Een nette rijgsteek

Geachte heer Kavousi,

Hierbij doen wij u de uitslag toekomen van de vervroegde hoorzitting die afgelopen maandag plaatsvond in het IND-gebouw te Hoofddorp. Een beroepscommissie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft u en uw vrouw uitvoerig gehoord. U beiden kreeg drie uur de tijd om uw verhaal te doen.

U gaf aan uw mond te hebben dichtgenaaid en in hongerstaking te zijn gegaan omdat u terug moet naar uw land van herkomst Iran, alwaar u vreest te zullen worden vermoord. U voelt zich, na jaren hopen en wachten, volstrekt radeloos. Aan ons als beroepscommissie de taak te bepalen of u schrijnend genoeg bent om alsnog voor asiel in aanmerking te komen. Daartoe heeft u ons twee bewijsstukken overlegd.

Als bewijsstuk A overlegde u een videoband van het programma Vara Laat. Na bestudering van de beelden stelt de beroepscommissie vast dat uw optreden zeer schrijnend op haar overkomt. We zien u naast uw vrouw in de studio. Zij doet het woord terwijl u geheel apathisch en uit het veld geslagen met uw hoofd op haar schouder heen en weer wiegt. Dit waarderen wij met een ‘plus’.

Uw bewering tevens in hongerstaking te zijn, moeten we echter met een ‘min’ honoreren. Immers, wanneer wij uw postuur vergelijken met dat van presentator Dolf Jansen, dan kunnen wij niets anders concluderen, dan dat u er nog steeds behoorlijk doorvoed uitziet.

Daarnaast hebben wij bewijsstuk B van uw schrijnendheid (uw dichtgenaaide mond) uitvoerig mogen bestuderen. We telden 4 (vier) steken, die als ‘slordig en uit de losse pols aangebracht’ kunnen worden getypeerd.

Als wij uw daad bezien in het licht van een wanhopige actie waar u met hart en ziel achter staat, dan rijst aldus de vraag: waarom zo slordig? Is het nu te veel gevraagd even plaats te nemen voor de badkamerspiegel teneinde met behulp van een oogpotlood zorgvuldig kruisjes aan te brengen op die plaatsen waar de steken dienen te komen? Wellicht was u dan ook op het idee gekomen uw mond rondom af te werken met een eenvoudige, maar nette rijgsteek. Een tip die u in ieder borduurboekje voor beginners kunt terugvinden. U koos echter voor vier gemakzuchtige platsteken waarbij u ook nog eens verzuimde de draden zodanig aan te trekken dat de huid nét niet spant. U vond het blijkbaar belangrijk dat er nog een rietje tussen paste. Dit gebrek aan doorzettingsvermogen levert u een ‘min’ op.

Tevens constateren wij dat u verzuimd heeft het uiteinde van de draad netjes onder de steken door te halen, hetgeen een losse draad oplevert die heel lelijk zichtbaar is. Wederom dus een ‘min’.

Tot slot bleef u in gebreke toen wij informeerden naar uw keuze omtrent de kleur van het gebruikte garen. Het schokte de commissie dat u niet kon aangeven waarom u niet voor de kleur oranje koos. Ook hiervoor kunnen wij niets anders dan u een ‘min’ toekennen.

Resumerend komen wij dan ook tot de conclusie dat u met vier ‘minnen’ en één ‘plus’ niet schrijnend genoeg bent om legaal in Nederland te mogen verblijven. Het spijt ons u niet anders te kunnen berichten.

Vriendelijke groet en alle goeds voor de toekomst,

Beroepscommissie IND

11 reacties op “Een nette rijgsteek”

 1. Hoho, hebben wij hier een hiaat in het programma van de inburgeringscursus gevonden?
  Oh nee, die mogen de asielzoekers niet doen…

 2. Tja de werkwijze en selectie van de IND komt wel vaak over als willekeur. Ik bedoel maar, als je het in Iran niet eens ben met de geestelijken kan je niet eens meedoen met de verkiezingen, maar verder is het land absoluut veilig toch volgens de IND.

  Misschien moeten ze gewoon in de zogenaamd veilige landen een directielid 3 maanden laten wonen zonder beveiliging en alsie dan levend en wel terugkomt mag dat directielid bepalen of het veilig is.

 3. Best “slim” hoor deze column. Het is namelijk niet eenduidig wie je nu belachelijk aan het maken bent: het IND of de asielzoeker?

 4. Heel gewaagde column maar zeker niet onrechtvaardig. IND en de regering moeten verder kijken dan hun neus lang is en zich realiseren dat mensen die tot zo een daad overgaan (het dichtnaaien van mond en ogen) dat niet voor hun plezier doen maar dat hun geval dus echt wel SCHRIJNEND is.

 5. Mooi, geschreven. Dat die asielzoeker dramatisch zijn mond en ogen dichtnaait is zijn probleem. Echt walgelijk zo`n daad wat niet in het westen thuishoort.

 6. Het dichtnaaien of elke andere vorm van “staking” door asielzoekers is niets meer of minder dan terrorisme en/of chantage. Men EIST een bepaalde handeling en/of beslissing, waarbij in de ogen van de asielzoeker geen ruimte meer is voor een “nee”. Men EIST het gelijk op, ook als men dat wellicht niet heeft (in het midden gelaten of de persoon in dit geval nou gelijk heeft of niet). Men dreigt met “dood door schuld”, als de wederpartij niet zwicht.

  Walgelijk. Negeren en uitzetten, desnoods met mond dichtgenaaid. Regels zijn regels en als de democratie vindt dat de regels niet deugen of niet correct worden toegepast dan moeten de regels door de democratie worden aangepast of moet het gelijk via de rechter worden gehaald.

  Zwichten voor terrorisme en chantage is het einde va de democratie.

 7. Het einde van de democratie ?

  Dat is pas als je niet meer kunt of mag stemmen,
  of als de uitslag bij aanvang reeds vaststaat.

  Democratie betekend dat je om de 4 jaar mag kiezen wie de beleidsregels bepaald, en degene aan mag wijzen die degene aanwijst die mag blijven.

 8. Democratie is niet *alleen* het recht op het vrij kiezen van een parlement. Het is *ook* het feit dat een enkeling of een enkele groepering de meerderheid niet kan dwingen om bepaalde keuzes te maken of bepaalde handelingen te verrichten. Op het moment dat zo’n enkeling dat wel kan doen is er sprake van afbrokkeling van de democratie. De meerderheid van dit land heeft via het parlement bepaald dat er bepaalde regels zijn omtrent de status van vreemdelingen. Deze meneer (en vele gingen hem al dan niet succesvol voor) denkt dat hij met dergelijke acties zijn wil kan afdwingen, ongeacht wat de meerderheid eerder heeft afgesproken…

 9. melk koe

  Is mij toch wel erg duidelijk wie hie nu te kakken gezet word hoor. De IND moet gewoon werken met zwart en wit, voor grijs is in dit geval geen plaats. Het moet gewoon duidelijk zijn dat een overheidsorgaan zowiezo niet te manipuleren danwel bedreigen valt met stompzinnige akties. of je hebt recht op asiel of je hebt hier geen recht op. het is niet aan de betreffende asielzoeker om hier beleid in te maken. ik denk trouwens dat deze meneer zowiezo geen kans van slagen maakt (al moet ik toegeven dat ik zijn achtergrond totaal niet ken) lijkt het me niet verstandig deze man een verbl. vergunning te verlenen. gebeurt dit wel dan staat het binnenhof volgende week dus vol met uitgeprocedeerde asielzoekertjes met dichtgenaaide snaveltjes… ik vond het weer een geweldige column in ieder geval!!
  met vriendelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top