De Titanic van de VARA

Ere wie ere toekomt. Pauw en Witteman overtreffen keer op keer mijn verwachtingen. Steeds denk ik: dit is zo tenenkrommend slecht, erger kan écht niet – en toch slagen beide heren er elke keer weer in. Afgelopen maandag was Nebahat Albayrak te gast. Zij is kandidaat voor het partijleiderschap van de PvdA. Pauw bleek slecht voorbereid. Hij was de vragen kwijt die zijn twintigkoppige redactie had bedacht. Dan maar zelf iets verzinnen, moet hij hebben gedacht. Dus daar kwam die eeuwige vraag weer; over het vrouw-zijn van Albayrak, en haar Turkse komaf.

“Dat je die vraag nog durft te stellen,” antwoordde Albayrak. Logisch, ze is 43 jaar oud en woont al 41 jaar in Nederland. Bovendien: mannen worden bij P&W nooit aangesproken op hun sekse. Waarop Pauw gebeten reageerde met: “Turkse vrouwen kunnen anders heel leuk zijn, weet ik uit ervaring.” Albayrak bitste: “Voor de duidelijkheid, niet met mij” en dat was het dan. Pauw op de pik getrapt, Albayrak beledigd en het gesprek kapot – nog voordat het was begonnen. Daar zit je dan als kijker.

Na Albayrak kwam Maurice de Hond aan het woord. Hij presenteerde zijn peiling voor het partijleiderschap van de PvdA. Ik telde de percentages die hij noemde op en kwam uit op 138 procent. Daar zal wel een vraag op komen! Maar nee hoor. Pauw zat scheef onderuit gezakt, met de armen over elkaar. Hij staarde naar een denkbeeldig punt, ergens ver voorbij een denkbeeldige horizon. Ik besloot het geluid uit te zetten – ik miste toch niets – en me enkel op de body language van Pauw te concentreren. Hij zat nog steeds met de armen over elkaar, nu verveeld achterover leunend, hoofd in de nek, de ogen gesloten. Dat is hem dus, dacht ik. De enige Nederlander die 230.000 euro per jaar verdient door met de armen over elkaar te zitten.

Niet meer kijken dan? Juist wel! P&W is een zinkend schip. De Titanic van de VARA. Elke avond geniet ik van twee Muppets die al jaren over datum zijn, maar toch doorgaan met hun vreugdeloze vragen, tegen beter weten in. P&W is zo heerlijk doorzichtig. Het is als dat sprookje over de nieuwe kleren van de keizer. Kijk naar P&W en je ziet twee naakte interviewers. Naakt in hun onvermogen ook maar één vraag te bedenken die origineel is en er werkelijk toe doet. Naakt in hun desinteresse, zuur, verveeld, oppervlakkig, sleets. Naakt omdat ze liever bot zijn dan scherp. Pauw en Witteman zijn naakt in alles. De redactie ziet dat, alle gasten zien dat. Maar niemand die het hardop durft te zeggen. Liever prijst men hun mooie kleren.

14 reacties op “De Titanic van de VARA”

 1. Misschien was het wel een (verkapte) versiertruc van dhr Pauw, weet jij veel?

  Antonius van je weet wel

 2. coby den Heijer

  helemaal met je eens, ik kijk ook elke avond met verbazing naar het programma.
  Ik vind wel dat het nu lang genoeg heeft geduurd om zoveel geld aan de heren te besteden. Kom op VARA er zijn vast wel talenten die het verdienen ook eens een kans te krijgen.

 3. Luuk, oneens! Mensen die elke avond met verbazing of irritatie of wat dan ook kijken, kijken dus wel elke avond! Bovendien is geslacht en afkomst (niet alleen in de politiek) een factor die meespeelt als iemand zich wil profileren, dat kan toch niemand ontkennen? Het levert dus grappige en verhelderende tv op als mw Albayrak dat krampachtig blijft proberen. Jeroen Pauw werd pas interessant toen hij wakker werd en ineens begon over sneuneuzerij.

 4. “Kom op VARA er zijn vast wel talenten die het verdienen ook eens een kans te krijgen.” (sic)

  Bijvoorbeeld Knevel en van den Brink?? Als je het dan toch over tenenkrommend hebt.

 5. Spijker, kop, raak. Ikzelf ben al jaren geleden gestopt met naar de show van die twee zelfbenoemde intellectuelen te kijken toen ik me grandioos begon te ergeren over hoe dat fossiel van Witteman pertinent weigert een gast te laten uitspreken.

 6. Net als Bart kijk ik niet naar de heren opstrijkers.
  Pauw alleen al vanwege z’n houding,ga toch gewoon op tijd naar je bed en doe het vroege ochtendnieuws.
  Op de radio.. Zo vroeg mogelijk..
  Er staat vast een levensgrote spiegel in de studio. “Aahh,daar heb je mij weer, kicken !”

 7. Er af met beide heren, het wordt tijd voor een stel jonge messcherpe intervieuwende dames !!!

 8. Lekker Ding

  “Dat is hem dus, dacht ik. De enige Nederlander die 230.000 euro per jaar verdient door met de armen over elkaar te zitten.”
  Er zijn er die hetzelfde doen en nog veel meer verdienen, eh sorry krijgen dus.
  Sterker nog wat verdienen de mensen die niets doen om dit te stoppen? Goed voorbeeld doet volgen.

 9. harrie elzinga

  Prachtig verwoord Luuk!! Ik kijk bijna nooit meer naar P&W maar toevallig deze keer wel, de beide mannen kunnen beter op het balkon van de muppetshow gaan zitten.

 10. teun balemans

  De heer Witteman heeft de VARA onlangs aangeboden om, ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd, gewoon te blijven presenteren. Voor één modaal ministerssalaris per jaar wil hij vijf keer per week gedurende circa 50 minuten naast Jeroen Pauw zitten en af en toe (schrik niet) wil hij zelfs nog een vraag stellen ook.
  Genereus, ronduit genereus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top