Hans van Baalen: Dik Trom in Nicaragua

Hans van Baalen heeft vorige week een staatsgreep gepleegd in Nicaragua. Tenminste, dat was ie van plan. Het gerucht is zo hardnekkig dat het wel waar móét zijn. De Dik Trom van de VVD zou bij verschillende generaals in het Midden-Amerikaanse land hebben aangedrongen op een coup. Maar voor het zover kwam, is hij door de zittende regering het land uit gezet. ‘Vervroegd afgereisd’ heet het officieel.

Een putsch. Daar word je toch even stil van. Plots besef je wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Hans van Baalen met een groepje generalísimos in een bar, ergens in de binnenlanden van Nicaragua. Ongeschoren types met grote, gele gebitten waarin altijd een tand mist.

Aan de Volkskrant vertelde Van Baalen hoe hij het een en ander bekokstoofde met deze heren. “Dat betekent veel abrazos: omhelzingen en elkaar op de rug slaan. Die rol is nodig, ik speelt hem graag”. Om daaraan toe te voegen: “Ik wil me niet groter maken, maar in landen die een democratische transitie doormaken, stel ik echt wat voor”.

Precies 42 jaar nadat Che Guevara Cuba verliet om de linkse revolutie ook in andere Midden-Amerikaanse landen te verspreiden, slaat Hans van Baalen terug. Hij gaat de rechtse revolutie verspreiden, te beginnen in Nicaragua.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Gesteund door een handjevol soldaten, hem ter beschikking gesteld door de generalísimos, is hij nu in trainingskamp. In het diepste geheim, hier in Nederland, in Burgers Bush. Dat is ook de plek waar ik Hans sprak. Hij is één brok motivatie. Op zijn hoofd prijkt een tropenhelm, bespannen met een netje waar wat takken uit steken. El Commandante noemen zijn mannen hem, maar Hans prefereert de titel hombre con cojones (man met ballen). En terecht, want hij zit lekker wijdbeens op zijn muilezel, met de pijpen van zijn kakikleurige afritsbroek netjes over de hals van het dier gedrapeerd.

Af en toe tuurt Hans door een verrekijker. Dan wijst hij zijn mannen de weg. Die richting moeten ze op, de jungle in, naar zijn hoofdkwartier. Het groepje zet zich in beweging. Vóór Hans kappen zijn mannen zich met roestige machetes een weg door de jungle. Het is een barre tocht naar de Kip-caravan twintig meter verderop.

9 reacties op “Hans van Baalen: Dik Trom in Nicaragua”

 1. Waarom die man nog geen eigen cartoon heeft gekregen in de Telegraaf vraag ik me nog steeds af. Dat witte vadsige penswerk, dat keurig gebit en een hoofd dat zich doodeenvoudig als verdacht pakketje laat slijten. Wat meen wat zijn kleinkinderen gepest zullen worden. ‘Ja, mijn opa heeft een staatsgreep willen plegen in Nigiar..Nigeri…in een heel moeilijk land”Ajoh, ga weg joh, die bolle!’

 2. Prachtige situatieschets, ik zie het helemaal voor me. Wanneer zou hij Balkenende omver willen werpen?

 3. han v mourick

  als die speknek , nu de hele VVD kliek meeneemt , de knabbelnek en teveel babbel spion is al uit de partij “verwijderd” hierbij spreek ik tevens mijn leedwezen uit voor dat arme Ezeltje, het beestje zal nu vast last van O-pootjes hebben da `s Baalen

 4. Wat jij nog niet wist Luuk, is dat Klink er ook bij was. Hij was al een week eerder aangekomen en had in zijn, op domeinen te Soesterberg gescoorde, boogtent zijn kwartier gemaakt. In een licht tropenpak met een rieten hoedje, zweterig gelaat voorzien drie-dagen-stoppels en bril met spiegelglazen, mocht hij van een “vriend van de revolutie” CIA-agentje spelen. Dat had hij altijd al willen doen, maar in Nederland was het er nooit van gekomen. Dit was het echte werk. Met een minachtende grijs komt Klink rustig de tent binnen stappen, terwijl een voor de gelegenheid gearresteerde guerrillero (lees: boerenknecht uit een nabij gelegen dorpje) met angst vervuld vastgebonden zit op een klapstoeltje. Wachten op wat komen gaat.

  “Dus jij wil niet praten?” vraagt Klink retorisch. “Daar heb ik wel wat voor… kijk eens… een mooi spuitje … speciaal voor jou gemixed”.

  “Madre de Dios” stamelt de gevangene, terwijl Klink met zijn vinger de luchtbelletjes uit de omhoog gehouden vaccinatie spuit tikt. De bewakers lachen drekkig om de hevig zwetende en trillende boerenknecht. Klink spuit met satanische lach een overdosis griepvaccin in de zorgvuldig afgebonden arm. Hij kijkt geroutineerd op zijn horloge.

  “Nog vijf minuten en dan begint het pas echt te werken” spreekt hij belerend de wachtposten toe. Op dat moment komt van Baalen binnen met een kopie van het Guantanamo handboek onder zijn arm. “Hier heb je wat leesvoer terwijl ik me met die operette generaals bezig houd. Kan wel even duren dus neem je tijd”…

 5. han v mourick

  las net iets over een Ezel met een hernia ??? heeft van Baalen daar niet met ze dikke reet opgezeten ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top