De echte waarheid over Jos van Rey

Vanavond komen meer details naar buiten over de 67-jarige Roermondse VVD-wethouder en loco-burgemeester Jos van Rey, tegen wie een justitieel onderzoek loopt wegens corruptie. Het Roermondse GroenLinks-raadslid Marianne Smitsmans is namelijk van plan tijdens de reguliere raadsvergadering de keiharde waarheid te vertellen. Zij sprak rechercheurs die de zaak onderzoeken en volgens haar is de affaire “nog veel schokkender” dan tot nu toe bekend.

Smitsmans houdt de spanning er goed in. Maar omdat ik als columnist zo mijn connecties heb én in Limburg vertrouwelijke informatie altijd op straat ligt, kan ik alvast een tipje van de sluier oplichten. Bekend is dat Van Rey twee vragen heeft doorgespeeld die de sollicitatiecommissie van de gemeente Roermond wilde stellen aan zijn goede vriend Offermanns. Deze was in de race was voor het burgemeesterschap van Roermond. Vanavond onthult Smitsmans wélke vragen dat waren. Namelijk “kunt u, in het licht van de vacature, een positieve eigenschap van uzelf noemen?” en “kunt u, in het licht van de vacature, een negatieve eigenschap van uzelf noemen?”

Dat is volgens Smitsmans nog maar het topje van de ijsberg. Zij zal schetsen hoe rondom de gevallen Van Rey al vele decennia een zweem van corruptie hangt. Zo zou hij als jonge twintiger regelmatig bij alleenstaande Roermondse dametjes hebben aangebeld, zogenaamd om geld in te zamelen voor kinderen uit Indonesië met een hazenlip. Wanneer zij geen contanten konden overleggen, ging hij er met het tafelzilver vandoor. Volgens een ooggetuige schrok Van Rey er zelfs niet voor terug met dikke, om zijn gezicht gespannen elastieken, zelf een hazenlip te simuleren.

Daarnaast zou hij als jonge ondernemer – ‘de kinderballonnenkoning’ – een illegaal handeltje hebben gehad in condooms van Tsjechische makelij. Deze zou hij met pallets tegelijk hebben geleverd aan het Bisdom Roermond in het algemeen, en bisschop Gijsen en abdij Rolduc in het bijzonder, alwaar zij gretig aftrek vonden. Het was de start van zijn zakelijk imperium.

Natuurlijk heb ik Van Rey om weerwoord gevraagd. Hij zit niet bij de pakken neer en laat mij weten een e-mail te hebben ontvangen van de bekende misdaadjournalist John Van den H. die hem een villa of luxe hotel in het buitenland aanbiedt om zijn verhaal te doen. Ook sluit Van Rey niet uit dat we hem binnenkort bij zijn streekgenoot Twan H. in het televisieprogramma zullen zien, in zo’n fijne draaistoel. Studenten zullen hem alle vragen mogen stellen, maar hij zal nergens antwoord op geven.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!