 361 30 61 (en / of 070 – 318 30 36).

  Bron:http://fp.dagelijksestandaard.nl/2010/07/laat-rutte-en-de-vvd-maar-even-weten-wat-u-van-paars-plus-vivvdvoorlichting@tweedekamer.nlndt/

 3. WWWillem

  Al lezende dacht ik echt dat deze zin een andere wending zou nemen: “Zeg, als jouw vrouw vraagt: lukt het je vandaag?” …. 🙂

 4. Je hebt een vermakelijke column afgeleverd over het item ‘geen nieuws’. Dat van die bandbreedte ga ik onthouden voor thuis. Afwachten hoe lang het duurt voordat de hel losbreekt 😉

 5. Heel leuk.
  Heb je ook een column over de oplossing ?

  We weten de uitslag van de verkiezingen en de opdracht van de vrouw die meent boven ons gesteld te zijn, ene Mevrouw Mr. B.W.A.von Armsberg-zogenaamd van Oranje Nassau, bij de zogenaamde gratie gods (in gebruik expres geen hoofdletters)de baas van dit zooitje.

  Hoe nu verder ?

  Luukje, fataseer daar maar eens over en vergeet niet die geblondeerde opportunist, afkomstig uit Limburg.

 6. Luuk Koelman

  @ Louisa
  VVD, CDA en PVV. Dat is ook meteen de snelste manier om er weer vanaf te geraken. Net als VVD, CDA en LPF indertijd.

 7. Natuurlijk komen en kwamen ze hier niet uit. Alleen was het Rutte een duidelijke poging waard. Er spelen andere krachten op de achtergrond die helemaal geen rechtser signatuur voor staan, ook al heeft het volk hier wel degelijk voor gekozen. Als we dan even kijken naar het aantal VVD en PVV.

  Het was ons vanmorgen duidelijk wat het H.M. beoogt met de aanstelling van Ruud Lubbers. Doorzetten van het ‘cordon sanitaire’ betreffende de PVV, zelfs als dit ten kost zal gaan van de meerderheid van de kiezer. Immers, een aanzienlijk deel van de VVD heeft nu al spijt als haren op het hoofd voor de VVd te hebben gestemd en Rutte deze kans te geven.

  De combinatie VVD/PVV/CDA. Daar hoef je ook niet echt vrolijk van te worden. Rutte komt net kijken en nog nat achter de soren gezien de stappen die hij heeft gezet. Wilders, ietwat radicaal, maar laten we niet vergeten hoe moeilijk het kan zijn de juiste poppetjes op de juiste plaats te kunnen krijgen. Geen idee namelijk of er in zijn gelederen ministers en staats secretaris materiaal zit.

  Het CDA, zwaar gehavend uit de verkiezingen gekomen, JPB met de staart tussen de benen het veld geruimd en een vacuüm achter gelaten, ook al zal iedereen je bezweren dat het anders is. Verhage was eigenlijk de enige aangewezene die hem kon opvolgen maar kijken we even naar Verhage. Hela, waren we nog niet vergeten wat zijn rol is geweest in het hele debacle van Wilders die even een uitje wilde maken in het VK. Bij voorbaat niet langer geloofwaardig of betrouwbaar als politicus maar wel heel erg arrogant in doen en laten alsof zij werkelijk een rol van betekenis spelen. Zie de uitspraken van voorman Bleker.

  Maar willen we dan toch een kant op? Ja! Laten we dan eisen van Rutte dat hij de ballen toont Verhage en Wilders aan de tafel te sleuren voor het landsbelang. Is dat namelijk niet waar het om gaat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top