Eigen woorden

Kevin Brouwer, nooit van gehoord? Dat pleit voor je, want Kevin presenteert belspelletjes bij RTL. Of beter gezegd, hij presenteerde belspelletjes. Maar nu even niet, want Kevin heeft ontslag genomen. Nou ja, genomen. Hij werd min of meer gedwongen.

Wat was namelijk het geval: laatst ging Kevin in de fout toen hij live op televisie een gekleurde collega van concurrent SBS 6, die tegelijkertijd een belspelletje presenteerde, tot twee keer toe “een veredelde Zwarte Piet” noemde.
Het fragment werd herhaald in De Wereld Draait Door en nadat presentator Matthijs van Nieuwkerk met veel misbaar riep dat Kevin Brouwer ontslagen diende te worden, was de boot aan. Kevin werd door zijn werkgever Endemol op het matje geroepen en geschorst wegens belediging van een collega. Verdere disciplinaire maatregelen wachtte Kevin niet af. Hij bood publiekelijk zijn excuses aan en nam ontslag. Instemming alom. Dat zal ‘m leren, die racist.

Vreemd. Het is namelijk een publiek geheim dat presentatoren van belspelletjes niets meer doen dan teksten oplepelen die de souffleur (meestal de regisseur) ze influistert in hun oortje. Wie meent dat Kevin Brouwer kan praten als Brugman, die heeft het mis. Zijn ontelbare variaties op het zinnetje ‘ik heb niets te zeggen maar mijn mond houden kan ik niet’ zijn alle afkomstig van de regisseur.

Met andere woorden: was die opmerking over Zwarte Piet nu van onze jonge presentator óf van zijn regisseur? Stél dat de opmerking van Kevin zelf was, zou de regisseur dan niet direct hebben ingegrepen – zeker bij een live uitzending? Onmogelijk dat Kevin dan tweemaal in de fout was gegaan, zoals nu gebeurde. Maar blijkbaar vond de regisseur de opmerking over Zwarte Piet wel oké. Waarom? Omdat het zijn eigen woorden waren.

Weet Matthijs van Nieuwkerk dat dan niet? Natuurlijk wel! Maar ja, als je elke dag met je hoofd op de buis bent en louter positieve kritieken ontvangt, spelen andere zaken mee. Je waant je onaantastbaar, je gaat de grenzen van je macht verkennen. Dat begon enkele weken geleden toen De Wereld Draait Door opmerkelijk veel aandacht besteedde aan Spunk, één van de vijftien websites die een Nederlandse internetprijs hadden gewonnen. Waarom werd alleen Spunk uitgenodigd? Simpel: Matthijs’ zoon Kees is redacteur bij Spunk, maar dat werd de kijker niet verteld.

Het pluggen van familieleden wordt dus geslikt. Vervolgens wil je weten of je een jongen van 24 die belspelletjes presenteert, kunt wegzetten als racist. Waarom? Ach, waarom ook niet. Macht is de moeder van de willekeur, en iedereen heeft een hekel aan belspelletjes.
Maar gênant blijft het, roepen om ontslag van een zogenaamde racist terwijl Giel Beelen je vaste sidekick is. Ter herinnering: Giel meldde in 2001 in een interview dat hij Mein Kampf van Adolf Hitler het meest indrukwekkende boek vond dat hij ooit had gelezen.
Ja, dat mag dan weer wel in het politiek correcte universum van Matthijs van Nieuwkerk. Ik hoor het hem al zeggen: “zo heeft Giel dat natuurlijk nooit bedoeld”. Nee, Giel heeft het vast zo niet bedoeld, maar het waren wél zijn eigen woorden. En dat kun je van Kevin niet zeggen.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!