Eigen woorden

Kevin Brouwer, nooit van gehoord? Dat pleit voor je, want Kevin presenteert belspelletjes bij RTL. Of beter gezegd, hij presenteerde belspelletjes. Maar nu even niet, want Kevin heeft ontslag genomen. Nou ja, genomen. Hij werd min of meer gedwongen.

Wat was namelijk het geval: laatst ging Kevin in de fout toen hij live op televisie een gekleurde collega van concurrent SBS 6, die tegelijkertijd een belspelletje presenteerde, tot twee keer toe “een veredelde Zwarte Piet” noemde.
Het fragment werd herhaald in De Wereld Draait Door en nadat presentator Matthijs van Nieuwkerk met veel misbaar riep dat Kevin Brouwer ontslagen diende te worden, was de boot aan. Kevin werd door zijn werkgever Endemol op het matje geroepen en geschorst wegens belediging van een collega. Verdere disciplinaire maatregelen wachtte Kevin niet af. Hij bood publiekelijk zijn excuses aan en nam ontslag. Instemming alom. Dat zal ‘m leren, die racist.

Vreemd. Het is namelijk een publiek geheim dat presentatoren van belspelletjes niets meer doen dan teksten oplepelen die de souffleur (meestal de regisseur) ze influistert in hun oortje. Wie meent dat Kevin Brouwer kan praten als Brugman, die heeft het mis. Zijn ontelbare variaties op het zinnetje ‘ik heb niets te zeggen maar mijn mond houden kan ik niet’ zijn alle afkomstig van de regisseur.

Met andere woorden: was die opmerking over Zwarte Piet nu van onze jonge presentator óf van zijn regisseur? Stél dat de opmerking van Kevin zelf was, zou de regisseur dan niet direct hebben ingegrepen – zeker bij een live uitzending? Onmogelijk dat Kevin dan tweemaal in de fout was gegaan, zoals nu gebeurde. Maar blijkbaar vond de regisseur de opmerking over Zwarte Piet wel oké. Waarom? Omdat het zijn eigen woorden waren.

Weet Matthijs van Nieuwkerk dat dan niet? Natuurlijk wel! Maar ja, als je elke dag met je hoofd op de buis bent en louter positieve kritieken ontvangt, spelen andere zaken mee. Je waant je onaantastbaar, je gaat de grenzen van je macht verkennen. Dat begon enkele weken geleden toen De Wereld Draait Door opmerkelijk veel aandacht besteedde aan Spunk, één van de vijftien websites die een Nederlandse internetprijs hadden gewonnen. Waarom werd alleen Spunk uitgenodigd? Simpel: Matthijs’ zoon Kees is redacteur bij Spunk, maar dat werd de kijker niet verteld.

Het pluggen van familieleden wordt dus geslikt. Vervolgens wil je weten of je een jongen van 24 die belspelletjes presenteert, kunt wegzetten als racist. Waarom? Ach, waarom ook niet. Macht is de moeder van de willekeur, en iedereen heeft een hekel aan belspelletjes.
Maar gênant blijft het, roepen om ontslag van een zogenaamde racist terwijl Giel Beelen je vaste sidekick is. Ter herinnering: Giel meldde in 2001 in een interview dat hij Mein Kampf van Adolf Hitler het meest indrukwekkende boek vond dat hij ooit had gelezen.
Ja, dat mag dan weer wel in het politiek correcte universum van Matthijs van Nieuwkerk. Ik hoor het hem al zeggen: “zo heeft Giel dat natuurlijk nooit bedoeld”. Nee, Giel heeft het vast zo niet bedoeld, maar het waren wél zijn eigen woorden. En dat kun je van Kevin niet zeggen.

9 reacties op “Eigen woorden”

 1. Zo lust ik er nog een paar.
  Ik ben een nazi want ik heb Mein Kampf gelezen.
  Ik ben een christen want ik heb de Bijbel gelezen.
  Ik ben een communist want ik heb het Rode boekje gelezen.
  Maar vooral:
  Ik ben een loser want ik lees columns van Luuk Koelman

 2. Deze column laat maar weer eens zien dat je verder kijkt dan je neus lang is, keigoed. Al is Kevin erg naief als hij dit soort teksten opleest zonder er bij na te denken.

 3. Jeetje, dit valt me erg tegen van Matthijs! Niet alleen familieleden ‘pluggen’ of naschnabbelen, maar ook op deze wijze niet iets (overigens zeer terecht) alleen aan de kaak stellen, maar daar op een populistische wijze conclusies aan verbinden en oproepen tot heksenjacht. BAH.

 4. Julien van Alphen

  Geschokt was ik toen ik op de website geenstijl.nl het bericht zag over het ontslag van belspelpresentator Kevin Brouwer. Geschokt, omdat dit een regelrecht verwijt was aan het adres van Mathijs van Nieuwkerk! Belachelijk! Gelukkig was het artikel in Metro wat neutraler, maar waar het hier echt om gaat is dat er verbazing ontstaat rondom het ontslag van Brouwer.
  Ik vind het niet meer dan logisch dat deze BN’er, die wat mij betreft een onbekende Nederlander had mogen blijven, zijn werk niet meer kan uitvoeren als hij dergelijke uitspraken doet! En Mathijs van Nieuwkerk, tsja, die verdient een vette schouderklop. Weer een irritante, teveel pratende presentator van belachelijke spelletjes minder! Daarom aan het adres van De Wereld Draait Door, geheel in stijl (raad de weggelaten letters): B*DANKT!

 5. Arno Moerman

  So what‘ als Giel Beelen Mein Kampf van Hitler het meest indrukwekkende boek vond dat hij ooit had gelezen? Wat is daar mis mee? Zegt Giel Beelen hiermee dat hij het volledig met Hitler eens is? Is hij hierdoor racist, zoals Koelman gisteren in Metro beweert? Absoluut niet! Beelen heeft het volste recht om Mein Kampf een indrukwekkend boek te vinden, net zoals ik het recht heb het een waardeloos boek te vinden. Ik zeg er gelijk bij dat ik het boek nooit gelezen heb, maar ook dat de meeste kritieken niet zo lovend zijn over de literaire kwaliteiten van het werk. Over smaak valt te twisten…

  De opmerkingen van Kevin Brouwer daarentegen neigen wel degelijk naar racisme. Zijn collega-belspelbabbelaar discrimineert (= onderscheidt) hij naar haar huidskleur, en daar kan hij op worden aangesproken. Ik vind het opstappen van Brouwer een juiste stap, waarmee de situatie afdoende is afgehandeld na een persoonlijk excuus van Brouwer aan zijn collega. Ik ken Kevin Brouwer via een stage die ik heb gelopen bij de Rotterdamse zender RNN7, en Kevin Brouwer kan wel degelijk praten als Brugman! Als al zijn teksten worden ingefluisterd, dan had hij de opmerking de tweede keer niet moeten herhalen, was het zijn eigen tekst dan had de regisseur moeten ingrijpen! Beiden valt sowieso wat te verwijten, daar heeft Koelman absoluut gelijk in.

  Ik vind het echter jammer dat Koelman deze kwestie gebruikt (misbruikt?) om zijn schijnbare aversie tegen Mathijs van Nieuwkerk een platform te geven.

 6. Sergei Bekovic

  Zodra een belspelpresentator een negerin voor ‘veredelde zwarte piet’ uitmaakt, wordt men boos in Nederland en dat is goed. Echter, zodra een filmmaker moslims consequent ‘geitenneukers’ noemt, rept men over de vrijheid van meningsuiting. Heel vreemd. Het blijf in beide gevallen toch ordinaire moddergooierij, of anders gezegd: het verkrachten van het vrije woord. Dat geldt voor belspelpresentatoren én voor filmmakers.

 7. Wat jammer, ik vind Koelman normaal erg tof maar deze argumenten die de kutheid van Matthijs van Nieuwkerk lijken te moeten bewijzen, vind ik niet bar scherp. Ik weet niet of het aan mij ligt maar toen ik de bewuste DWDD aflevering keek, kwam het op mij totaal niet over alsof Matthijs daadwerkelijk hoopte dat Kevin ontslagen zou worden. Ook de anekdote over Chiel Beelen’s meest indrukwekkende boek vind ik niet echt overtuigend. De kritiek op het zoontjepluggen van Matthijs is nog enigszins begrijpbaar, maar toch komt deze column op me over als een wanhopige poging Van Nieuwkerk door het slijk te halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top