Excuses, maar aan wie?

Geachte mevrouw Thieme, hier Willem-Alexander. Ik vernam dat u Kamervragen heeft gesteld omdat ik afgelopen weekend langs de Dinkel, een rivier in Twente, op eenden heb gejaagd. U bent boos en eist excuses. U plaatst me zelfs op één lijn met de Spaanse koning Juan Carlos die illegaal op olifanten jaagt. Toe maar! U begint al een echt politicus te worden.

Excuses dus. Welnu, dat is geen enkel probleem. Ik zeg altijd maar zo: kleine moeite, groot plezier. Alleen: aan wie mijn excuses te maken? Toch niet aan u persoonlijk, mag ik hopen – of aan uw Partij voor de Dieren. U en uw partij heb ik immers niet benadeeld door op eenden te jagen. Integendeel, u was er als de kippen bij met uw persmomentje, zo vlak voor de verkiezingen. Aan wie dan wel? Het Nederlandse volk? Prima! Mits u mij duidelijk maakt welk onrecht ik zestien miljoen Nederlanders heb aangedaan door op het Twentse platteland een eend te schieten. Hadden ze me wellicht liever met een oranje toiletpot zien gooien, mikkend op een fles WC-eend? Is dat het? Mevrouw Thieme, wat doe ik fout? Ik heb werkelijk waar geen idee. Ik houd mij tijdens de jacht strikt aan de Nederlandse Flora- en Faunawet. Voor mij is een geschoten eend het ultieme stukje scharrelvlees. Dat zou u toch moeten aanspreken. Of ziet u liever dat ik een eend bij de poelier bestel? Zo’n in gevangenschap gefokt en geslacht exemplaar? Moet u mij eens vertellen welk van de twee het beste leven heeft gehad. Weet u wanneer ik u wél had begrepen? Wanneer ik voor het oog van de natie een plofkip had verorberd. Ja, dan had u een punt gehad: een prins die geen enkele moeite heeft met de bio-industrie.

Enfin, blijven enkel de eenden zelf over. Ja, hen heb ik benadeeld. Daarom ben ik, teneinde aan uw verzoek te voldoen, wederom naar de Dinkel gereden. Ik ben het riviertje in gelopen, gekleed in een waadpak dat tot mijn oksels reikte. Zwaaiend met mijn armen trachtte ik in contact te komen met een groepje eenden dat zich ophield temidden van een rietkraag. Ik weet niet of ze me nog herkenden. Terwijl ik langzaam dichterbij waadde, keken ze me uitdrukkingloos aan. Toen vlogen ze op. “Sorry hoor! Het spijt me echt!” riep ik hen nog na. Maar in alle eerlijkheid, mevrouw Thieme: ik had niet het idee dat ze op mijn excuses zaten te wachten.

16 reacties op “Excuses, maar aan wie?”

 1. Mevrouw Thieme wil waarschijnlijk dat we allemaal aan de lupine gaan, de zogenoemde plantaardige vleesvervanger. Is ook wel zo leuk voor haar man nietwaar.

 2. dit legt nou net de vinger op de zere plek waarom ik echt nooit op partij voor de dieren ga stemmen… Dieren moet je goed voor zijn, zorg dat ze een goed leven hebben, ok, maar zolang mensen vlees eten, worden er dieren gedood. Natuurlijk moet je dit ook netjes en zo pijnloos mogelijk doen, maar voor mij weegt het hele leven van het dier een stuk zwaarder dan de laatste paar seconden. Dus inderdaad liever een stuk wild wat met een schot hagel is gedood dan een dier wat alleen een stal heeft gezien.

 3. Luuk! De spijker op z’n kop wat mij betreft. En met een flinke dosis humor, genoten! Van de laatste alinea zou ik graag de beelden zien.

 4. Flip van Rosmalen

  Raar dat in een land met minder mensen dan dieren de dieren maar 2 zetels hebben en de mensen 148….

 5. zweitse lulof

  Prima typering van de ridicule opvattingen van Marianne Thieme. Wat is er mis om eeen stukje eerlijk vlees te halen uit de natuur? Duurzaam, lekker en gezond.

 6. Carmen Gonzalez

  Ik denk dat het Marianne Thieme meer gaat om het doden van een levend wezen just for the fun of it.

 7. Aart van Schie

  Het welzijn van de dieren verdient wel een krachtiger mandaat dan de 1.3% die de Dierenpartij heeft gekregen. Kennelijk vind de kiezer de Dierenpartij en daarmee mw. Thieme volkomen overbodig. Gezien de slechte motoriek van deze prins lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat hij de eend geraakt heeft. Het gerucht gaat zelfs dat het kogeltje waarmee hij zijn badeendje wilde omleggen in het plafond terug gevonden is.

 8. Raarinelkaar

  Overbeschaving maakt een maatschappij week. Alleen de mens heeft kanibalisme (bijna?)uit de voedselketen geschrapt en door productie van vleesvervangers kan eigenlijk het dier als eiwitleverancier vd lijst af. Maar zolang in het primitiefste deel v ons brein, het doden ook een kick geeft, is het meer iets vd verslavingszorg of is genezing tegennatuurlijk?

 9. Kijk. Persoonlijk ben ik erg blij dat de prins gekozen heeft voor deze eend. Ik was als volgende aan de beurt bij de poelier en ben dankzij deze edele daad van de prins nog net de dans ontsprongen. Een driewerf hoera voor onze prins.

 10. Wie dieren voor de lol of ontspanning doodschiet is in mijn ogen een maniak, en is een slecht voorbeeld voor zijn jonge onderdanen, daarom terecht dat hij excuses moet maken.

 11. In wat Radio hierboven schrijft, schuilt een groot misverstand.
  Iedereen is inderdaad tegen het voor de lol doodschieten van dieren. Maar een jager zorgt eerst voor zijn jachtveld, houdt er toezicht en telt het wild. Als de stand het toelaat schiet hij dan een dier om het vervolgens te consumeren.
  Dat lijkt me eerlijker dan het kopen van een karbonade in de supermarkt en waarbij je je hood afwendt als de slager het dier slacht na een stressvol transport met lotgenoten.

 12. Ik sluit me aan bij Rob Fiets. Heb die reis met lotgenoten al eens mogen maken. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik het tot nu toe heb overleefd. Dankzij een vriend van een neef leef ik nu ondergedoken in een stukje groen midden in de stad. Maar ook hier ben ik mijn leven niet zeker. Vorige week nog werd ik bijna overreden door een meneer op een scootmobiel. Die dingen hoor je dus niet aankomen. Overdag hou ik me dan ook maar stil, om ‘s nachts op zoek te gaan naar iets eetbaars.

  Nu moet ik gaan, want ik hoor iemand aankomen. Ik hou jullie op de hoogte.

 13. Wim-Lex is zelf een eend.
  En een beetje dom, want hij is neergeschoten door een geblondeerd Argentijns stuk vlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top