Facebook, oei oei oei

Oei oei oei, Facebook. En het houdt maar niet op. Steeds meer modder komt aan de oppervlakte.

Zo bewaart Facebook niet alleen alles wat je typt, maar ook datgene wat je verwijdert voordat je op ‘publiceren’ klikt. Zeg maar gewoon: al je toetsaanslagen. En natuurlijk ook alles wat je uitspookt achter je laptop wanneer je Facebook níét open hebt staan. Sterker nog, ook over je offline leven weet Facebook meer dan jij denkt.

Inmiddels lekt ook het één en ander de andere kant op. Zoals een interne memo waarin het hogere management van Facebook meldt dat ‘connecting people’ letterlijk over lijken mag gaan. Maar ook hoe het eigen personeel hierover denkt.

Heb je de Facebook app en Facebook Messenger op je smartphone? Weet dan dat álles wat je doet, gelogd wordt. Facebook verwijderen is echt de enige remedie. Wil je dat niet, om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld omdat je een ‘dumb fuck‘ bent), bekijk dan onderstaand filmpje om in ieder geval te zorgen dat je zo weinig mogelijk privé-data deelt:

En Google dan, die andere data-sprokkelaar? Maak jezelf geen illusies. De multinational bewaart onder meer je zoekgeschiedenis, je advertentieprofiel, alle apps en extensies die je gebruikt en je complete YouTube-geschiedenis.

Alle data die het bedrijf van je heeft, kun je downloaden. Google trekt daar wel even de tijd voor uit. Soms enkele uren, soms een paar dagen. Het bestand dat ik uiteindelijk kreeg, was 5,81 GB groot. Dat zijn (om het even voor je te visualiseren) 3 miljoen Word-documenten, oftewel ruim 6.000 dikke kantoorordners met daarin zo’n beetje alles wat ik de afgelopen jaren online heb uitgespookt.

Nou, lekker dan.

Misschien toch maar eens overstappen op een zoekmachine die géén data opslaat, zoals DuckDuckGo. En nooit meer Gmail gebruiken, maar bijvoorbeeld ProtonMail. En overstappen op Signal als berichtenservice, dat zowel voor Android als iPhone beschikbaar is.

En tot slot: voor enkele euro’s per maand een abonnement op een VPN-service nemen. Geen overbodige luxe!
 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!