De zwarte Messias

Barack Obama for President. Hij belichaamt de hoop op een beter leven. Hij is de Grote Ziener, de nieuwe goeroe. Overal lees je het. Obama inspireert. Hij is charismatisch en intelligent. Hij brengt mensen van alle gezindten bij elkaar. Barack Obama predikt CHANGE!

Vermoeiend, die Obama-mania. Het is een wonder dat we hem nog niet over water hebben zien lopen. De nieuwe president is een showman en dat is hij al zijn hele leven. Waar elke politicus zijn memoires pas op hoogbejaarde leeftijd schrijft, daar publiceerde Obama zijn eerste autobiografie toen hij 34 was. Hij was niet eens senator of daar lag al een vuistdikke pil in de boekhandel. Over hemzelf, de aankomend politicus.
Vertaald in het Nederlands: in 1982 publiceerde Balkenende zijn autobiografie, toen hij lid werd van de gemeenteraad in Amstelveen. Daarin blikt hij op indringende wijze terug op zijn turbulente jeugd in het Zeeuwse Kapelle, de bakermat van zijn toekomstige politieke carrière.

Maar ja, Jan Peter is nu eenmaal geen geroepene. Obama wel. Zo heeft de pers zijn schooljuf van weleer opgespoord, in Jakarta. Zij vertelt hoe ze hem ooit opdracht gaf op te schrijven wat hij later wil worden. Obama, zeven jaar oud, schreef “ik wil president worden”. Mierzoete sentimenten, maar Amerika smult. Hij is onze zwarte Messias! O, heerlijk uur, de gekozene is gekomen. De Jezus 2.0. En ziet, hij versloeg zijn opponent, is het geen wonder?

Nou, zeg dat wel. Obama won met een recordbudget van 639 miljoen dollar van John McCain, een vergeetachtige bejaarde die niet in staat is zijn armen op te tillen.

Obama’s grote hartenwens is president van Amerika te worden – en niet president te zijn. Daarom verandert er, behalve de huidskleur van de president, uiteindelijk niets.

Al die hoge verwachtingen, hoe naïef kun je als kiezer zijn? In Nederland maken we ons druk over vastgoedjongens die Rita Verdonk een paar ton schenken. Obama staat bij joost mag weten wie voor meer dan een half miljard dollar in het krijt. Dat is een politieke schuld die eerst moet worden ingelost. Pas daarna is de kiezer aan de beurt. Daar is weinig historisch aan.

Het is allemaal lood om oud ijzer. Hoezo Change? Amerika verandert alleen wanneer de Amerikanen zelf veranderen.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.