Down-TV

Mensen met het Downsyndroom zijn hot sinds Paul de Leeuw op televisie achterna werd gezeten door de verstandelijk gehandicapte Yta.

Geen wonder dus dat het programma ‘Down met Johnny’ zo goed scoort. Daarin gaat Johnny de Mol op stap met ‘mensen met een verstandelijke beperking’. Of beter gezegd: Johnny hengelt 35 minuten lang ongegeneerd naar knuffels. En geknuffeld wordt er, want alle geestelijk gehandicapten in ‘Down met Johnny’ hebben een uitermate hoog knuffelgehalte. Marika uit de eerste aflevering spant de kroon. Zij is een ontwapenend lieve, mongoloïde meid. Dik, koddig, spontaan, ongeremd. Ze kruipt bij Johnny op schoot en snort als een kat. Ze ontroert en dat zien de kijkers graag.

Of neem Peter van der Vorst. Voor zijn programma ‘Peter Ziet Sterren’ gaat hij langs bij beroemdheden. Bij elk bezoek neemt hij drie verstandelijk gehandicapten mee. Dat breekt het ijs. Van der Vorst instrueert ze van tevoren. De ene keer betasten de drie zonder toestemming de buik van de hoogzwangere Mariska Bauer, de andere keer denderen ze met cameraploeg en al de slaapkamer van Caroline Tensen binnen. De BN’ers lijden in stilte. De kijker geniet.

Programma’s met verstandelijk gehandicapten scoren, dus we kunnen er de klok op gelijk zetten; binnenkort leurt heel Hilversum met onze mongoloïde medemens. Niets Knoop in je Zakdoek. We gaan ze zien in real life soaps, samen met Albert Verlinde achter de desk bij RTL Boulevard en – gewoon, omdat het kan – bij het wekelijks gesprek met de minister-president. Eerst even kroelen met Jan Peter. Daarna mogen ze de vragen stellen die Ferry Mingelen hen influistert.

Zo werkt televisie. Het toont een karikatuur. Op tv zijn alle koeien paars en mensen met Down lief, blijmoedig en hartstikke muzikaal. Wat we niet zien, zijn geestelijk gehandicapten waarbij die muzikaliteit zich vertaalt in het ritmisch bonken met het hoofd tegen een stenen muur. Zoals mijn mongoloïde neef Jan; 1.90 meter lang en 175 kilo zwaar. Meestal bonkt hij met zijn eigen hoofd, soms met dat van zijn begeleider. Eén brok woede is ie. Zagen we hém maar een keer op tv, in het wekelijkse gesprek met de minister-president. Rollende ogen, enorme lippen en overal draden slijm. “WAAOM FIEL U IRAK BINNE!!??” Zeker weten dat Jan Peter eerlijk antwoordt.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!