Een aanzienlijk grote balzak

Ooit stond ik met mijn broek en onderbroek op de enkels voor een uroloog. Hij zat op zo’n gezellig melkkrukje en bestudeerde mijn testikels. Met vlakke hand tilde hij ze heel even op. De woorden die hij toen sprak, zal ik nooit vergeten: “u bent gezegend met een aanzienlijk grote balzak.” Ik schrok, wist even niet wat te zeggen. “Dank u vriendelijk,” antwoordde ik. Maar was het wel een compliment? En wat is groot? Ik durfde het niet te vragen.

Jammer, want deze week was daar opmerkelijk nieuws. Hoe groter de balzak van de man, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, hoe minder aandacht hij zijn kinderen geeft. Grote testikels zorgen evolutionair gezien namelijk voor veel en goed sperma, dus ook voor meer nageslacht. En hoe meer kinderen, des te minder je voor ze kunt zorgen. Bovendien zou die overvloed aan sperma van uitstekende kwaliteit dergelijke mannen transformeren tot jagers die hun tijd enkel in voortplanting steken.

Zou het waar zijn? Nu heb ik mijzelf nooit gezien als iemand die gul in de rondte ejaculerend door het leven stapt, schenkend en schenkend tot hij niets meer te schenken heeft. Maar toch, je kunt serieus wetenschappelijke onderzoek niet zomaar terzijde schuiven. Daarom ben ik in de weer gegaan met een schuifmaat. Ik weet nu de doorsnee van mijn ballen tot op de millimeter nauwkeurig. Als enige man in heel Nederland, vermoed ik.

En dat is vreemd, want waar elke man zich druk maakt over de lengte van zijn penis, maalt niemand over het formaat van de balzak. Terwijl de lengte van de penis er volgens biologen helemaal niet toe doet! Zolang je maar in staat bent je sperma zonder morsen af te leveren in de vagina. Bovendien is de lengte van de penis erfelijk bepaald. Je krijgt zogezegd de penis van je vader, dus deze kan onmogelijk te klein zijn om voor voortplanting te zorgen. Net zoals kinderloosheid niet erfelijk is.

Enfin, nu heb ik mijn penis altijd als een vrolijke middenmoter beschouwd, maar dat zou wel eens niet waar kunnen zijn. Immers, hoe groter de balzak, des te kleiner de penis lijkt. Ja, dat zal het zijn: ik moet echt gigantische ballen hebben, want ik geef mijn kinderen nooit aandacht. Letterlijk nóóit. Ik heb ze namelijk niet. Pas nu begrijp ik die opmerking van de uroloog; het was helemaal geen compliment! Hij was het gewoon roerend met me eens toen ik hem vroeg me te steriliseren. Iemand met zulke grote ballen moet ook helemaal geen kinderen willen.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.