Een drol als cadeau

Er ligt een reusachtige, opblaasbare drol op het terrein van de Universiteit Utrecht. De keutel is 33 meter lang en 15 meter hoog, en is een creatie van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. U weet wel, de maker van het beeld ‘Kabouter Buttplug’, waarmee de gemeente Rotterdam zeven jaar lang door de stad zeulde omdat niemand er tegenaan wilde kijken.

Enfin, de controversiële kunst van McCarthy doet wederom ons land aan. Zijn reusachtige, opblaasbare drol met de titel ‘Complex Shit’ is een cadeau van de gemeente Utrecht aan de Universiteit Utrecht, ter ere van haar 74ste lustrum. Naast de drol zijn op het universiteitsterrein negen andere opblaaskunstwerken van McCarthy te bewonderen, zoals een 18 meter lange dildo en een 25 meter hoge, opblaasbare versie van Kabouter Buttplug. Maar het pronkjuweel is en blijft de gigantische drol, die ook de website van de tentoonstelling siert. Tot 13 september is al deze opblaaskunst te bezichtigen. De gemeente betaalt de kosten voor de bruikleen à 400.000 euro.

Nu denkt u natuurlijk: bij de eerste de beste carnavalsvereniging pappen ze van papier-maché een veel mooiere reuzenkeutel. Zo eentje met een vrolijk omhoog staand staartje. Klopt, maar dat is geen drol die tot nadenken stemt. Die van McCarthy wel. Het is een exacte uitvergroting van de keutel die zijn hondje ooit deponeerde op de keukenvloer. Kunstkenners roemen nu al de sublieme kleur en de schuchtere, ja, bijna naïeve welvingen van McCarthy’s drol. Zo zou de huizenhoge hoop poep bij de toeschouwer associaties oproepen met overdaad, afval, lust en lijden.

Maar er is meer. Volgens het persbericht over de tentoonstelling houdt McCarthy – of beter gezegd: zijn hond – ons met deze drol een spiegel voor. Het beestje toont ons met zijn schepping een “antisymbool van de consumptiemaatschappij”. Jazeker, als geen ander weet McCarthy’s viervoeter met deze drol de hypocrisie van onze kapitalistische maatschappij te verbeelden. Het is alsof het beestje wil zeggen: ‘draait alles om geld? Dan draai ik een drol’.

Dat moet, kortom, een mooie aanblik zijn geweest tijdens de opening van de tentoonstelling. De kale kak van Utrecht die op een reuzendrol mag klimmen. Als dat geen kunst is, weet ik het ook niet meer.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.