Een heel gewoon Hollandsch meisje

“Er is de koning en de koningin veel aan gelegen Amalia een normale en zorgeloze middelbare schoolopleiding te geven.” De quote is afkomstig van de Rijksvoorlichtingsdienst. Ik kijk naar het bijbehorende filmpje, geschoten door haar vader. Amalia zwaait vrolijk naar de camera. Daar gaat ze, op een rammelende omafiets, met zo’n krat voorop. Voor het eerst naar de middelbare school.

Normaler en Hollandser kan het niet, want het is een gezond eind fietsen naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Voor de meeste kinderen uit Wassenaar een kilometer of tien. Voor Amalia een kilometer meer, want zo lang is de oprijlaan naar haar huis.

Hoe de fietstocht buiten beeld verder verloopt, laat zich raden. Aan het begin van die oprijlaan wacht een lakei. Amalia stapt over op de tandem. Voorop zit haar chaperonne, een lange magere dame met grijs haar en een knot met houten speld. Wat verderop staan twee medewerkers van de dienst Beveiliging met mountain bikes. En een zwarte gepantserde Audi A8.

Het circus zet zich in beweging. Het hele stuk langs de Rijksstraatweg hebben ze wind op kop. De chaperonne stampt op de pedalen. De Audi A8 rijdt stapvoets naast hen. Amalia heeft schik. Af en toe haalt ze haar voeten van de pedalen, maar de chaperonne doet net alsof ze niets merkt. Ze trapt stug door. Amalia ziet haar zwoegende rug. De twee lijfwachten cirkelen om hen heen. Hun lange regenjassen wapperen in de wind. Wat nu? Oh ja, zwaaien! Dat kun je nooit genoeg oefenen, hebben papa en mama gezegd. Voor later. Dus zwaait Amalia. Naar de bomen, de bodyguards, de bushokjes en een toevallige passant.

Dan doemt de statige Ambassadebuurt op. Ze zijn er bijna. De twee lijfwachten draaien het schoolplein op. Eentje is helemaal rood aangelopen. Hij werd onderweg door de chaperonne teruggestuurd. Amalia was haar agenda vergeten.

Nee, een ‘normale’ middelbare schoolopleiding zit er niet in. Wel een ‘zorgeloze’, want Amalia zal nooit blijven zitten. Alle prinsen en prinsessen doorliepen de afgelopen decennia met goed gevolg het gymnasium. Voor minder doet een Oranje het niet. Ook de universitaire opleiding die daar steevast op volgde, was nooit een probleem.

Dus over zes jaar is Amalia klaar met het gymnasium, nét voor haar achttiende. Dat komt mooi uit want vanaf haar achttiende ontvangt zij als Prinses van Oranje een jaarlijkse uitkering van 1,2 miljoen euro. Nee, óók niet normaal. Daarom moet ze het van papa en mama tot die tijd doen met een rammelende omafiets. Als een heel gewoon Hollandsch meisje.

6 reacties op “Een heel gewoon Hollandsch meisje”

 1. Wat een sarcasme. Dit is het enige kind in Nederland, die dit overkomt.
  Zou ze er blij mee zijn, denk je? Niet een puber wil zo opvallen, ook deze niet.

 2. Canis Spurcus

  Wat zou er gebeuren als Amalia een beetje haast heeft? Te laat opgestaan/kon schooltas niet vinden/wist niet wat ze aan moest doen/file bij de badkamer of het allerergste zo vroeg op de ochtend: ACHTERBAND LEK! Enfin je weet hoe het gaat in normale gezinnen. Stel, je rijdt gezellig naast elkaar met gemoedelijk gangetje van 12 km/uur en Amalia wil jullie inhalen met 22 km/uur. Op haar normale fiets fietsbelt ze er flink op los. Doof en blind voor je omgeving door oordopjes en schermpjes (nog steeds niet verboden) heb je geen idee dat het gebel komt van een haastige Amalia (met inmiddels rood aangelopen hoofd), de toekomstige Koninging van Nederland.

  Koos, moet je wettelijk gezien dan aan de kant en word je dan mogelijk de berm in geduwd door zich als wielrenners vermomde gedragende beveiligers? En vraag twee: hoe hard mag Amalia op een normale fiets?

 3. Riet Koelman

  je brengt het weer alleraardigs Luuk,daar moest ik om lachen ,de rammelde omafiets.
  maar die toelage straks heeft ze hard nodig dunk me.met zo,n onbemiddelde ouders.
  groetjes

 4. Ach, je zult maar ongevraagd geboren worden in een leven, dat al vaststaat van je wieg tot je graf.
  Wat een gruwel.
  Geen 1,2 miljoen euro of meer kan dat goed maken.
  Het kind heeft er niet om gevraagd.
  Het gros van de Nederlanders wil dat.

 5. Japie Krekel

  @ANk en Y

  Het gaat er hier niet om dat het kind er wat aan kan doen…het gaat er om dat pappa beweert dat ze normaal moet opgroeien wat natuurlijk niet gebeurt

 6. @Ank en Y: Natuurlijk is dat meisje op een bepaalde manier een beetje zielig. Maar “zielig ” is een synoniem voor “hulpeloos” en dat vind ik haar nu weer helemaal niet. Er staat een peloton knipmessen om haar heen om haar te vertroetelen, uit de wind te houden en te verzorgen.Het Koningshuis is voor mij een volstrekt achterhaald instituut en ik geloof helemaal niet dat het gros van de Nederlanders het wil, zoals Ank zegt. Ik denk dat het gros van de Nederlanders van deze flauwekul af wil, maar daar wordt echt geen aandacht aan besteed: Het Koningshuis is een ridicuul sprookje, dat zorgvuldig in stand wordt gehouden.
  Overigens: Ik vermoed dat zodra zij de oprijlaan verlaat er een gepantserde auto klaar staat om haar naar school te brengen, hup, de fiets achterin en karren maar. En dat is gezien de beveiliging van dit meiske waarschijnlijk ook het beste.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top