Denk Vooruit

Ben nu al 24 uur onafgebroken in touw. De overheid doet er alles aan om rampen te voorkomen, maar als burger kun je zelf ook veel doen. Om dat te benadrukken lanceerde minister Remkes van Binnenlandse Zaken afgelopen maandag de campagne ‘Denk Vooruit’. Doel van de campagne is burgers bewust te maken van de risico’s die ze lopen en nuttige tips te geven over handelen in geval van een ramp. Want als iedereen goed voorbereid is op rampen, kunnen de gevolgen beperkt blijven.

De website www.crisis.nl gaat ons daarbij helpen. Bij een ramp zal de site worden gebruikt om burgers van actuele informatie te voorzien. Tot die tijd kunnen bezoekers, door het intoetsen van de eigen postcode, nagaan welke rampen er kunnen plaatsvinden in hun eigen omgeving.

Ook kun je de ‘rampen bewaarkaart’ downloaden en uitprinten. Dat heb ik dus direct gedaan. Het A4’tje hangt nu – precies volgens de instructies – in mijn meterkast. Maar liefst vijf soorten rampen worden op de ‘rampen bewaarkaart’ behandeld: brand, overstroming, vrijkomen van gevaarlijke stoffen, terroristische aanslag en uitval van stroom, gas en water. Voor elke ramp geeft de kaart stap voor stap aan wat ik als burger behoor te doen. Hoe bijvoorbeeld te handelen bij een overstroming? De voorstelling is met de watersnoodramp uit 1953 in het achterhoofd niet moeilijk te maken. Dijken zijn doorgebroken en het wassende water staat binnen een mum van tijd tot aan de dakgoot. De tip op de rampen bewaarkaart: “vraag of de buren op de hoogte zijn van de situatie”.

Maar ach, laten we niet te hard oordelen. Een en ander illustreert de complexe tijd waarin wij leven. Tijdens de Koude Oorlog was het makkelijk. Toen kon de overheid maar één ramp bedenken en dat was een Russische atoombom. Iedere Nederlander werd daarom op het hart gedrukt bij een atoomaanval subiet onder de trap te kruipen – of desnoods onder de keukentafel, dat was ook voldoende. Had die atoombom mooi het nakijken! Ook het ‘noodpakket’ was in zwang. In 1961 repte de in Nederland verspreide folder ‘Wenken voor de Bescherming van Uw Gezin en Uzelf’ over een knijpkat, blikvoer, wat water en natuurlijk een spelletje – dat was voldoende en wel zo gezellig.

Maar geen spelletjes te bekennen op de uitputtende lijst van spullen die elke burger, als het aan de nieuwe rampencampagne ligt, anno 2006 in huis behoort te hebben. Daarom vanochtend een radio en een zaklamp aangeschaft. Plus voldoende wc-papier en lucifers in waterdichte verpakking. En natuurlijk extra veel houdbaar voedsel plus per persoon twaalf liter drinkwater, precies zoals Remkes het wil. En elk half jaar controleren of de voorraad nog compleet en houdbaar is. Ik heb het genoteerd in mijn agenda.

Maar daarmee ben ik er nog niet. Ook moet ik adressen hebben van vrienden en kennissen bij wie ik kan schuilen. En dat valt niet mee. Ik heb alle telefoonnummers uit mijn adresboekje gebeld met de vraag of ik in geval van een ramp enkele dagen mocht komen logeren. Het leverde niets op, behalve de wat wantrouwende reactie van mijn vader: “is het weer uit met je vriendin?”

Ik ben er niet gerust op. “Na een ramp kan soms stroom, gas, water of de telefoon uitvallen,” leert de website ons. Handig, zo’n rampensite waar je naartoe kunt surfen voor actuele informatie wanneer de stroom is uitgevallen. Johan – Master of Disaster – Remkes waakt over ons. Johan denkt vooruit.
Mocht u mij zoeken, ik zit onder de keukentafel.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.