Echte mensen in de politiek

Morgen is het zover. Dan presenteert Geert Wilders, de rechtsbuiten van de Nederlandse politiek, zijn kandidatenlijst voor de komende Twee Kamerverkiezingen. Het belooft een bijzondere lijst te worden. Het zijn, aldus Wilders, geen mensen die al jaren rondlopen onder de Haagse kaasstolp, maar gewone burgers die zullen uitgroeien tot volksvertegenwoordigers. Echte mensen dus.
Twee kandidaten voor Wilders’ Partij van de Vrijheid zijn inmiddels bekend: de Amsterdamse wijkagent Hero Brinkman (41) die woordvoerder Veiligheid wordt en Dion Graus, presentator van een dierenprogramma bij Omroep Limburg. Graus, die vorig jaar de documentaire ‘Wild, Wilder, Wilders’ maakte, is de beoogde woordvoerder Landbouw.

Vrijdag dus de complete lijst, maar zoals dat gaat in de politiek: in beperkte kring zijn de namen van de overige kandidaten inmiddels uitgelekt. De meest opmerkelijke wil ik u niet onthouden:
Negende op de lijst staat de populaire vertolker van het Limburgse levenslied Sjeng Jeuken. Deze goedlachse zanger, die het Limburgse lied puur vanuit zijn gevoel beleeft, brak deze zomer door met zijn politiek geëngageerde schlager ‘rode rozen verwelken maar blonde haren blijven bestaan’. Het nummer stond drie weken lang nummer 1 in de Top-10 van piratenzender Radio Romantica uit Kerkrade. Jeuken gaat zich namens de Partij voor de Vrijheid bezighouden met het cultuurbeleid.

Op plaats elf vinden we Sjef Aektes (43), een jeugdvriend van Wilders. Sjef woont nog bij zijn ouders thuis. “Daardoor heb ik voldoende tijd om na te denken over hoe we van Nederland weer een fatsoenlijk land kunnen maken,” aldus Aektes, die als assistent-magazijnknecht naar eigen zeggen “met beide benen middenin de maatschappij staat”. Bij zijn ouders op zolder staat Sjef’s grote passie, een modelspoorbaan. “Dat is machtig mooi.” Sjef zal zich als Tweede Kamerlid dan ook voornamelijk bezighouden met de portefeuille openbaar vervoer.

Zevende op de lijst van de Partij van de Vrijheid staat horecaondernemer Mathieu Luijten (53) uit Sittard. Zijn adagium: “weg met die zakkenvullers en regenten in Den Haag!” Luijten zal zich in de Tweede Kamer sterk maken voor de herinvoering van de gulden. Dat zal volgens hem niet wéér tot prijsverhogingen leiden. “Wij middenstanders beloven dan plechtig dat we de invoering van de gulden niet zullen aangrijpen om de prijzen eens flink te verhogen. De mensen kunnen ons op ons woord geloven.” Luijten wordt Wilders’ woordvoerder financiën.

Vierde op de lijst staat de 38-jarige André Knoppes. André is van huis uit bioloog en in het dagelijks leven ongediertebestrijder bij de Limburgse gemeente Arcen. Hij heeft alle continenten bereisd en steeds de handen uit de mouwen gestoken. Zo bestreed hij vijf jaar lang sprinkhanenplagen in Mauretanië. Knoppes gaat zich bezighouden met het vreemdelingenzaken. Altijd een lastige portefeuille, vooral wanneer het gaat om het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarbij krijgt Knoppes steun van de nummer vijf op de lijst: Gerard van Geulen, uitsmijter van discotheek City Beatz te Maastricht.

Als nummer twee op de lijst – en beoogd vice-premier – treffen we Gerda Ossetong aan, de 61-jarige uitbaatster van snack-o-theek De Vergulde Bal in Valkenburg. Gerda serveert in haar ‘kwalitaria’ louter puur Hollandse snacks zoals de gehaktstaaf, de bitterbal en de frikadel. Voor Turken heeft zijn naar eigen zeggen een frietje oorlog in de aanbieding. Verder is Gerda functioneel analfabeet. “Een verademing,” aldus Wilders. “Zij is straks de enige parlementariër in de Tweede Kamer die niet om elk wissewasje schriftelijke Kamervragen stelt.”

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!