Fileplan

We hebben er maanden op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Rita Verdonk heeft een fileplan. Ik was bij de presentatie en eerlijk is eerlijk: petje af. Het is een helder stuk geworden met een duidelijke, filosofische basis.

Verdonk ziet stilstand op de weg als symptoom van een veel groter probleem: dat van een “samenleving die even niet weet hoe het verder moet”. Daarom is het zaak files met daadkracht te bestrijden. Naast de welbekende ideeën (meer thuiswerken en mensen aanmoedigen dichter bij hun werk te gaan wonen) vindt Verdonk dat er “eenvoudige maatregelen” moeten komen die het verkeer weer op gang helpen. Zoals stoplichten beter afstellen en overbodige verkeersregels afschaffen.

Zomaar twee verkeersideetjes uit de koker van René Lancee, voormalig politiechef op Schiermonnikoog en tegenwoordig mediastrateeg, woordvoerder en rechterhand van Rita Verdonk. Een kanjer die buiten de gebaande paden durft te denken. Rita geeft hem het woord. Lancee houdt een lang betoog. Hij vraagt zich af waarom op kruispunten slechts de helft van alle stoplichten op groen staat. Dat percentage moet omhoog naar 75 procent, want hoe meer groen, des te beter de doorstroming. Verdrijvingsvlakken, ook al zoiets. Waarom asfalt leggen als je er vervolgens niet op mag rijden? Waar is de logica?

Lancee heeft een vraag voor de zaal: waarom kent Schiermonnikoog geen files? Hij geeft zelf het antwoord: het eiland heeft geen stoplichten én geen verdrijvingsvlakken. Daarom dus. Eén plus één is twee, zo simpel is dat. Trouwens, het woord alleen al: stoplicht. Daar zit toch geen doorstroming in?

Verdonk neemt weer het woord. Volgens haar is Schiphol de enige plek waar stoplichten op rood dienen te staan. Daar landen grote meutes gelukszoekers op de speciaal voor hen aangelegde vijfde baan. “Als we dáár nu eens een groot verdrijvingsvlak op schilderen, zodat vliegtuigen met kanslozen als vanzelf weer richting startbaan worden gedirigeerd, terug naar het land van herkomst?” Applaus.

Over een aantal maanden komt Verdonk met nieuwe ideeën. Nee, ze laat zich niet opjagen, want “als je een probleem wilt oplossen, moet je eerst weten wat er precies aan de hand is”. Lancee knikt instemmend. “Echte oplossingen voor echte problemen, daar draait het om”.

9 reacties op “Fileplan”

 1. Tsja, dit keer is het volgens mij opgewarmde gebakken lucht doorspekt met eilanden zeelucht…..

 2. Verdonk blijft eeuwig rondjes rijden om haar eigen rotonde. Ze wil best het knipperlicht naar rechts aanzetten, ze heeft alleen geen idee waar de schakelaar zit. Verdonk is in de veronderstelling dat iedereen heel enthousiast naar haar zwaait, en terwijl ze dolletjes terugzwaait wil ze, alle waarschuwingen ten spijt, maar niet doorhebben dat ze met de ruitenwissers aan het spelen is. Rita laat zich namelijk niet waarschuwen.

  Een tragikomisch drama is het aan het worden. Treurige partij.

 3. Nighttripper

  ———-
  Ollie schreef:
  “Een tragikomisch drama is het aan het worden. Treurige partij.”
  ———-

  Aan het worden?? Ik heb al vanaf dag één van TON een ontzettende afkeer van de zielig populistische manier waarop Rita elke keer weer op TV komt. In elk tv-interview probeert ze de rol van vlotte kordate tante te spelen maar faalt hier elke keer vierkant in. Bij iedere vraag die opgetrokken wenkbrauwen en dat-ga-ik-je-even-vertellen toon in haar stem en vervolgens komt er alleen maar quasi-nationalistisch geneuzel uit.

  Zo sprong ze laatst weer de bres voor het Sinterklaasfeest waarbij ze weer eens de decennialange discussie rond “zwarte piet” naar boven haalde alsof het nu ineens nieuw is. de politiek nationalistische bwegeing “HANDEN AF VAN ONS SINTERKLAASFEEST!”. Tegen wie heeft ze het in godsnaam? Dat handjevol mensen dat zo politiek-correct is dat ze vinden dat we regenboogpieten moeten hebben? Moet je daar nou echt een politieke beweging voor opzetten?

  Nee natuurlijk niet, het is gewoon lekker makkelijk scoren zo rond de Sinterklaastijd. Want zo werkt het; er wordt een politieke beweging opgezet en mensen denken automatisch “Oh, dan zal dat wel hard nodig zijn anders doe je dat toch niet?”.

 4. Schiermonnikoog? Daar rijden geen auto’s toch? Oh, dat is vast de grap. Domme Marjolein.

 5. Een stoplicht is een remlicht van een voertuig. Een verkeerslicht regelt het verkeer!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top