Hans van Baalen: Dik Trom in Nicaragua

Hans van Baalen heeft vorige week een staatsgreep gepleegd in Nicaragua. Tenminste, dat was ie van plan. Het gerucht is zo hardnekkig dat het wel waar móét zijn. De Dik Trom van de VVD zou bij verschillende generaals in het Midden-Amerikaanse land hebben aangedrongen op een coup. Maar voor het zover kwam, is hij door de zittende regering het land uit gezet. ‘Vervroegd afgereisd’ heet het officieel.

Een putsch. Daar word je toch even stil van. Plots besef je wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Hans van Baalen met een groepje generalísimos in een bar, ergens in de binnenlanden van Nicaragua. Ongeschoren types met grote, gele gebitten waarin altijd een tand mist.

Aan de Volkskrant vertelde Van Baalen hoe hij het een en ander bekokstoofde met deze heren. “Dat betekent veel abrazos: omhelzingen en elkaar op de rug slaan. Die rol is nodig, ik speelt hem graag”. Om daaraan toe te voegen: “Ik wil me niet groter maken, maar in landen die een democratische transitie doormaken, stel ik echt wat voor”.

Precies 42 jaar nadat Che Guevara Cuba verliet om de linkse revolutie ook in andere Midden-Amerikaanse landen te verspreiden, slaat Hans van Baalen terug. Hij gaat de rechtse revolutie verspreiden, te beginnen in Nicaragua.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Gesteund door een handjevol soldaten, hem ter beschikking gesteld door de generalísimos, is hij nu in trainingskamp. In het diepste geheim, hier in Nederland, in Burgers Bush. Dat is ook de plek waar ik Hans sprak. Hij is één brok motivatie. Op zijn hoofd prijkt een tropenhelm, bespannen met een netje waar wat takken uit steken. El Commandante noemen zijn mannen hem, maar Hans prefereert de titel hombre con cojones (man met ballen). En terecht, want hij zit lekker wijdbeens op zijn muilezel, met de pijpen van zijn kakikleurige afritsbroek netjes over de hals van het dier gedrapeerd.

Af en toe tuurt Hans door een verrekijker. Dan wijst hij zijn mannen de weg. Die richting moeten ze op, de jungle in, naar zijn hoofdkwartier. Het groepje zet zich in beweging. Vóór Hans kappen zijn mannen zich met roestige machetes een weg door de jungle. Het is een barre tocht naar de Kip-caravan twintig meter verderop.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!