Een echte held

Net terug van de kapper. Ik heb me – uit solidariteit – de ‘Kapitein Marco Kroon look’ laten aanmeten. Een kaalgeschoren hoofd met rondom de mond enkele subtiele lijntjes haar. Het staat me geweldig en zeg nu zelf: wie wil niet lijken op de vleesgeworden GI Joe die enige jaren terug de Militaire Willems-Orde kreeg opgespeld? Elk weetje over kapitein Marco Kroon was nieuws. Zo meldde de Volkskrant dat hij zijn kale schedel elke ochtend in smeert met cacaoboter. Mijn kapper weet waarom. Dat ruikt lekker en zorgt voor een mooi glanzend resultaat.

Marco Kroon. Hij kreeg de hoogste koninklijke onderscheiding voor moed, beleid en trouw. In 2006 trekt hij in het holst van de nacht met dertig commando’s de Baluchivallei in. Halverwege de opmars spotten ze met hun nachtkijkers een groepje vermoedelijke Talibanstrijders. De baarden komen in het pikkedonker aangeschuifeld, met de handen tastend voor zich uit. Een koddig gezicht. Wanneer ze op dertig meter afstand zijn, schieten Marco en zijn mannen hen met geluiddempers op de geweren stuk voor stuk af.

Maar plots blijken er veel meer Taliban. En die vuren warempel nog terug ook. Binnen de kortste keren zijn Kroon en zijn mannen omsingeld én door hun munitie heen. Snel vraagt kapitein Kroon via zijn laptop luchtsteun aan bij de Amerikanen. Het wordt een precisiebombardement uit het boekje. Rondom de Nederlandse positie regent de dood. Een inferno waaraan geen Taliban kan ontsnappen. Kroon komt tijdens het bombardement even overeind om te zien of zijn jongens veilig in dekking liggen. Eindresultaat: alle Taliban aan stukken gereten en niet één Nederlandse gewonde.

Dik verdiend dus, die Militaire Willems-Orde. We hebben weer een echte held. Mijn kapper vierde het met een speciale aanbieding: een Marco Kroon kapsel voor slechts twintig euro en dan krijgt u er de dvd van Apocalypse Now bij cadeau. Plus een pot cacaoboter met op het deksel het hoofd van Marco Kroon. En daaronder de tekst: “I love the smell of cacaoboter in the morning“.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!