Dick gedemoniseerd?

“Luister Frits. Zestien miljoen bondscoaches hebben we. Hoe kan het dan in godsnaam dat we de slechtste van allemaal naar Portugal sturen?”
“Weet je, Jan. Ik was laatst in Amsterdam. Daar bezocht ik het Achterhuis, waar Anne Frank zestig jaar geleden ondergedoken zat in erbarmelijke omstandigheden. In haar dagboek schreef zij: ‘Ik hoop maar één ding: Dat de Nederlanders tóch zullen laten zien wie zij zijn!’ Anne moet toen al gevoeld hebben dat het slecht zou aflopen.”
“Met haar, bedoel je?”
“Nee, niet met haar, Henk. Met die wissel tegen Tsjechië natuurlijk.”
“Precies Frits. Advocaat heeft zijn masker afgeworpen. Nu is duidelijk wat hij wil: een Nederlands elftal dat zich ní­ét plaatst voor de kwartfinales van het Europees Kampioenschap. Nederland, word wakker!”
“Wat denk je Jan. Is Advocaat met de wissel van Robben een grens over gegaan die hij niet mocht passeren?”
“Mij-len-ver! Hij is een minderwaardig mens! Een bedrieger van het Nederlandse volk en een gevaarlijk man!”
“Vind je dat nu echt, Jan?”
“Die zucht van Advocaat naar verkeerde wissels, waar komt die vandaan? Is dat menselijk? Wat zit daar achter, Henk? Wat is het überhaupt voor levend wezen dat het plan beraamt om Robben, de beste speler van het veld, te wisselen? Onbestaanbaar! Dat kan alleen maar de duivel geweest zijn.”
“Wacht even, Jan. Je zegt nu…?”
“Advocaat is de duivel. Ik zie plots het grotere geheel. Het kan niet anders of hij zit ook achter de economische crisis, de invoering van de euro, de oplopende werkloosheid en de afschaffing van het prepensioen.”
“Dus Dick heeft dat allemaal…?”
“Ja Henk. Maar dat waren nog maar de Voortekenen.”
“De Voortekenen?”
“De echte ramp moest nog komen, Frits. Nostradamus heeft het voorspeld. Het Kwaad, de Antichrist zal ingrijpen op een tijdstip dat hij zelf bepaalt. En dat heeft Dick Advocaat, de Antichrist, dus gedaan.”
“Hoe dan, Jan?”
“Die wissel van Robben!”
“Verrek, nu begrijp ik het…”
Die Kleine Generaal heeft alle macht naar zich toe getrokken, Henk. Hij is de Mussolini uit de polder die ons land willens en wetens in het verderf stort.”
“Uit de polder?”
“Een poltergeist, Frits! Daarom wilde Davids niets zeggen tijdens de persconferentie. Je zag de doodsangst in zijn ogen. Eén verkeerd woord en Advocaat dringt ‘s nachts je kamer binnen, draait brullend zijn hoofd 360 graden in de rondte en kotst je vervolgens onder.”
“Ja, Henk. Jan heeft hier een punt, vind ik.”
“Oké, maar hoe kunnen we het Nederlands elftal dan redden? Jan?”
“Dick Advocaat moet dood.”
“Dood?”
“Ja, dóód. Een nekschot graag. Of nog beter: bij terugkomst in Nederland volgens goed Irakees gebruik stenigen en in de fik steken. Daarna mogen de Teletoeters zijn verkoolde resten door de Arena slepen en met oranje pylonnetjes op hem inhakken. Drijf hem uit, de Satan!”
“Lijkt me een prima idee, Jan. Gaan we over naar de reclame en daarna onze stelling: ‘Wordt bondscoach Advocaat gedemoniseerd’?”

15 reacties op “Dick gedemoniseerd?”

 1. John Verschuren

  Goede column. Het laat mooi in retrospectief zien hoe kort door de bocht de sportjournalistiek is.

 2. Hij’s goed! Ik hou niet van voetbal, misschien haat ik het zelfs, maar de column is leuk. In plaats van onze lul (dick) was Wouter Bos ook een prima candidaat geweest.

 3. Johan Klos

  “journalistiek”? “Jan”, vader van Youri, noem ik geen “journalist”… Column is goed, mooi gedaan. Maar het zal me verbazen als het ook echt wat gaat uithalen.

 4. Kijk, DAT is nou demoniseren voor gevorderden.

  Overigens is hij echt de duivel he?

  Enneh… Luuk, kijk je uit met dat nekschot? U weet hoe een overduidelijk grapje kan escaleren bij de Humorlozen onder ons.

 5. Hmm, hier ook al voetbal… Bah! Oeverloos gezeik over dat kansloze gedoe.

  Ik ben echt een liefhebber zoals je merkt..

 6. Luuk, vond hem geweldig. Zag die hele uitzending al helemaal voor me… Had Ronald Koeman hier niks op te zeggen eigenlijk? 😛

 7. Eindelijk een stukje over voetbal dat ook leuk is voor mensen die er niet van houden

  Wat heb ik gelachen 🙂
  Echt super!

 8. A. Lataan

  Ik vond het allemaal geweldig… de ene dag is hij gehaat en dan iets later is hij weer OK. Ahhh.. mensen zijn grappig.

 9. marodertje

  Naar mijn mening is deze column niet toepasselijk nadat Nederland toch door is.

  Wat mij betreft is het hele wissel-incident vergeten en vergeven.

  Bovendien, iedereen doet alsof het puur en alleen aan Advocaat lag maar hallo.. die liep niet op het veld hoor! Is het hele elftal dan afhankelijk van een speler? Dat zou wel heel triest zijn toch!?

 10. De Linksvoor

  Juist wel! Pas nu blijkt hoe kortzichtig dat op-de-man-spelen door de sportpers is geweest.
  Opportunisme ten top.

 11. Nee he Luuk begin jij ook al te zeiken over dat stomme voetballen. Voor mij part had Advocaat ze er allemaal uit gehaald. Ik hou helemaal niet van voetballen. Ik zat te hopen dat Nederland bij de eerste de beste ronde er al uit lag. Had ik veel leuker gevonden. Gelukkig ben ik as zaterdagavond niet thuis. Heerlijk, als ik hoor dat ze verliezen tegen Zweden, kunnen ze gelijk naar huis. Zijn we gelijk van al dat gezeik af. Hopend dat Advocaat nog mee mensen eruit haal. Of nog leuker, laat die scheidrechter eens een stuk of 8 de rode kaart geven en ze gelijk eruit gooien. Zo he he, ik heb mijn hart een kunnen luchten. Dus niet meer van die domme onderwerpen nemen Luuk.

 12. super…. sportjournalistiek ten top en het oeverloze gelul van Villa Boeren Verstand op Nul.
  éen verkeerde beslissing van iemand en heel nederland praat over niets anders meer. Nu Oranje de halve finale heeft bereikt moeten de plooien worden glad gestreken. Hoepel op zeg! De man heeft Robben willen sparen, foute beslissing klaar! Als het elftal van een enkele speler afhankelijk is, is er toch iets mis ?

  Koelman! Super column 🙂

 13. Revitaler

  Die wissel van Robben SLECHTS afschilderen als “verkeerde beslissing”!

  Dat is toch wel een beetje gelijk aan de advocaat van de duivel spelen, he ?!?

  🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top