De val van Rita Verdonk

Rita Verdonk ging afgelopen dinsdag in haar woning nabij Den Haag onderuit. Even maaiden haar armen zonder houvast door de lucht. Daarna ging ze holderdebolder het keldertrapje af. Het was me een lawaai van jewelste. Manlief, die Rita sinds het generaal pardon niet meer zo had horen krijsen, belde in paniek 112. De ambulance was snel ter plaatse was. Geëscorteerd door twee politiewagens en drie auto’s met beveiliging werd Rita om half acht in de ochtend met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht. Verdonk werd met voorrang behandeld omdat ze dacht haar been te hebben gebroken. De verwonding viel uiteindelijk mee. Rita had een spier in haar bovenbeen gescheurd. Het boegbeeld van Trots op Nederland mocht twee dagen in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Voor haar aanwezigheid in de Tweede Kamer maakt het niets uit; Rita schittert al maanden door afwezigheid omdat ze druk doende is geldschieters te zoeken voor haar politieke beweging Trots op Nederland. Ook de lancering van haar ‘beweging’, op 3 april in de Passenger Terminal in Amsterdam, gaat gewoon door. Het feest is compleet uitverkocht. Een onbekend iemand kocht voor € 135.000,- alle 1800 bronzen toegangskaarten op (de zilveren en gouden kaarten kosten respectievelijk € 150,- en € 500,- per stuk), en schonk ze vervolgens aan Verdonk. De naam van de gulle gever is niet bekendgemaakt, maar Rita kan op haar vingers natellen dat een dergelijk gebaar niet vrijblijvend is.

Maar daar horen we Verdonk niet over. In een interview met dagblad De Pers deed ze een dag voor haar val van het trapje uit de doeken hoe Trots op Nederland te werk zal gaan. Rita gaat via internet permanent peilen wat het Nederlandse volk wil en denkt. Ze luistert naar het volk, want “de meerderheid beslist”. Mensen zonder internet (onder wie bijna de helft van alle 65 plussers) hebben pech gehad. Ook minderheden krijgen geen stem, aldus Rita, want “we zijn met 15 miljoen autochtonen en 2 miljoen allochtonen”. Oneerlijk? Welnee. “Als je thuis moet beslissen over het avondeten en drie willen er patat en twee zuurkool, dan wordt het toch patat? Heel simpel. Zo werkt democratie”.

Verder heeft Verdonk geen visie, geen ideeën, geen partijprogramma. Dat is ook helemaal niet nodig. Rita heeft voortaan 15 miljoen meningen. De mening aan de toog, dat is wat ze gaat verwoorden. Trots op Nederland is een leeg vat met daarin alle ruimte voor de waan van de dag.

Nou ja, niet helemaal, want IJzeren Rita is natuurlijk ook niet gek. Om het schip met 15 miljoen kapiteins niet helemaal stuurloos te maken, heeft ze iets bedacht: Rita Verdonk volgt altijd de mening van de meerderheid, behalve wanneer die mening botst met haar eigen visie; in dat geval wil ze zich niet vastleggen. Met andere woorden: als Rita het met je eens is, doet ze wat je wilt. Anders niet. Zo werkt dat in de democratie van Verdonk.

9 reacties op “De val van Rita Verdonk”

 1. Jan bredenhoff

  Helaas voor al jou moeite, want noem mij eens 1 figuur(persoon) die met de politiek van doen heeft die wat brengt of gebracht heeft, wat er gebracht zou moeten/kunnen worden, helaas na 40 jaar luisteren en bekijken van deze materie/personen, heb ik in elk geval er geen 1 kunnen vinden, want of ze zijn van “links” of van “rechts” of een andere “richting”: ze nemen wat er te nemen is , ze doen een plas en..alles blijft zoals het was of wat de partij politiek wil.

 2. Luuk, we snakken naar een beetje gewoon gezond verstand in de Kamer. Wat je ook schrijft, Rita Verdonk lijkt dat te kunnen brengen. Je pennetje krast daarom deze keer waarschijnlijk in het verkeerde huidje… Volgende keer beter!

 3. Na het begin, met ‘die Rita sinds het generaal pardon niet meer zo had horen krijsen’ heb je mij al helemaal om 🙂

 4. Hee Luuk,

  Je hebt mijn (nog niet) ingezonden brief gejat 😉
  Ik had het graag nog wat scherper gezien:
  “De val van windvaan Verdonk”, of “De joker van De Meerderheid”
  Meteen moest ik ook denken aan haar ‘Nina Brink-moment’ : “Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben recht door zee ….. tenminste wanneer de meerderheid dat wil.”

  Nog los van het feit dat De Meerderheid bij een gewijzigde vraagstelling opeens heel anders denkt over de voorgelegde vraag, simpelweg omdat ze ‘m niet snappen, of een suggestieve vraag niet herkennen.

  Zo, nu snel weer terug naar mijn boek “Die Frau ohne Eigenschaften”

 5. Ze heeft gelijk, luuk. Prachtig “stukje”. In ieder geval , moderne middelen om haar bij te sturen. Ook de meeste ouderen hebben tegenwoordig internet en weten het te gebruiken.Boven de 80 tig , krijg je alleen maar verwarring.De pil van dionhft.Bij de oude partijen ,komt er een programma . Staan allemaal leuke dingen in voor de mensen(voor dat je stemt).Daarna gaan met elkaar onderhandelen. En wordt er op alle manieren water in de wijn gedaan.Zie nou zelf het CDA en PvdA , hebben zich aan elkaar verkocht.Je ziet de resultaten. Niet rechts, niet links, maar realistisch is beter. En nu een dan een leuk feestje,hhmmm., maar je komt nog eens ergens voor je eigen belasting centen.Rita for presedent !! Go Rita Go

 6. Vrouwen zonder bovenlip zijn eng!!!

  (Rita Verdonk maakte gebruik van de gratis zendtijd!
  Om haar politieke (lees: incidenten en details) mening
  breeduit te ventileren!
  Volgende maand gaat Rita los met haar ‘partij’ in de
  Passengers Terminal Amsterdam. (All Aboard!)
  Dat is een plek waar jaarlijks duizenden buitenlanders
  voet aan wal zetten in Amsterdam om er vervolgens
  ook weer weg te gaan !
  Helemaal Rita-stijl dus.)

 7. yellowblue

  hahaaaa erger als nu kan het niet worden in nederland! Dus wat maakt het uit? Rita is gewoon koel! Ze had nog iets meer van Pim Fortuyn moeten hebben! Scherpe tong!

  Het maakt al dik 25 jaar niet echt meer uit wat je stemt, dus wil je weer leuke journaals en grappige politiek? stem Rita!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top