Dirk Scheringa werkt graag ‘voor weinig’

Ik heb net wat oude interviews met Dirk Scheringa doorgelezen. Heerlijk leesvoer! Dirk omschrijft zichzelf steevast als “een warme persoonlijkheid, ook heel emotioneel”. Een jongen van het volk, zoon van een kaasmaker. Twee jaar Mulo, meer heeft hij niet.

Verder van belang: Dirk was ooit politieagent, maar nadat hij assistentie had verleend bij een dodelijk auto-ongeluk, was hij anders naar het leven gaan kijken. “Die avond heb ik een flinke borrel genomen. Daarna zei ik tegen mijn vrouw: ‘Nu ga ik voor mezelf beginnen. Ik ga gewoon belastingformulieren invullen voor weinig, en een eigen bedrijfje beginnen’.”
Dat was in 1975. Op zijn zolderkamer begon Dirk Scheringa een financieel adviesbureau. Hij werd kleine zelfstandige en ging werken ‘voor weinig’.

Waar het vervolgens is misgegaan, blijft onduidelijk. Ik denk dat het Dirk is overkomen, al die miljoenen. Op een dag stond hij opeens hoog in de Quote 500, had hij een voetbalclub, twee schaatsploegen en een eigen museum. Daar moet Dirk (warme persoonlijkheid, ook heel emotioneel) het heel moeilijk mee hebben gehad. Al dat geld, hij wilde het niet. Maar het woekerde maar door, als een kanker. Toen de architect hem vertelde dat zijn nieuwe Scheringa Museum voor realistische kunst met zijn 44 zalen groter zou worden dan het Van Gogh Museum in Amsterdam, is Dirk van ellende ingestort. “Houdt het dan nooit op?” huilde hij.

Zo moet het ongeveer zijn gegaan, want steeds wanneer ik Dirk op televisie zie, denk ik: dat is geen multimiljonair, dat is de SRV-man. Hij heeft alleen zijn witte stofjas niet aan. Dan doemen in mijn hoofd de beelden op. Dirk Scheringa in zijn versmobiel, met de wind op kop over de West-Friese dijken. Achter hem fietst een groepje scholieren. Die houdt hij mooi uit de wind.
Ja, dat is wat hem gelukkig maakt, daarvoor is hij in de wieg gelegd: SRV-man. Dirk is niet voor niets de zoon van een kaasmaker. De zuivel zit hem in het bloed.

Daarom hoop ik dat Dirk Scheringa met zijn gehele privévermogen opdraait voor het omvallen van zijn DSB Bank. Terug naar af, het is voor zijn eigen bestwil. Kan hij eindelijk, 34 jaar na dato, alsnog zijn grote droom verwezenlijken: werken ‘voor weinig’. Ik hoor de flessen melk al rinkelen.

24 reacties op “Dirk Scheringa werkt graag ‘voor weinig’”

 1. Nou je het zegt, Koelman, de SRV-man ten voeten uit, dat is Dirk! Hij zou trouwens ook bij de Boerenbond rond kunnen lopen, of in een tuincentrum. Ik denk dat iedere klant zich heel erg fijn geholpen voelt door deze vriendelijke meneer met zijn warme glimlach en dienstbare houding. Lijkt hij ook niet heel erg veel op die leuke Albert-Heyn-bedrijfsleider, ja toch, toch, toch?

 2. Nog een oude stoffen bruine hoed, een sigaar in de mond en het is een duivenmelker. Eentje met een warme persoonlijkheid en ook heel emotioneel, die als de rest van de volkstuintjes niet kijkt ze stuk voor stuk de nek omdraait. Dirk heeft zoveel persoonlijkheden dat een naamsverandering in de ‘MPS-bank’ wel op zijn plaats is.

 3. En de binnenkort te verschijnen autobiografie gaat ‘De Woekeraar’ heten..

 4. Broeder T.

  Kwam Dirk laatst tegen bij de Super. Nam hij dus gewoon huismerkproducten mee. En mariakaakjes.

 5. han van mourick

  ik vindt dat persvoorlichtertje de Goor net dat manneke van het minister van buitenlandse zaken, van het voormalig dictatortje Sadam, de Amerikanen zijn verslagen en ver in de oceaan teruggedrongen, al schreeuwend tussen de bombardementen en kogels … nu hopen dat de VVD kliek ook omvalt.. Nu Nijpels aanpakken… het Fries dikke gereformeerde vrouwenkoor is waarschijnlijk al bezig met het nieuwe gospellied, Scheringa komt niet in de hemel tralala , of zal die deze ook sponseren ???? en de ex clieëntele stappen massaal over naar de voormalige Boerenleenbank… die Friesen toch !!!

 6. @Ollie
  Hm, een kerstfilm voor de hele familie is een beetje kort dag.

 7. geachte Hr . koelman,

  is dit nou u reactie op de Hr,scheringga?? misselijkmakend hoor,je heb zelf nooit iets gepresteerd??alleen andere mensen onderuithalen,ik heb toch een rekening bij dirrek.

 8. han van mourick

  @ Jonas,
  idd Scheringa WAS misselijmakend bezig, als Directeur .
  straks ook als kievitsei zoekertje… en voor de volledigheid …JE HAD EEN REKENING BIJ DE DSB …maar goed , zoals alle trouwe DSB medewerkers/sters heb ook Jij uiteraard een mooi ingelijste foto van Dirkske boven je bed….die vent moet op de vlooiemarkt gaan staan, die verkoopt ze met een big smile als bromvliegen, en misschien smeert die je nog wel een leninkje aan, waar je van je leven niet meer onderuit komt….

 9. Ik voel hem al aankomen – “DSB de musical” van Joop van de E.

  (zal vanavond jouw T-shirt in de kroeg dragen voor de foto)

 10. Rob Boessen

  Durf ik dit te zeggen? Mag ik dit zo zeggen? Weet je wat: Ik ga dit gewoon zo zeggen.

  Ik heb gewerkt bij DSB-Bank. En ik ga hier niet lopen beweren dat de verkochte producten perse goed of fout waren maar wat er nu allemaal rondom DSB aan de hand is gaat me echt even te ver.

  Buiten alles om wil ik jullie er even aan herinneren dat Dirk Scheringa ook heel veel echt tevreden klanten heeft, en een schare medewerkers die niet voor niks als een blok achter hem staan op dit moment.

  Waarom gaan we deze man onderhand als crimineel afschilderen terwijl het aan de andere kant ook wel een hardwerkende self-made man die het tot voor kort keihard gemaakt had. Dit met exact dezelfde producten als de andere banken die eerder in de problemen kwamen en vervolgens WEL door de staat overeind geholpen worden.

  Nogmaals de bewering dat banken alles goed doen en de producten allemaal echt zo mooi zijn als ze worden voorgespiegeld zou ongegrond zijn. MAAR: Daartegenover staan ook de mensen die ervoor tekenden. Dat zijn die mensen die tegen beter weten in meer leenden dan ze aankonden, en flinke risico´s namen. Vervolgens huilen als het fout gaat en wijzen naar die grote stoute bank die alles fout heeft gedaan uit puur winstbejag.

  Wanneer dringt het nou eens door: Wij zijn mensen, en als het maar om genoeg geld gaat worden de scheidslijnen tussen goed en fout steeds vager en kijken we opeens niet meer zo nauw.

  Maar goed dat we een zondebok hebben, lekker schoppen mensen!

  Gegroet,

  Rob

 11. han van mourick

  @ ROB
  ik denkl niet dat het hier over het gtewone personeel gaat, en je hebt zelf kunnen zien hoe van de Goor zich een half jaar als een leugenaar heeft gedragen in Radar… en NOva …. namens dsb he….. en dat het personeel het niet eerlijk vindt ?? ja dat is nu niet bepaald objectief gezien je baantje….
  dus wegweze met die sjoemelaar ….
  en de VVD kliek erbij

 12. Il_Principe

  Luuk, ik verbaas mij bij iedere column, zonder uitzondering, over de geniale wijze waarop je schrijft. Hulde.

 13. Rob Boessen

  @ Han,

  Ik gaf al eerder aan dat niet alles goed was daar. Maar wel dat er met twee maten wordt gemeten. Ik probeer objectief te zijn. Ik werk er overigens niet meer, ik heb daat gewerkt.

 14. Wat er ook gebeurd… ik zit er warmpjes bij met m’n nieuwe T-shirt. Bedankt Luuk !

 15. han van mourick

  en mag van Gool zeggen tegen Dirkje, nee Dirk je ligt niet op een bankje , maar op je sofa… geloof me het komt goed…

 16. @Rob: je gooit zo wel erg veel op een hoop. Dat de DSB niet de enige bank is die foute producten verkocht heeft maar elke bank dat doet, wil niet zeggen dat de DSB in beter daglicht zou moeten staan, alleen dat andere banken er ook op aangekeken moeten worden. De DSB bank wordt verder niet omhoog gehouden omdat het een kleine bank is, zoals al lang bekend was dat kleine banken niet gered zullen worden bij omvallen. Bovendien dat Scheringa een self made man is, maakt eveneens niet dat de zaken er dan beter voor staan. Mensen zijn evenzo gedupeerd, of Scheringa nu self made is of drie studeis achter de kiezen zou hebben.

  Hier wordt dan niet tegen Scheringa als uiterste boosdoener geschopt maar tegen het imago wat Scheringa hoog probeert te houden.

 17. han van mourick

  zit Dirkje te schelden op Woutertje met boekhoudkundige “trucs” jammer dat de vraag niet werd gesteld van wie die deze nu heeft….

  en nu maar hopen dat die parlementaire enquëte erkomt, kiepert de graaiende VVD ook om ,,, heerlijk om te zien een partij die de zieken en armen veracht te zien kronkelen…..mag ik toch hopen dat Rutte daar al ze miljoentjes heeft staan … soms ja heel soms ben ik even blij… en was die Robin van LInschoten nu niet dat figuur dat de kamer verkeerd had voorgelogen omtrent de ziekenfonds ????? en dat ie moest wegwezen :-) hieperdehiep….

 18. Niet om het derrièregat uit te hangen, maar ik lees net de papieren versie van de Telegraaf (ja, ik heb ook wel eens een mindere dag, dussss..) en ik kan me moeilijk meer aan het beeld onttrekken dat de Scheringa-adepten de enigszins begaafde gehandicapten zijn en diens klanten door IVF verkregen probleem-amoebes. Je kunt toch niet met een strakgetrokken smoelwerk blijven volhouden dat die man deugdelijk is? Het is toch niet meer dan een boer met wijsheid, een Gggristenkop die de verkeerde afslag uit hebzucht heeft genomen en daarbij niet alleen de klanten heeft benadeeld, maar zijn eigen werknemers. Je hoeft toch geen Philipslampje te zijn om te zien dat zijn eigen werknemers hem gene ene misselijke moer interesseren. What the fuck moet je met een museum? Voor de mensen? Rot toch op voor de mensen! Dat had het de hele appelboom voor de dorst moeten zijn, ZIJN dorst. Waarom wil je in ‘s Godshemelsnaam 44 expositieruimten terwijl je bedrijf ligt te bloeden als een rund!? Ook toen al. In plaats van dat aan die o-zo-trouwe-en-loyale-werknemers te besteden pimpt hij de zoveelste haarcouleur van Marianne Timmer ermee op, mikt hij er een museum tegenaan en haalt hij een dikke bolle voetballer tussen de mottenballen vandaan om die andere veel te dure trainer te overklassen. Dat is toch niet meer dan rentevrije pikdrift!?

  En NOG loopt men als de meest onnozele Dries Roelvink fans achter hem aan. Dan ben je oprecht toch niet helemaal lekker? Je kunt toch een bank niet in twee weken naar de gallemiezen helpen en vervolgens iedereen behalve jezelf er de schuld van geven? Dan tik je toch niet richtig meer? Dan snap je het toch werkelijkwaar niet?
  Dan heeft niet alleen Scheringa maar hebben al zijn volgelingen toch een dus danige tik van de molen gehad dat toch echt de verkeerde afslag hebben genomen. Je kunt zelfs aan een kind van vijf niet verkopen dat iets dat wit is, pikzwart oogt zonder dat hij vragen stelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *