Er is veel leed

Maandagochtend tien uur. De ambtenaar achter het loket Burgerzaken is een heerschap van onbestemde leeftijd. Hij draagt een wollen blazer en heeft een baard waarvan de uitlopers onder de ogen netjes zijn weggeschoren. Ik ben zijn eerste klant. Ik neem plaats en leg mijn bijna verlopen paspoort voor hem op de balie.
De man bladert er even in. “Meneer Koelman?”
“Ja, goedemorgen.” Ik glimlach, probeer oogcontact te maken, maar de man staart naar het computerscherm voor zich. “U wilt een nieuw paspoort?”
Ik knik. “Ja. Daar kom ik voor.”
Stilte.
De ambtenaar zet zijn toetsenbord recht, kucht en begint. Twee wijsvingers bewegen traag op en neer. Ik kan de aanslagen tellen.

Dan verstillen beide handen secondenlang. Een sur place van twee vingers in de lucht. De ambtenaar murmelt iets. Op zijn voorhoofd is een frons verschenen. Dan tilt hij het toetsenbord op en begint aan de onderzijde te frunniken.
Aha, de pootjes moeten uitgeklapt. Het heeft wat voeten in aarde, maar na enig gemorrel is het eindelijk zover. Vorsend bekijkt de man het resultaat van zijn gedane arbeid. Een toetsenbord dat plots in een iets andere hellingshoek voor je staat, dat is natuurlijk even wennen. De ambtenaar drukt eens op de spatiebalk. En de entertoets, doet die het nog wel? Ja, gelukkig. Nog maar eens drukken voor alle zekerheid.
De man doet van “mmmm…” en weer die frons. Maar dan is daar toch uiteindelijk het instemmende knikje.

Terug naar af. De ambtenaar staart weer naar het scherm. “Paspoort…” klinkt het monotoon. Ik knik de man bemoedigend toe. Dan tilt hij zijn hoofd op. Automatisch zoek ik zijn ogen. Tevergeefs. Hij kijkt net langs me af. Zijn fletse blik schampt mijn linkeroor. Dan beginnen zijn lippen vanuit het niets langzaam te bewegen. “Voor vernieuwing van uw reisdocument geldt standaard een levertijd van vijf dagen.”
Om de man toch aan te kunnen kijken, grijp ik met beide handen de zijkanten van mijn stoel en hop voorzichtig een decimeter naar links. De ambtenaar verlegt zijn blik een weinig omhoog. Nu bestudeert hij mijn voorhoofd. “Op feestdagen, zoals daar zijn Koninginnedag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartdag, Pinksteren, Kerstmis en Pasen en tijdens de kermisweek op maandag en dinsdagochtend, alsmede op feestdagen abusievelijk niet door mij genoemd, is het gemeentehuis gesloten.”
Ik staar naar zijn ondergezicht. Het zijn niet zijn lippen die bewegen. Het is de kin die op en neer gaat, als van een buikspreekpop. “Een paspoort kost € 88,83, een zakenpaspoort € 93,41 en voor een identiteitskaart betaalt u € 81,26. Voor verdere informatie verwijs ik u graag naar de website van onze gemeente.”
Stilte. De monoloog is de ambtenaar niet in de koude kleren gaan zitten. Hij haalt diep adem, steekt beide wijsvingers plechtig voor zich uit laat zijn blik wederom over het toetsenbord dwalen.
Zoveel toetsen om uit te kiezen. Ik buig me voorover. “Zoekt u misschien een bepaalde letter?” vraag ik zo vriendelijk mogelijk. Voor het eerst hebben we oogcontact.

Wanneer ik vele minuten later met een Bewijs van Aanvraag richting uitgang loop, kijk ik nog één keer om. Terwijl een verse paspoortklant aanschuift, staart de man alweer naar zijn scherm. Loom, maar onverzettelijk het eigen kruis dragend, tot ooit het pensioen erop volgt.
Er is veel leed onder de mensen.

20 reacties op “Er is veel leed”

 1. Schitterend!!!!!!!!! Echt heel erg gaaf. De psychologische ondergang van het kantoor-slaaf-ras.

 2. Als voormalig ambtenaar stel ik vast, na kennisgenomen te hebben van het epistel van burger Koelman, rekening houdend met het humoristisch bedoelde karakter van voorliggende tekst, dat de gestelde vraag aan de betreffende ambtenaar in dienst van de gemeente waar het voorval als gemeld zich afspeelde, naar het zich laat aanzien op waarheid berust.
  Het College wordt derhalve geadviseerd de gewraakte frase voor kennisgeving aan te nemen en een onderzoek te starten naar de toetsenbordvaardigheid van de onderhavige ambtenaar, welke, rekening houdend met de als nauwkeurig te waarderen beschrijving van zijn signalement, binnen tenminste 6 weken traceerbaar zou moeten zijn binnen onze organisatie.

 3. Hahhaah, een koele!
  Gossiepossie. En in zijn lunchbox vier witte boterhammen pindakaas mét echte stukjes pinda; een lekker fris tomaatje, voorgepeld sinaasappeltje en een kartonnetje appeltjessap. De beker verse melk, op donderdag karnemelk, geschonken in koffiemok met eigennaam.
  De reorganisaties gingen aan hem voorbij.
  ‘De tijd gaat snel…’ mopperde hij 12 jaar geleden tegen zijn collega van de kopieerkamer.
  ‘Zeg dat wel.. staat je leuk..die baard…laat je ‘m staan?’
  ‘Ja, ik blijf graag bij de tijd’

 4. Hahaha! David, onderaan het mailtje van de verzendlijst staat een link. Als je daarop klikt, word je automatisch van de verzendlijst gehaald.
  Maar blijkbaar vind je die ene muisklik te veel moeite? Dan vermoed ik toch dat je een ambtenaar bent! *LOL*

 5. fantastisch! ik werk tijdelijk bij de overheid en het is net echt. hier wordt er ook veel op die manier gewerkt. en er zijn er heel veel die inderdaad zitten te wachten tot het pensioen zich aandient. zeer goed beschreven, realistisch.

  groet george.

  p.s.: doei david.

 6. Die gemeentezombies zijn erg raak getypeerd. In elk gemeentehuis zitten er wel een paar van die leipen doods voor zich uit te staren. Ga zo door Luuk, hij is weer leuk.

 7. Gemeentezombies? Daar krijg ik toch wel zo’n ‘Shaun of the Dead’ beeld. 😀

 8. Inderdaad raak. Ik probeerde onlangs bij de politie aangifte te doen over sexueel onoorbare voorstellen jegens jeugd op een gameserver op internet. Zelfde twee vingers.

  Terzijde, maar de klap op de vuurpijl bij mijn bezoek was toch wel dat na mijn uitleg dat het gebeurde plaatsvond in een gameserver, de brave agent meldde dat hij zelf niet werkte met… MSN :S

  Zucht…

 9. hans gerolt

  Het is treurig maar waar.
  Er is geen erger menssoort dan de Nederlandse ambtenaar.
  Zonet weer op de TV een uitzending gezien over het veroordeeld krijgen van een onschuldige middels het achterhouden van ontlastend bewijs terwijl 200 ambtenaren ervan wisten enz.
  kwaad, kwaad, kwaad.
  Bovenstaande kwalificatie geldt uiteraard niet voor die paar flinke ambtenaren die het openbaar hebben gemaakt en dan zoals gebruikelijk prompt uit hun functie zijn gezet.
  Een politiestaat met de maffia aan het hoofd is er niets bij.
  Ik stop met schrijven anders ga ik slecht slapen.

  Dank voor de columns en de groeten.

 10. In een woord MEESTERLIJK deze column!!!
  Ik kom vast en zeker nog wel eens terug, om meer te lezen….

  Hartelijke groeten,
  Jose

 11. Jan-Koert Lange

  Gemeentehuis Zeist was ooit wel zo, misschien nog wel zo.
  Gelukkig zitten in ons gemeentehuis vlotte meiden die er snel in zijn. Het tij begint wel te keren. Het blijft wel moeilijk om de bestuurders en het management om te krijgen. Die hebben de mond vol over leiderschapsstijlen, samenleving voorop en verantwoording laag in de organisatie om zelf maar niets anders te hoeven doen dan navelstaren.

 12. Meneer Koelman dacht zeker dat ik hem niet herkend had! Onze bloggende Tilburger die vanuit zijn luie stoel ons hardwerkende Tilburgers afzeikt. Nou, toen ik hem op mijn loket zag aflopen, stootte ik mijn collega’s al aan. Tijd voor een lolletje!
  Overigens verwacht ik, geheel losstaand van voornoemd voorval, dat de door mij in het geheel geautomatiseerde systeem ingvoerde gegevens mogelijk ietsje later worden verwerkt dan was toegezegd aan de balie. Maar uiteraard geeft dat niets want Koelman, zo zien wij dagdagelijks, heeft al 845 dagen Nederland niet verlaten. Zijn banksaldo van €24,98 staat dit niet toe en doorgaans besteedt hij zijn centjes aan goedkope alcohol gekocht bij de Aldi. Ook meldt mijn aan de bank gekoppeld systeem dat hij graag Big Macs eet (dagelijks ja). Tot slot: mijn collega bij Interpolis meldt mij zojuist dat Koelman nu alweer door het eign risico is. Nee, die heeft geen paspoort nodig.

 13. Maar…. hij kan nou wel zitten te wachten op zijn pensioen, maar wat gaat zo’n man dan bij het bereiken van die leeftijd doen???
  De gedachte alleen al benauwt mij, heeft hij dan nog wel een doel??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top