Een drol als cadeau

Er ligt een reusachtige, opblaasbare drol op het terrein van de Universiteit Utrecht. De keutel is 33 meter lang en 15 meter hoog, en is een creatie van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. U weet wel, de maker van het beeld ‘Kabouter Buttplug’, waarmee de gemeente Rotterdam zeven jaar lang door de stad zeulde omdat niemand er tegenaan wilde kijken.

Enfin, de controversiële kunst van McCarthy doet wederom ons land aan. Zijn reusachtige, opblaasbare drol met de titel ‘Complex Shit’ is een cadeau van de gemeente Utrecht aan de Universiteit Utrecht, ter ere van haar 74ste lustrum. Naast de drol zijn op het universiteitsterrein negen andere opblaaskunstwerken van McCarthy te bewonderen, zoals een 18 meter lange dildo en een 25 meter hoge, opblaasbare versie van Kabouter Buttplug. Maar het pronkjuweel is en blijft de gigantische drol, die ook de website van de tentoonstelling siert. Tot 13 september is al deze opblaaskunst te bezichtigen. De gemeente betaalt de kosten voor de bruikleen à 400.000 euro.

Nu denkt u natuurlijk: bij de eerste de beste carnavalsvereniging pappen ze van papier-maché een veel mooiere reuzenkeutel. Zo eentje met een vrolijk omhoog staand staartje. Klopt, maar dat is geen drol die tot nadenken stemt. Die van McCarthy wel. Het is een exacte uitvergroting van de keutel die zijn hondje ooit deponeerde op de keukenvloer. Kunstkenners roemen nu al de sublieme kleur en de schuchtere, ja, bijna naïeve welvingen van McCarthy’s drol. Zo zou de huizenhoge hoop poep bij de toeschouwer associaties oproepen met overdaad, afval, lust en lijden.

Maar er is meer. Volgens het persbericht over de tentoonstelling houdt McCarthy – of beter gezegd: zijn hond – ons met deze drol een spiegel voor. Het beestje toont ons met zijn schepping een “antisymbool van de consumptiemaatschappij”. Jazeker, als geen ander weet McCarthy’s viervoeter met deze drol de hypocrisie van onze kapitalistische maatschappij te verbeelden. Het is alsof het beestje wil zeggen: ‘draait alles om geld? Dan draai ik een drol’.

Dat moet, kortom, een mooie aanblik zijn geweest tijdens de opening van de tentoonstelling. De kale kak van Utrecht die op een reuzendrol mag klimmen. Als dat geen kunst is, weet ik het ook niet meer.

7 reacties op “Een drol als cadeau”

 1. De alt-tag is minstens zo diepzinnig. Kunst ansich kan ontroeren, raken, stemmen tot nadenken, filosoferen en al die smeer zij. Dit lijkt het zoveelste treurgeval van Kunst Omdat Met Moet. Uitwerpselen die door treurige festivals als Oerol en de Parade imo bestaansrecht hebben gekregen. Dat een kunstenaar (al dan niet onder invloed) dit helemaal te gek vind, soit. Er zijn meer Ruud de Wild’s op de aardkloot. Maar dat (voor dat bedrag) geplaatst wordt op een campus, dat stemt pas echt tot nadenken. Dit soort kunst is geen kunst, het is de edele kunst van het lobbyen. Misschien wil Utrecht dat uitstralen? Dampende stank van buiten en rot van binnen. Zelfkennis is in the eye of the beholder…

 2. En ik vind het een schandaal dat de gemeente Utrecht hier
  € 400.000 voor betaalt, al is het dan huur.
  Het is/lijkt/ misschien burgerlijk, maar is er voor dat geld nu echt niks beters te kopen/doen/besteden ? In deze tijden van crisis ?Voor de inwoners van Utreg ??
  Wat zegt Rijk de Gooijer hiervan ?
  Of zouden we dit juist kunnen zien als een crisisverschijnsel, zo van ..wat geeft het allemaal, we gaan toch allemaal failliet/dood aan de Mexicaanse griep ?
  Het stinkt, letterlijk en figuurlijk.

 3. Die honden zijn toch verrekte intelligent hedentendage. Mijn trouwe viervoeter kwam hooguit vrolijk ende enthousiast met wapperende oren aanstormen na het poepen om haar ‘poepbrokje’ te komen halen (Ze was elf en absoluut niet opgevoed toen we haar kregen, dan zijn hondensnoepjes reuze handig om de aandacht te houden :))

  het mag ook wat kosten. De universiteit Utrecht bulkt zeker in het geld dat de gemeente niets beters kon bedenken dan een ludieke carnavalsstunt voor duur?

 4. De gemeente Utrecht heeft schijt aan haar inwoners en gooit het geld over de balk met onzin als dit.
  Wat hebben poep, dildo’s en buttplugs met de universiteit te maken?

 5. Ik heb de tentoonstelling in 2007 gezien in Antwerpen en ik heb me erg goed vermaakt. Misschien moeten degene die wat te klagen hebben er eens een kijkje nemen. Dan zijn die 4 ton in iedergeval niet voor niets geweest.

 6. @Simon: Och ja natuurlijk. Ik dacht dat mensen naar een tentoonstelling gingen omdat de kunst aansprak. Maar we moeten natuurlijk gaan kijken omdat het nu eenmaal veel gekost heeft en we daar vooral niet over moeten miezeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top