Fileplan

We hebben er maanden op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Rita Verdonk heeft een fileplan. Ik was bij de presentatie en eerlijk is eerlijk: petje af. Het is een helder stuk geworden met een duidelijke, filosofische basis.

Verdonk ziet stilstand op de weg als symptoom van een veel groter probleem: dat van een “samenleving die even niet weet hoe het verder moet”. Daarom is het zaak files met daadkracht te bestrijden. Naast de welbekende ideeën (meer thuiswerken en mensen aanmoedigen dichter bij hun werk te gaan wonen) vindt Verdonk dat er “eenvoudige maatregelen” moeten komen die het verkeer weer op gang helpen. Zoals stoplichten beter afstellen en overbodige verkeersregels afschaffen.

Zomaar twee verkeersideetjes uit de koker van René Lancee, voormalig politiechef op Schiermonnikoog en tegenwoordig mediastrateeg, woordvoerder en rechterhand van Rita Verdonk. Een kanjer die buiten de gebaande paden durft te denken. Rita geeft hem het woord. Lancee houdt een lang betoog. Hij vraagt zich af waarom op kruispunten slechts de helft van alle stoplichten op groen staat. Dat percentage moet omhoog naar 75 procent, want hoe meer groen, des te beter de doorstroming. Verdrijvingsvlakken, ook al zoiets. Waarom asfalt leggen als je er vervolgens niet op mag rijden? Waar is de logica?

Lancee heeft een vraag voor de zaal: waarom kent Schiermonnikoog geen files? Hij geeft zelf het antwoord: het eiland heeft geen stoplichten én geen verdrijvingsvlakken. Daarom dus. Eén plus één is twee, zo simpel is dat. Trouwens, het woord alleen al: stoplicht. Daar zit toch geen doorstroming in?

Verdonk neemt weer het woord. Volgens haar is Schiphol de enige plek waar stoplichten op rood dienen te staan. Daar landen grote meutes gelukszoekers op de speciaal voor hen aangelegde vijfde baan. “Als we dáár nu eens een groot verdrijvingsvlak op schilderen, zodat vliegtuigen met kanslozen als vanzelf weer richting startbaan worden gedirigeerd, terug naar het land van herkomst?” Applaus.

Over een aantal maanden komt Verdonk met nieuwe ideeën. Nee, ze laat zich niet opjagen, want “als je een probleem wilt oplossen, moet je eerst weten wat er precies aan de hand is”. Lancee knikt instemmend. “Echte oplossingen voor echte problemen, daar draait het om”.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!