Echt Crisis met Natasja Froger

“Hallo, ik ben Natasja Froger. Het aantal kabinetscrisissen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Een kabinet dat de eindstreep haalt, komt nauwelijks nog voor. Vaak zijn partijen dusdanig verwikkeld in een onderlinge strijd dat er geen goede communicatie meer mogelijk is. Met alle gevolgen van dien voor de kiezer.” Camera zoomt uit. Natasja Froger staat op het Binnenhof. “In Echt Crisis staat het belang van de kiezers centraal. In deze aflevering volgen we Mark, Maxime en Geert.”

Beelden uit de tuin van het Catshuis. “Mark en Maxime zijn al anderhalf jaar samen met huisvriend Geert. Zij hebben een bijzondere relatie.” Shot van Mark die zijn arm om Geert slaat. Maxime rookt tevreden een sigaret. Nieuwe scène: flash back van Mark die vertelt dat dit een driehoeksverhouding wordt om de vingers bij af te likken. Voice over: “Voor Mark en Maxime komt het dan ook als een grote schok wanneer Geert vertelt dat hij besloten heeft een punt achter de relatie te zetten.” Treurige pianomuziek. “Mark en Maxime kunnen niets anders dan dit accepteren. Ze zitten met hun handen in het haar en weten niet waar ze moeten beginnen om deze crisis op te lossen.”

Nieuwe scène. Natasja praat met Mark. “Het was niet jouw keuze, hè?” Mark heeft rode oogjes van het huilen: “Je weet dat je kabinet niet goed zit, maar je wilt niet uit elkaar gaan. Niet voor de kiezers!” Natasja: “Maar de kiezers willen ook niet dat jullie ruzie hebben!” Mark barst in tranen uit. Natasja slaat troostend een arm om hem heen, blikt zwijgend in de camera. Nieuwe scène, Natasja praat met Geert. “Geert, jij voelde je gevangen in de relatie?” Geert knikt: “Als je het gevoel niet meer hebt, moet je voor jezelf verder gaan kijken. En niet alleen maar voor de kiezer bij elkaar blijven.” Daarna vertelt hij de kiezer, recht in de camera, waarom hij vertrekt: “Ome Geert heeft zijn spulletjes gepakt. Ome Geert gaat weg. Dus nu moeten jullie heel lief zijn voor Mark en Maxime. Maar weet wel dat ome Geert heel veel van jullie houdt!”

Nieuwe scène, close up van Natasja: “Een kabinetscrisis is niet alleen emotioneel zwaar, ook financieel worden er rake klappen uitgedeeld. Maar al deze ellende valt in het niets bij de pijn en ellende die de kiezers hebben. Zij zijn altijd het kind van de rekening.” De camera zoomt uit. Natasja zit in de Tweede Kamer, op de stoel van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet: “Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, zal ik Mark, Maxime en Geert de komende maanden begeleiden. Vandaag is de eerste stap gezet.”

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!