Gaan de partijen eruit komen?

Was het woord ‘focus’ de afgelopen weken helemaal in, nu kunnen we vooruit met de term ‘stevig’. Zo las ik dat de fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks in de eerste week van de onderhandelingen alle lastige dossiers “stevig hebben verkend”. En de onderhandelingen waren “stevig en constructief”. Voor de rest hadden ze met elkaar afgesproken er het zwijgen toe te doen.

Afgelopen maandag werd die radiostilte plots doorbroken. Informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage gaven een persconferentie. Gaan de partijen eruit komen, wilden de aanwezige journalisten weten. Het antwoord: “de bandbreedte voor de slagingskans ligt tussen nul en honderd”. Op verdere vragen wilden de informateurs niet al te diep ingaan. Wel konden ze de aanwezige journalisten melden dat de onderhandelingen “voortvarend van start waren gegaan” en de deelnemende fractievoorzitters “de vrijblijvendheid ver voorbij zijn”. De onderhandelingen waren dus “verder dan de inleidende beschietingen” en “allen vinden dat het tijd is voor daadkracht en vernieuwing”.
Zo, dat was het weer. Verder nog vragen? Nee? Mooi. Persconferentie ten einde. Wallage vatte het nog even samen: “we zijn één week bezig, zo ver zijn we”. En hopla, daar vertrokken de parlementair journalisten weer, helemaal tevreden. De quotes waren binnen.

Ongelooflijk. Je zou toch wensen dat er één normaal denkend mens tussen die verslaggevers zat. Het liefst een havenarbeider: “Hee, jij daar, ja jij, met je bolle kop. Hoe heet je ook alweer? Oké. Zeg Wallie, wat bedoel jij met ‘slagingskans tussen de nul en honderd? Nou? Zit je me te fucken of zo? Hee, kijk me aan als ik tegen je praat, meneer de professor. Wat lul je nou over bandbreedte? Jij denkt: ik gooi er een computerterm tegenaan, dat doet het altijd goed. Heb ik gelijk of niet? Wacht, kom ik effe naar je toe. Zeg, als jouw vrouw vraagt: lukt het je vandaag het gras te maaien, zeg jij dan ook ‘de bandbreedte voor de slagingskans ligt tussen nul en honderd’? Nou? Nee, hè. Nee. Dan praat jij normaal, net als ieder ander mens. Dus Wallie, wat heb jij mij te melden wanneer ik je vraag: gaan de partijen eruit komen? Precies: ‘ik weet het niet’. Herhaal dat maar eens. Goed zo, laat ik je nu weer los. Voortaan niet meer fucken met mij, hè. Spreken we dat af? Mooi”.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.