Elke film een pictogram

De e-mail aan Nicam

Mijne dames en heren van Nicam,

Via de krant vernam ik dat u een nieuw classificatiesysteem voor films heeft geïntroduceerd. ‘Geweld’ is een vuistje en ‘seks’ zijn voetjes. Een initiatief waarvan ik – als liefhebber van het genre -graag gebruik wil maken. Laat ik u het een en ander uitleggen:

Mijn vrouw en ik organiseren regelmatig bijeenkomsten voor tolerante paren en alleenstaande dames en heren. Hierbij moet u denken aan Black Extreem, Glow Bang Nights en Dark Room Adventures. Daar al onze gasten gemaskerd zijn, hebben zij er geen bezwaar tegen dat alles (uitsluitend voor privé-gebruik) wordt gefilmd. Inmiddels hebben wij een collectie van meer dan vijfhonderd banden.

Nu het probleem: onze zoon van veertien kijkt regelmatig met vriendjes uit de buurt video op onze televisiezolder. Ze zijn gek op Star Wars, maar laatst viel het mijn vrouw op dat er elke week meer en meer knaapjes de trap opliepen. De zolder moest onderhand bom- en bomvol zitten. U begrijpt, toen we poolshoogte gingen nemen, draaide daar tot onze grote schrik een videoband uit onze privé-collectie.

Nu beweert onze zoon dat hij zich steeds in de band vergist. “Ik kan aan de buitenkant niet zien wat er op staat,” zegt hij. Met behulp van uw voetjes-pictogram wil ik daar verandering in aanbrengen. Zolang onze zoon nog geen zestien is, vinden mijn vrouw en ik het niet verantwoord dat hij met zulke beelden wordt geconfronteerd. Daarom mijn vraag: is het mogelijk om bij u een aantal stickervellen met voetjes te bestellen?

In afwachting van uw antwoord,

Met vriendelijke groet,

L. Koelman
(in e-mail is pseudoniem gebruikt)


Het antwoord

Geachte Heer Koelman,

Via het Nicam kreeg ik uw e-mail met uw specifieke vraag over de Kijkwijzer pictogrammen.

U kunt de pictogrammen voor uw privé-collectie van de website halen: www.kijkwijzer.nl

Vriendelijke groeten, Petra van Horssen

The Publicity Company Amsterdam


De e-mail terug

Geachte mevrouw Van Horssen,

De afgelopen twee weken zijn mijn vrouw en ik druk doende geweest met het beplakken van onze privé-collectie videobanden met uw voetjespictogram. Het was meer werk dan we op voorhand dachten. De meeste banden uit onze collectie bevatten namelijk opnamen van Glow Bang Nights – in de volksmond ook wel groeps-spanking genoemd. Dat betekent dat we op de rug van elke band meerdere voetjes-stickers hebben moeten plakken plus ook nog eens op elke band een vuistje. En dat bij 439 van de in totaal 587 videobanden.

Als fervent liefhebber van het genre moet ik concluderen dat uw huidige collectie pictogrammen het gehele spectrum onvoldoende dekt. Wellicht heeft uw adviescommissie hier toch een steekje laten vallen. Daarom mijn vraag: is het zinvol om tevens voor het “volwassen genre” een uniform classificatiesysteem te ontwerpen?

Hopende inhoudelijk van u te vernemen,

Met vriendelijke groet,

L. Koelman
(in e-mail is pseudoniem gebruikt)


Het antwoord

Beste heer Koelman,

Ik wil u niet verontrusten maar naast het vuistje en de voetjes moet u ook het leeftijdspictogram 16 plakken. Hiermee wordt dan tevens aangegeven dat het om een volwassen genre gaat. Maar wellicht kunt u ons een representatief voorbeeld uit u collectie sturen zodat we kunnen ontdekken waar de hiaten zitten in ons systeem. Uiteraard willen we verschoond blijven van seks met minderjarigen want dat valt onder de wet.

Vriendelijke groeten,

Petra van Horssen


De e-mail terug

Geachte mevrouw Van Horssen,

Het leeftijdspictogram, dat waren mijn vrouw en ik in alle consternatie totaal vergeten. Inmiddels hebben we alle 587 banden beplakt met het ‘leeftijdspictogram 16’.

We vinden het moeilijk u zomaar een representatief voorbeeld te sturen uit onze collectie, daar deze uitsluitend bestemd is voor privé-gebruik. Wel kan ik u melden dat een videoband van een Glow Bang Night (met gemiddeld tien deelnemers) nu vijf voetjespictogrammen telt, een leeftijdspictogram en een geweldspictogram. Daar er bij spanking tevens sprake is van een verschil in status (meester-slaaf) en deelnemers in opperst genot veelvuldig seksuele krachttermen bezigen, twijfelen mijn vrouw en ik nog of we ook een pictogram voor discriminatie en grof taalgebruik op de banden moeten plakken.

In dat geval zou een opname van een Glow Bang Night maar liefst negen pictogrammen tellen. Een dergelijk groot aantal past echter nauwelijks op de rug van een videoband, tenzij zeer klein weergegeven. Voor ons is dat geen optie, aangezien onze zoon een bril draagt met sterkte -8.

Omdat verbieden alleen meestal niet helpt, hebben mijn vrouw en ik besloten onze zoon enigszins tegemoet te komen. Daartoe hebben wij een tekenfilm van de bekende kinderboekhelden Max & Moritz aangeschaft (zie onder).

Gewaarschuwd door uw opmerking over seks met minderjarigen, verneem ik graag van u of deze band geschikt is voor onze zoon. En of er eventueel pictogrammen dienen te worden toegevoegd.

Hopende van u te vernemen,

Met vriendelijke groet,

L. Koelman (in e-mail is pseudoniem gebruikt)

 

Meer Brandbrieven lezen?

Mijn beste zijn verzameld in dit boek!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!