Een zaak van leven en dood

Nog even en uitvaartverzorgers nemen hackers in dienst. Steeds vaker krijgen zij, wanneer ze nabestaanden vragen om namen en adressen van bekenden van de overledene, een PDA of laptop voorgeschoteld. Ja, en dan begint de ellende, want het adresboek blijkt meestal beveiligd met een wachtwoord dat alleen de overledene weet. Tja, en dan? Dan niets. Dat ondervond de dochter van de Ierse dichter William Talcott. Toen haar vader overleed, kon zij de meeste vrienden en kennissen niet inlichten. Papa had zijn online adresboek en e-mailaccount beveiligd met een wachtwoord. Ook een telefoontje met de internetprovider van de overledene bracht geen uitkomst. De wet op de privacy verbiedt de helpdesk mee te werken. Arme Talcott. Wat was het stil op zijn begrafenis.

Maar het kan erger. De directeur van het Nationaal Centrum voor Taal en Cultuur in Noorwegen kreeg enkele maanden terug de schrik van zijn leven. Na het plotseling overlijden van zijn systeembeheerder bleek het elektronisch archief met daarin elfduizend manuscripten en historische documenten op slot. De systeembeheerder had het archief beveiligd met een nauwelijks te kraken wachtwoord en dat mee zijn graf in genomen. Wat nu?

De directeur deed via een nationale radiozender en internet een beroep op hackers om het verdwenen wachtwoord te achterhalen. Dat bracht uitkomst. Binnen vijf uur kwam een hacker met het wachtwoord. Eind goed al goed. De directeur verklaarde zeer content te zijn met de afloop van de zaak. Maar daar is niet iedereen het mee eens. Als het een hacker slechts vijf uur kost om een professioneel beveiligde gegevensbank te kraken, hoe zit het dan met de veiligheid van bijvoorbeeld uw elektronische bankrekening? Goede vraag, al laat het antwoord zich raden: niet zo best.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!