Een heel gewoon Hollandsch meisje

“Er is de koning en de koningin veel aan gelegen Amalia een normale en zorgeloze middelbare schoolopleiding te geven.” De quote is afkomstig van de Rijksvoorlichtingsdienst. Ik kijk naar het bijbehorende filmpje, geschoten door haar vader. Amalia zwaait vrolijk naar de camera. Daar gaat ze, op een rammelende omafiets, met zo’n krat voorop. Voor het eerst naar de middelbare school.

Normaler en Hollandser kan het niet, want het is een gezond eind fietsen naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Voor de meeste kinderen uit Wassenaar een kilometer of tien. Voor Amalia een kilometer meer, want zo lang is de oprijlaan naar haar huis.

Hoe de fietstocht buiten beeld verder verloopt, laat zich raden. Aan het begin van die oprijlaan wacht een lakei. Amalia stapt over op de tandem. Voorop zit haar chaperonne, een lange magere dame met grijs haar en een knot met houten speld. Wat verderop staan twee medewerkers van de dienst Beveiliging met mountain bikes. En een zwarte gepantserde Audi A8.

Het circus zet zich in beweging. Het hele stuk langs de Rijksstraatweg hebben ze wind op kop. De chaperonne stampt op de pedalen. De Audi A8 rijdt stapvoets naast hen. Amalia heeft schik. Af en toe haalt ze haar voeten van de pedalen, maar de chaperonne doet net alsof ze niets merkt. Ze trapt stug door. Amalia ziet haar zwoegende rug. De twee lijfwachten cirkelen om hen heen. Hun lange regenjassen wapperen in de wind. Wat nu? Oh ja, zwaaien! Dat kun je nooit genoeg oefenen, hebben papa en mama gezegd. Voor later. Dus zwaait Amalia. Naar de bomen, de bodyguards, de bushokjes en een toevallige passant.

Dan doemt de statige Ambassadebuurt op. Ze zijn er bijna. De twee lijfwachten draaien het schoolplein op. Eentje is helemaal rood aangelopen. Hij werd onderweg door de chaperonne teruggestuurd. Amalia was haar agenda vergeten.

Nee, een ‘normale’ middelbare schoolopleiding zit er niet in. Wel een ‘zorgeloze’, want Amalia zal nooit blijven zitten. Alle prinsen en prinsessen doorliepen de afgelopen decennia met goed gevolg het gymnasium. Voor minder doet een Oranje het niet. Ook de universitaire opleiding die daar steevast op volgde, was nooit een probleem.

Dus over zes jaar is Amalia klaar met het gymnasium, nét voor haar achttiende. Dat komt mooi uit want vanaf haar achttiende ontvangt zij als Prinses van Oranje een jaarlijkse uitkering van 1,2 miljoen euro. Nee, óók niet normaal. Daarom moet ze het van papa en mama tot die tijd doen met een rammelende omafiets. Als een heel gewoon Hollandsch meisje.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!