Een feest, dat zal ze leren!

Voor niets gaat de zon op. Daarom gaf de gemeente Gouda eind vorig jaar een groepje Marokkaanse jongeren 1750 euro, cash in het handje. Van dat geld mochten ze zelf een oud en nieuwfeest organiseren.

Waarom? De gemeente: “voor ons was het belangrijk dat het rustig zou blijven rond de jaarwisseling”. Aanleiding was de overlast die Marokkaanse jongeren rond de kerst in Gouda veroorzaakten. Ze bekogelden fietsers met sneeuwballen waar stenen in zaten, wierpen barricades op en beroofden voorbijgangers.

Volgens de gemeente Gouda is het geld goed besteed. “Achteraf was iedereen blij”, zegt een woordvoerder. De Marokkaanse jongeren die het feest organiseerden (vijf in getal en niet betrokken bij de rellen) kregen na afloop elk een boekenbon van de gemeente, als dank voor hun inzet.
Even samenvatten: Marokkaanse jongeren van goede wil krijgen geld van de gemeente Gouda om een feest te organiseren dat Marokkaans tuig van de straat moet houden. En dat is gelukt; voor slechts 1750 euro en vijf boekenbonnen. Een koopje, zeker voor burgemeester Cornelis. Hij vroeg eind 2008 nog tien miljoen euro aan het kabinet om tachtig Marokkaanse relschoppertjes in toom te houden. En nu heeft hij een rustige jaarwisseling gekocht voor slechts 1750 euro en vijf boekenbonnen! Nee, niet áfgekocht. Het geld is aan goedwillende Marokkaanse jongeren gegeven; niet aan het Marokkaanse schorem dat in zijn stad juist keihard wordt aangepakt.

Haha, wat een kutsmoes. Alsof die goedwillende Marokkaanse jongens ook maar één euro hadden gekregen wanneer er geen Marokkaans straattuig was geweest. Eerlijk waar, ik heb echt te doen met die aardige Marokkaanse jongens. Het is zo sneu. Ze veroordelen het gedrag van kutmarokkaantjes, maar worden wel geacht – wanneer dat de gemeente zo uitkomt – een feest voor dat tuig te organiseren. Ik zie ze al staan, die vijf goeierds, op hun zelf georganiseerde feest. Ze kijken beteuterd toe hoe om middernacht het glas wordt geheven op de tachtig Marokkaanse ettertjes die Gouda onveilig maken. RESPECT! voor die gasten, want zonder hun tomeloze inzet, de afgelopen weken, was dit gratis feest niet mogelijk geweest.

Dat is in Gouda dus het verschil tussen Marokkaanse crimineeltjes en nette Marokkaanse jongeren. De ene groep scoort respect, de andere een boekenbon.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!