De val van Rita Verdonk

Rita Verdonk ging afgelopen dinsdag in haar woning nabij Den Haag onderuit. Even maaiden haar armen zonder houvast door de lucht. Daarna ging ze holderdebolder het keldertrapje af. Het was me een lawaai van jewelste. Manlief, die Rita sinds het generaal pardon niet meer zo had horen krijsen, belde in paniek 112. De ambulance was snel ter plaatse was. Geëscorteerd door twee politiewagens en drie auto’s met beveiliging werd Rita om half acht in de ochtend met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht. Verdonk werd met voorrang behandeld omdat ze dacht haar been te hebben gebroken. De verwonding viel uiteindelijk mee. Rita had een spier in haar bovenbeen gescheurd. Het boegbeeld van Trots op Nederland mocht twee dagen in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Voor haar aanwezigheid in de Tweede Kamer maakt het niets uit; Rita schittert al maanden door afwezigheid omdat ze druk doende is geldschieters te zoeken voor haar politieke beweging Trots op Nederland. Ook de lancering van haar ‘beweging’, op 3 april in de Passenger Terminal in Amsterdam, gaat gewoon door. Het feest is compleet uitverkocht. Een onbekend iemand kocht voor € 135.000,- alle 1800 bronzen toegangskaarten op (de zilveren en gouden kaarten kosten respectievelijk € 150,- en € 500,- per stuk), en schonk ze vervolgens aan Verdonk. De naam van de gulle gever is niet bekendgemaakt, maar Rita kan op haar vingers natellen dat een dergelijk gebaar niet vrijblijvend is.

Maar daar horen we Verdonk niet over. In een interview met dagblad De Pers deed ze een dag voor haar val van het trapje uit de doeken hoe Trots op Nederland te werk zal gaan. Rita gaat via internet permanent peilen wat het Nederlandse volk wil en denkt. Ze luistert naar het volk, want “de meerderheid beslist”. Mensen zonder internet (onder wie bijna de helft van alle 65 plussers) hebben pech gehad. Ook minderheden krijgen geen stem, aldus Rita, want “we zijn met 15 miljoen autochtonen en 2 miljoen allochtonen”. Oneerlijk? Welnee. “Als je thuis moet beslissen over het avondeten en drie willen er patat en twee zuurkool, dan wordt het toch patat? Heel simpel. Zo werkt democratie”.

Verder heeft Verdonk geen visie, geen ideeën, geen partijprogramma. Dat is ook helemaal niet nodig. Rita heeft voortaan 15 miljoen meningen. De mening aan de toog, dat is wat ze gaat verwoorden. Trots op Nederland is een leeg vat met daarin alle ruimte voor de waan van de dag.

Nou ja, niet helemaal, want IJzeren Rita is natuurlijk ook niet gek. Om het schip met 15 miljoen kapiteins niet helemaal stuurloos te maken, heeft ze iets bedacht: Rita Verdonk volgt altijd de mening van de meerderheid, behalve wanneer die mening botst met haar eigen visie; in dat geval wil ze zich niet vastleggen. Met andere woorden: als Rita het met je eens is, doet ze wat je wilt. Anders niet. Zo werkt dat in de democratie van Verdonk.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!