De zwarte Messias

Barack Obama for President. Hij belichaamt de hoop op een beter leven. Hij is de Grote Ziener, de nieuwe goeroe. Overal lees je het. Obama inspireert. Hij is charismatisch en intelligent. Hij brengt mensen van alle gezindten bij elkaar. Barack Obama predikt CHANGE!

Vermoeiend, die Obama-mania. Het is een wonder dat we hem nog niet over water hebben zien lopen. De nieuwe president is een showman en dat is hij al zijn hele leven. Waar elke politicus zijn memoires pas op hoogbejaarde leeftijd schrijft, daar publiceerde Obama zijn eerste autobiografie toen hij 34 was. Hij was niet eens senator of daar lag al een vuistdikke pil in de boekhandel. Over hemzelf, de aankomend politicus.
Vertaald in het Nederlands: in 1982 publiceerde Balkenende zijn autobiografie, toen hij lid werd van de gemeenteraad in Amstelveen. Daarin blikt hij op indringende wijze terug op zijn turbulente jeugd in het Zeeuwse Kapelle, de bakermat van zijn toekomstige politieke carrière.

Maar ja, Jan Peter is nu eenmaal geen geroepene. Obama wel. Zo heeft de pers zijn schooljuf van weleer opgespoord, in Jakarta. Zij vertelt hoe ze hem ooit opdracht gaf op te schrijven wat hij later wil worden. Obama, zeven jaar oud, schreef “ik wil president worden”. Mierzoete sentimenten, maar Amerika smult. Hij is onze zwarte Messias! O, heerlijk uur, de gekozene is gekomen. De Jezus 2.0. En ziet, hij versloeg zijn opponent, is het geen wonder?

Nou, zeg dat wel. Obama won met een recordbudget van 639 miljoen dollar van John McCain, een vergeetachtige bejaarde die niet in staat is zijn armen op te tillen.

Obama’s grote hartenwens is president van Amerika te worden – en niet president te zijn. Daarom verandert er, behalve de huidskleur van de president, uiteindelijk niets.

Al die hoge verwachtingen, hoe naïef kun je als kiezer zijn? In Nederland maken we ons druk over vastgoedjongens die Rita Verdonk een paar ton schenken. Obama staat bij joost mag weten wie voor meer dan een half miljard dollar in het krijt. Dat is een politieke schuld die eerst moet worden ingelost. Pas daarna is de kiezer aan de beurt. Daar is weinig historisch aan.

Het is allemaal lood om oud ijzer. Hoezo Change? Amerika verandert alleen wanneer de Amerikanen zelf veranderen.

18 reacties op “De zwarte Messias”

 1. Hmmm…iets te negatief naar mijn zin. Geef de man op z’n minst het voordeel van de twijfel.

 2. Tja, campagnegelden en winnen, wat is oorzaak en wat gevolg.
  Kijkend naar zijn achtergrond heb ik hoop dat hij voor meer verbinding kan zorgen dan de laatste presidenten. De verwachtingen zijn te hooggespannen en hij zal zeker in den beginne niet alles waar kunnen maken, maar hem nu al afschieten gaat ook mij wat ver.
  Beetje jammer, ben beter van je gewend

 3. De verwachtingen zijn inderdaad veel te hoog gespannen. Er zal op enkele vlakken wel veel veranderen, en op enkele vlakken helemaal niets.
  Obama is gewoon een amerikaan die ook anti abortus, anti homohuwelijk en pro wapens is. Verder vindt hij ook dat amerika best een willekeurig land mag binnenvallen als het zo uitkomt.
  Zijn campagne is vooral gefinancierd door pac’s en lobbyisten (wat toch wel een heel eind op hetzelfde neerkomt). Een deel van zijn beleid zal waarschijnlijk toch bepaald worden door de bedrijven (voornamelijk financiële instellingen) die zijn campagne hebben betaald, want die krijgen hun lobbyisten in het witte huis.
  Obama is ook al teruggekomen van zijn statement dat er geen lobbyisten in het witte huis zouden komen. Nu zegt hij dat ze de boel niet gaan runnen, maar dat ze wel mee mogen praten.
  Waar ik wel benieuwd naar ben is of hij daadwerkelijk het amerikaanse leger uit irak gaat halen. Daar moet hij het in het begin laten zien.
  Voor nederland maakt het allemaal niks uit. Of we nu naar de pijpen van een republikein of een democraat dansen… Lood om oud ijzer.
  We zien het over een paar maanden.

 4. Het blijft de donkere versie van Bert (van Ernie) uitgelaten door Oprah Winfrey (die van de tranen). Hij zal het van zijn mediaten moeten hebben. Rijke blanken die de lakens uitdelen en Obama het naar de burgers mag vertalen. Een soort Kay van der Linden, maar dan met een fatsoenlijk doel. (offtopic: Heeft Kay kay kay zich al aangeboden als kletsmajoor bij Vogelaar?)

 5. Chris van de Ven

  Obama kan als president vast niet waar maken wat hij beloofde , zeker niet meteen dus of er echt wat zal veranderen.. denk ook aan de situatie van nu, ja weer die kredietcrisis en de gevolgen echter is het ook de vraag of een ander wel kan wat Obama wil of anders gesteld wie kan wel de wereld veranderen ? Wie of wat was het alternatief ? Eindelijk een ‘zwarte’ president is al een verandering dus gun Barak een kans … en dan straks een presidente in 2012 … Hillary alsnog ? straks weer gewoon ‘n blanke republikeinse man die het wel kan ? Wie won er ook weer als columnist met veel voorkeursstemmen ook een verkiezing in 2007 = eerder al ? Wie is nu degene die zichzelf overschat ? hij geeft zelf het antwoord al = hierboven dus … van mij had een columnist die vooral ook dichter is mogen winnen … na zijn 18e bundel op rij , in de tradiitie van elk jaar weer mag van mij stadsdichter worden dus de komende leider in Tilburg ter ere van de 20e keer ( Let’s Go voor Ko …) Verkiezingen overbodig maken dan? Kies voor een proeftijd.
  CHRIS

 6. Wat is dat – hartenwens ? Hartewens zul je bedoelen. Het is toch ook niet ruggenprik en zonnenschijn, maar ruggeprik en zonneschijn ! Laat je toch niets wijsmaken door domme belgen met hun via corrupt geld verkregen foute groene boekje.

  Wat de Amerikanen betreft: de meeste zijn gelukkig o.k., maar helaas ook erg (goed)gelovig. Obama kan daarom met zijn redenaarstalent àlles worden, variërend tussen Hitler en de Messias, ook al omdat in een democratie het gevoel de boventoon voert. Daar legt zelfs het grote geld het tegen af. Zien is geloven. We zullen zien.

 7. Laurens L.

  Dieje Barak Obama de’s toch gewòn zunne tweede Tonie Bler? Eerste drie jaor, lèkt wel wa, allemoal nog errug entjousiast. Maor t vierde jaor, kregt-ie t al veul moeiluker en is-t al veul minder. Kieze ze ‘m opnieuw, ow, ja doe maor ns gek. Maor t vijfde, zesde, zevende en aachtste jaor valt-ie toch lillek dur d’n maand. Nix tsjeens, blijft nix van hil, hillegaor nix…

 8. Van collumnisten ben ik eigenlijk gewend dat zij een goeie kijk op de zaak hebben en/odf mooi kunnen beschrijven. Luuk Koelman laat blijken dat hij er op omstandige wijze weinig van snapt. De kreten die geslaakt worden, zijn zelfs niet netjes aan elkaar gebreid.

  Als nieuw genre is een column als dit daarom wel weer grappig, een soort Kierewiet in blogland.
  “Obama won met een recordbudget van 639 miljoen dollar”. De VS is een ander land dan Nederland, als dat enigzins duidelijk is mag je gaan nadenken hoe Obama aan een steun van 639 miljoen dollar is gekomen.

  Succes.

  HC(in disguise)

 9. Goddank, die verkiezingen zijn voorbij. En nu afwachten of Obama net zo goed is als president als showman.
  Jamer trouwens dat aan de verkiezingen in Nederland niet zoveel aandacht geschonken wordt. is hier meer te verbergen?

 10. @Chris:
  He? Wat? Hoe jij van deze column over een landelijke verkiezing in Amerika naar een lokale verkiezing in Tilbostad springt is wonderschoon.

  Zoals Obama gewoon de meerderheid kreeg na een slimme campagne won Luuk ook gewoon omdat ie de betere schrijver is en meer mensen op hem stemden. Nou is bijna iedereen een beter schrijver dan Ko dus de verkiezing was iets minder spannend. Dat wel.

 11. Mooi weer Luuk, het enige in die hele Obama-metro dat precies wist te verwoorden hoe ik er over denk. De president is niets anders dan de mooiste pop uit de poppenkast.

 12. Hmm Luuk Koelman, ik moet zeggen dat ik deze observatie niet echt heel scherp vind. Als ik jou was zou ik me voortaan ten eerste iets dieper in de materie verdiepen en ten tweede de boel wat strakker formuleren. Evenals je stukje over Halloween valt dit wat tegen.

 13. Het feit dat Obama is gekozen door zoveel zowel gekleurden als blanken lijkt me het duidelijke bewijs dat de Amerikanen, die verandering willen, zelf al veranderd zijn: men wil eerlijkheid, rechtvaardigheid. Obama lijkt integer en daarvoor te willen en kunnen zorgen. Het torenhoge van de verwachtingen geeft de mate aan waarin de mensen genoeg hebben van de oude koers en verlangen naar waar Obama voor staat. Misschien zal hij niet alle hooggespannen verwachtingen kunnen waarmaken en misschien ook niet meteen, zoals hij zelf ook aangeeft kan er een tweede termijn voor nodig zijn, gezien de omvang van Amerika’s problemen. Evolutie vraagt tijd, het is positief dat de Amerikanen die 8 jaar geleden Bush boven Al Gore verkozen, nu voor Obama kiezen. Uiteraard zal de tijd leren wat hij weet waar te maken, maar sabel Obama niet bij voorbaat neer. Hoe naief-negatief ben je zelf en toe aan verandering?

 14. D'n scheur

  @ Cassandra:
  Wanneer je stukjes alleen maar goed vindt wanneer ze jouw mening verwoorden, ga je het bij Koelman nog zwaar krijgen, vrees ik. 🙂

 15. @Luuk,

  (Hoe) weet je zo zeker dat Obama “yes we can” aan Bob de Bouwer heeft ontleend? Zo ja: wat leuk dat hij zich door een kinderprogramma laat inspireren! Als kinderen ‘t kunnen fixen, hebben volwassenen ook een kans!

 16. D’n scheur zegt: “@ Cassandra:
  Wanneer je stukjes alleen maar goed vindt wanneer ze jouw mening verwoorden, ga je het bij Koelman nog zwaar krijgen, vrees ik.”
  Tsja, lezen is ook een kunst, en niet iedereen verstaat deze. Waar lees je dat ik het wel of niet eens ben met Luuk Koelman? Daar heb ik me namelijk helemaal niet over uit gelaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top