Er is maar één Peter R. de Vries

Peter R. de Vries. Hij kan alles, doet alles en heeft overal verstand van. Vorige week schoof hij aan in De Wereld Draait Door om uit te leggen waarom Marco van Basten een slechte coach is. Hij sloot af met een nasaal en monotoon uitgesproken “ik betwijfel of hij het überhaupt in zich heeft toptrainer te worden”.

Waarom Peter R. de Vries daar zat, vroegen veel kijkers zich af. Gewoon, omdat hij Peter R. de Vries is. Want als één mening er werkelijk toe doet, dan is het de mening van Peter R. de Vries. Een week eerder las ik de volgende kop in De Telegraaf: ‘Peter R. de Vries kraakt Songfestival af’. Met daaronder de tekst: ‘Peter R. de Vries zit niet voor de tv als De Toppers voor ons land zingen op het Eurovisie Songfestival’.

Sommigen noemen hem een egotripper, maar dat is niet eerlijk. Peter R. de Vries is gewoon Peter R. de Vries. Afgelopen weekend zat ik op een Amsterdams terras. Een tafeltje verder zat Peter, samen met zijn buitenvrouw, schrijfster Susan Smit. Ik kon hun gesprek prima volgen. Peter vertelde op luide toon dat hij met Marco van Basten had gesproken. In het diepste geheim. Marco was erg zenuwachtig. Zijn ogen schoten als stekelbaarsjes heen en weer. Peter had hem strak aangekeken en gevraagd: “Ze zeggen dat jij een pannenkoek bent. Heb je daar iets op te zeggen?” Waarop Marco met gebogen hoofd mompelde dat hij zichzelf geen pannenkoek vond. Peter counterde meesterlijk: “Maar waarom zouden al die mensen dat dan zeggen, denk jij?” Waarop Marco brak. Twee uur later legde hij zijn functie neer.

Susan Smit was erg onder de indruk. Ze legde een hand op Peters knie en vroeg “zullen we ooit nog iets van Marco horen?” Waarop Peter R. de Vries achterover leunde zoals alleen Peter R. de Vries dat kan, en antwoordde: “zodra Marco zich meldt, melden wij ons natuurlijk ook”.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!