Filerijder

Zonder schuldgevoel in de auto naar het werk. Het kan weer. Gratis openbaar vervoer helpt namelijk niet tegen files. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van tientallen ‘anti-fileproeven’ met gratis of goedkoop openbaar vervoer. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft daarvoor tot 2011 maar liefst 50 miljoen euro uitgetrokken.

Met dat geld wordt flink geëxperimenteerd. Zo mogen in Brabant kinderen tot 12 jaar en 65-plussers voor dertig cent een uur lang onbeperkt met de bus reizen. Andere provincies en een aantal grote steden houden ook dergelijke proeven. Afgelopen zomer konden senioren in Noord-Holland bijvoorbeeld gratis gebruik maken van trein en bus. Het ministerie van Verkeer hoopt dat dergelijke experimenten tot minder autorijden en dus minder files leiden, maar resultaten blijven vooralsnog uit.
Nu zegt u: nogal wiedes, want sinds wanneer zijn senioren verstokte automobilisten die in de ochtend- en avondspits in de file staan? Goede vraag, maar zover zijn ze bij het Kennisplatform Verkeer en Vervoer nog niet. Bij dit onafhankelijk adviesorgaan van het ministerie van Verkeer breken ze zich het hoofd over de vraag waarom gratis buskaartjes voor kinderen tot 12 jaar geen enkel effect heeft op de files bij knooppunt Everdingen. Het Kennisplatform concludeert voorlopig dat files niet verdwijnen door het inzetten van gratis bussen.

Dat hadden u en ik hen ook wel kunnen vertellen. Los van het feit dat de meeste bussen stadsbussen zijn: wat moet een automobilist die elke dag vijftig kilometer naar zijn werk rijdt, met een gratis bus?

Enfin, 50 miljoen euro om in 2011 tot de conclusie te komen dat er geen enkele reden is het openbaar vervoer gratis te maken: het lost immers de files niet op.

Ik weet juist een heel goede reden om het openbaar vervoer gratis te maken. Het bespaart Nederland de invoering van de OV-chipkaart. Scheelt 1 miljard euro. Trouwens, de kwaliteit van bus en trein is zo erbarmelijk slecht, dat je er met goed fatsoen geen eurocent voor kunt vragen.

11 reacties op “Filerijder”

 1. Nou zeg, zo slecht is het openbaar vervoer toch niet? Ik zit er ook niet voor mijn plezier in, maar als ik er gebruik van maak is het veelal schoon en op tijd.

 2. Erwin van Brakel

  Jammer, die laatste zin. Ontkracht heel het goede artikel

 3. yellowblue

  Een goed begin zou zijn alle stadsbussen en stadsdiensten gratis te maken.
  Maar moet je voor je werk met het OV reizen? Dat is echt een lachertje. Dan zou de dienstregeling vanaf 0700 uur eigenlijk al om 0530 moeten starten.

 4. Poppekop

  zo slecht is het niet hoor dat ov, maar tot die zin wel weer leuk stukje. Hoe verzinnen ze het om zo te onderzoeken of het ov gratis maken de files bestrijdt :-S

  Doet me denken aan het onderzoek wat ze hier hebben gedaan naar parkeerplaatsen. Het bleek dat er vooral ‘s avonds en in het weekend geen plekje is te vinden voor de bewoners en hun bezoekers. Dus heeft de gemeente maar besloten om overdag van 9 tot 5 betaald parkeren in te voeren. Serieus, beide zinnen stonden in één brief…

 5. Nighttripper

  Kwaliteit erbarmelijk slecht?! Wat heb jij zitten roken Luuk? Heb je wel eens de treinen en bussen in de rest van Europa gezien?

  Wanneer ben jij voor het laatst met het openbaar vervoer gegaan?

 6. Luuk Koelman

  Ach, Nighttripper, ik zit zo vaak in de trein…
  Niet in de bus, dat geef ik eerlijk toe.

 7. Economics

  Waarom krijgen wij alle nooit bij de fileinformatie te horen het AANTAL auto’s dat in de file stilstaat??!

  Omdat het maar om een handjevol autorijders gaat!

  Het overgrote deel van de 7 miljoen auto’s staat gewoon geparkeerd en te verroesten langs de weg en/of bevindt zich zeker niet op de snelweg tijdens de file’s.

  Fractievoorzitter Rutte wil 4000 KM nieuw asfalt!!

  Stel je de nieuwe 4000 KM orwelliaanse snelweg voor, fractievoorzitter Rutte, een hele mooie 2 baansweg en maak daar twee google-earth foto van.
  1. foto bij 100 km/u
  2. foto bij stilstaande file van 4000 KM

  1. bij 100 km/u, maximaal 150.000 auto’s
  Indien iedereen exact 100 rijdt dan zijn er maximaal 150.000 auto’s op die google-earth foto met 4000 KM snelweg. Tussen elke auto bevindt zich namelijk 55 meter in verband met de 2 seconden regel ( sommige denken 2 strepen)

  2. 4000 KM stilstaande file
  Dan tel je maximaal 1.500.000 auto’s

  Kortom, we zijn met zijn allen een beetje achterlijk en betalen liever dubbel dan gratis. We betalen nu toch ook voor de geprivatiseerde bus dubbel. 1 maal betaal je via de algemenemiddelen en tweede maal betaal je veels te veel als je daadwerkelijk als jongere in de meestal lege bus stapt.

 8. Economics

  Orwellian 1 miljard euro OV-chipkaart is about FULL CONTROL.

  Het wordt ons door de strot geduwd met bull-shit “BETER”, “MAKKELIJKER”, “GOEDKOPER”, “VEILIGER” …….. CRAP

 9. yellowblue

  jah die chipkaart is alleen bedoeld om samen met de camera controles en de aankomende kilometerheffing werkelijk alle vervoersbewegingen van alle burgers vast te leggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top