Een feest, dat zal ze leren!

Voor niets gaat de zon op. Daarom gaf de gemeente Gouda eind vorig jaar een groepje Marokkaanse jongeren 1750 euro, cash in het handje. Van dat geld mochten ze zelf een oud en nieuwfeest organiseren.

Waarom? De gemeente: “voor ons was het belangrijk dat het rustig zou blijven rond de jaarwisseling”. Aanleiding was de overlast die Marokkaanse jongeren rond de kerst in Gouda veroorzaakten. Ze bekogelden fietsers met sneeuwballen waar stenen in zaten, wierpen barricades op en beroofden voorbijgangers.

Volgens de gemeente Gouda is het geld goed besteed. “Achteraf was iedereen blij”, zegt een woordvoerder. De Marokkaanse jongeren die het feest organiseerden (vijf in getal en niet betrokken bij de rellen) kregen na afloop elk een boekenbon van de gemeente, als dank voor hun inzet.
Even samenvatten: Marokkaanse jongeren van goede wil krijgen geld van de gemeente Gouda om een feest te organiseren dat Marokkaans tuig van de straat moet houden. En dat is gelukt; voor slechts 1750 euro en vijf boekenbonnen. Een koopje, zeker voor burgemeester Cornelis. Hij vroeg eind 2008 nog tien miljoen euro aan het kabinet om tachtig Marokkaanse relschoppertjes in toom te houden. En nu heeft hij een rustige jaarwisseling gekocht voor slechts 1750 euro en vijf boekenbonnen! Nee, niet áfgekocht. Het geld is aan goedwillende Marokkaanse jongeren gegeven; niet aan het Marokkaanse schorem dat in zijn stad juist keihard wordt aangepakt.

Haha, wat een kutsmoes. Alsof die goedwillende Marokkaanse jongens ook maar één euro hadden gekregen wanneer er geen Marokkaans straattuig was geweest. Eerlijk waar, ik heb echt te doen met die aardige Marokkaanse jongens. Het is zo sneu. Ze veroordelen het gedrag van kutmarokkaantjes, maar worden wel geacht – wanneer dat de gemeente zo uitkomt – een feest voor dat tuig te organiseren. Ik zie ze al staan, die vijf goeierds, op hun zelf georganiseerde feest. Ze kijken beteuterd toe hoe om middernacht het glas wordt geheven op de tachtig Marokkaanse ettertjes die Gouda onveilig maken. RESPECT! voor die gasten, want zonder hun tomeloze inzet, de afgelopen weken, was dit gratis feest niet mogelijk geweest.

Dat is in Gouda dus het verschil tussen Marokkaanse crimineeltjes en nette Marokkaanse jongeren. De ene groep scoort respect, de andere een boekenbon.

13 reacties op “Een feest, dat zal ze leren!”

 1. De onderzoeksgroep heeft na een uitgebreide evaluatie geconcludeerd dat het type3 (als omschreven in de bijlage) jongeren binnen gehouden het best beheersbaar zijn. Daarbij in acht genomen dat het de druk op de aanwezige politiekorpsen verlicht.

  Dus heeft iedereen een beetje feest!
  Helemaal in de geest van knoop-in-je-zakdoek..

 2. han van mourick

  dus de goedwillende ? krijgen een bedrag voor een feest te organiseren voor een stel Marokkaanse rotklootzakken…
  ik verwacht binnenkort maatregelen van de gemeenteraad van Gouda, om alle anders dan Marokkanen denkenden uit Gouda te bannen.dit om de vrede te bewaren… kom Marokkaans tuig , in Gouda bent U welkom…. pleur ik er wel een clusterbommetje op …. krijg ik tenminste ook een feestje …lintje enzo…

 3. dus als ik een leuk feestje wil, trek ik een bontkraagje aan en scheer mn haar in bloempotmodel, ga stennis schoppen in bv een ziekenhuis en krijg 1750 euro?

  hmmmmmmm

 4. Helaas voor de columnist: het betrof een wijkfeest waar ook autochtone jongeren aanwezig waren. En geen feest om Marokkaans tuig van de straat te houden, maar omdat er rond de jaarwisseling niets te doen was in de wijk. Prima initiatief dus. Toch?

 5. Hoi Luuk, enigszins los van de discussie, maar ik neem aan dat je met “kutmoes” kutsmoes bedoelt? Ik hoop dat het niet zo verschenen is in de Metro…

 6. Wat een ongelooflijke nonsens, deze column. “Alsof die goedwillende Marokkaanse jongens ook maar één euro hadden gekregen wanneer er geen Marokkaans straattuig was geweest.” Het antwoord is hierop: ja dus. In Gouda is het gebruikelijk om initiatieven van bewoners (al dan niet georganiseerd in wijkteams) financieel te steunen of ze Marokkaans zijn of niet. Deze jongens hebben zelf initiatief getoond en worden nu snoeihard en ten onrechte in de hoek gezet. Laat je eerst eens informeren over de feiten voordat je een mening geeft. Schaamteloos meehuilen met de uiterst bedenkelijke ‘journalistiek’ van de Telegraaf. De VVD-fractie van de Gousde gemeenteraad gaf toch wel toe dat de gang van zaken over de berichtgeving niet zo zuiver was. Maar ja, wat valt er te doen aan eenvoudigweg foutieve berichtgeving? Mensen horen wat ze willen horen. Denk zelf eens na en onderzoek zelf eens.

 7. Nachttripper

  Nou, ik kan me niet zo druk maken om die 1750 euro als dat betekend dat die organisatoren iets positiefs hebben kunnen doen en het vervolgens dus rustig is gebleven rond de jaarwisseling. Je zou een moeten uitrekenen wat het had gekost als je het feest niet had laten doorgaan en er hadden extra agenten moeten worden ingezet daar in de wijk.

  Dat is namelijk het alternatief; meer agenten. En als vervolgens had gebleken dat er helemaal geen rellen waren ontstaan dan was je dus toch het geld voor die extra inzet ook gewoon kwijt geweest.

  En bovendien worden er elke oud-en-nieuw heel wat meer uitzonderingsregels en speciale toestemmingen aan Nederlands racistisch tuig gegeven dan aan “marrokaanse rotjochies”. Dit soort feestjes organiseren is dus niks nieuws, al jarenlang mogen ze in de Nederlandse volksbuurten (anders dan in de rest van NL) feesten houden en vuurtjes stoken rond oud en nieuw en kerstboom verbrandingen. Ze hebben alleen nu bedacht dat dat ook wel eens voor de allochtonen buurten kan “werken”.

  Ik vond het heel wat schokkender toen ze op het strand van Scheveningen voor dat Lonsdale-tuig een vreugdevuur organiseerden. Daar kwam op een gegeven moment een allochtone man langs die ter plekke compleet in mekaar werd getrapt. Dit was namelijk “hun feestje”. De politie stond erbij en keek ernaar. Het enige dat ze hebben gedaan is de man in veiligheid brengen zodat ie kon worden afgevoerd naar de eerste hulp. Er zijn geen arrestaties verricht want dat zou alleen maar tot escalaties leiden. Dat is pas treurig…

  Dat feest in Gouda is in ieder geval rustig verlopen en er is niemand in mekaar getrapt omdat ze een verkeerde kleur hadden. Iedereen (allochtoon en autochtoon) was daar welkom.

 8. Poe…. 10 miljoen / 80 = 125000. Daar blijf ik ook wel een half jaar rustig van. G*DSAMME!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top