Filerijder

Zonder schuldgevoel in de auto naar het werk. Het kan weer. Gratis openbaar vervoer helpt namelijk niet tegen files. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van tientallen ‘anti-fileproeven’ met gratis of goedkoop openbaar vervoer. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft daarvoor tot 2011 maar liefst 50 miljoen euro uitgetrokken.

Met dat geld wordt flink ge√ęxperimenteerd. Zo mogen in Brabant kinderen tot 12 jaar en 65-plussers voor dertig cent een uur lang onbeperkt met de bus reizen. Andere provincies en een aantal grote steden houden ook dergelijke proeven. Afgelopen zomer konden senioren in Noord-Holland bijvoorbeeld gratis gebruik maken van trein en bus. Het ministerie van Verkeer hoopt dat dergelijke experimenten tot minder autorijden en dus minder files leiden, maar resultaten blijven vooralsnog uit.
Nu zegt u: nogal wiedes, want sinds wanneer zijn senioren verstokte automobilisten die in de ochtend- en avondspits in de file staan? Goede vraag, maar zover zijn ze bij het Kennisplatform Verkeer en Vervoer nog niet. Bij dit onafhankelijk adviesorgaan van het ministerie van Verkeer breken ze zich het hoofd over de vraag waarom gratis buskaartjes voor kinderen tot 12 jaar geen enkel effect heeft op de files bij knooppunt Everdingen. Het Kennisplatform concludeert voorlopig dat files niet verdwijnen door het inzetten van gratis bussen.

Dat hadden u en ik hen ook wel kunnen vertellen. Los van het feit dat de meeste bussen stadsbussen zijn: wat moet een automobilist die elke dag vijftig kilometer naar zijn werk rijdt, met een gratis bus?

Enfin, 50 miljoen euro om in 2011 tot de conclusie te komen dat er geen enkele reden is het openbaar vervoer gratis te maken: het lost immers de files niet op.

Ik weet juist een heel goede reden om het openbaar vervoer gratis te maken. Het bespaart Nederland de invoering van de OV-chipkaart. Scheelt 1 miljard euro. Trouwens, de kwaliteit van bus en trein is zo erbarmelijk slecht, dat je er met goed fatsoen geen eurocent voor kunt vragen.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!