De tentakels van de staat

Soms haalt het verleden het heden in. Zoals toen ik deze week de film Das Leben der Anderen (bekroond met een Oscar in 2007) weer eens zag.

Het verhaal speelt in Oost-Duitsland, begin jaren tachtig. De Stasi, de binnenlandse veiligheidsdienst van de DDR, bespioneert zo veel mogelijk burgers. Wie om wat voor reden dan ook ‘verdacht’ is, mag zich nooit onbespied wanen, is de stelregel. Daar moeten enkele honderdduizenden Stasi-medewerkers en -informanten voor zorgen, want computers waren er nog niet. Alles was ‘handwerk’.

De film schetst een grauw, beklemmend beeld van een samenleving waar de overheid altijd over je schouder meekijkt. Zo volgen we een agent van de Stasi die de opdracht krijgt een toneelschrijver en zijn vriendin maandenlang te observeren en af te luisteren. Dat gaat klassiek ouderwets, vanaf een kale zolder boven het appartement van de toneelschrijver, met in het geniep geplaatste microfoontjes, een bandrecorder en een reusachtige koptelefoon. Plus het hengelen en open stomen van alle verdachte post uit zijn brievenbus.

Rijst de vraag: hoe efficiënt zou de Stasi zijn geweest als de DDR nu nog had bestaan?

Héél efficiënt, denk ik. De veiligheidsdienst zou vast en zeker alle datastromen onderzoeken: telefonie, internet, e-mail, sociale media. Meeluisteren doet de Stasi vanzelfsprekend ook. Officieel alleen wanneer daar een “noodzakelijk doel” voor is. En oh ja, wát een noodzakelijk doel is, dat bepaalt de Stasi natuurlijk zelf.

Verder mag de veiligheidsdienst complete woonwijken afluisteren wanneer zich daar verdachte elementen bevinden. Ook alle e-mails uit een bepaalde straat mogen worden ingezien en computers van familie en kennissen van een verdacht persoon mogen worden gehackt. Overbodig te vermelden dat de Stasi op afstand ongemerkt de microfoon of webcam van je laptop aan kan zetten.

Ja, de tentakels van de staat. Het is maar goed dat zoiets vandaag de dag compleet ondenkbaar is, zéker in ons vrije westen. En al helemáál in Nederland.

Oh nee, wacht…


 

4 reacties op “De tentakels van de staat”

 1. Japie Krekel

  En daarbij wordt iedereen ook nog bang gemaakt voor een terroristische aanslag dus veel mensen zullen ook nog goedkeuren dat de overheid iedereen afluistert. “Ik heb toch niets te verbergen” is dan het eeuwige ….. antwoord. Het opblazen van het terroristische gevaar overschaduwt dat waar we (ik in ieder geval) wel last van hebben nl.: baanonzekerheid in de toekomst, graaiende leiders en bankdirecteuren, verkeershufters die niet of nauwelijks gestraft worden, tijdbommen met korte lontjes die op straat rondlopen en zo kan ik nog wel even doorgaan…

 2. Halfleeg glas

  En het ergste van alles: de fascistische heilstaat – die komt eraan, hoe we ons er ook tegen verzetten.

  Het kan misschien nog 10, 50, of 100 jaar duren (who knows?) maar de mensheid is uiteindelijk totaal kansloos tegen deze sluipmoordenaar van elke burgerlijke vrijheid.

  “Omwille van het grotere goed” , dat de Staatsmensjes wel voor u zullen bepalen. Of u wilt, of niet.

  Gelukkig is er tegen die tijd voor ondergetekende de natuurlijke dood in het vooruitzicht; maar een lamento klinkt nu al voor de toekomstige mens.

  RIP vrijheid

 3. -= GensNet =-

  We moeten wat democratie terug naar de Bataafse Republiek >

  Deze website is gebouwd voor jou. Want jij bent de toekomst van onze republiek.
  Dus laten we maar meteen ter zake komen, want alleen met jouw hulp kan onze
  republiek weer tot leven komen.
  De Bataafse Republiek heeft namelijk nooit opgehouden te bestaan = bestaat
  nog steeds.

  Hoe kan dat?

  Onze Bataafse Republiek had in 1795 een vliegende start met een “Menschenrechtenverklaring voor den Mensch en den Burger”: een prachtige en krachtige verklaring, waarin beter voor de mensen gezorgd werd dan in de hedendaagse verklaringen. In 1798 werd de “Grondwet voor het vrije Nederlandsche Volk” (ook wel Staatsregeling 1798 genoemd) goedgekeurd door de Constitutionele Volksvergadering en via een referendum ook door het volk.
  Voel je het verschil tussen een Grondwet van het Volk en de latere Grondwetten voor het Volk? (die ook niet meer aan het volk voorgelegd werden ter goedkeuring).

  In 1799 viel Napoleon Bonaparte met zijn Franselegers onze republiek binnen en veroverde deze. Het plunderen begon. In 1801 drong hij onze republiek een nieuwe grondwet op, waarin wij veel van onze Bataafse vrijheid verloren. Dat werd in de loop van de jaren alleen maar erger, want Napoleon had veel geld nodig voor zijn legersoldaten.

  In 1814 juichten wij toen Napoleon de Slag bij Waterloo verloor.
  Maar toen bleek dat de overwinnaars (Engeland, Oostenrijk, Pruisen en Rusland) ons de Bataafse Republiek niet “teruggeven”wilden. In naam van het Heilige Roomse Rijk werd het Koninkrijk der Nederlanden opgericht en stadhouder Willem V, die wij in 1795 uit ons land verjaagd hadden, bood aan de Paus aan het Roomse Rijk in dit Koninkrijk te vertegenwoordigen. Met toestemming van de Paus en doof voor de protesten van het volk, benoemde hij zichzelf tot Koning Willem I.
  En na hem kwamen Willem II, Willem III, Emma von Pyrmont, Wilhelmina de Ranitz, Juliana von Lippe Biesterfeld, Beatrix von Amtsberg en nu denken veel mensen dat Willem Alexander von Amtsberg onze koning is.

  Dat is niet zo!
  Het is een juridisch feit dat onze Bataafse Republiek door oorlogsgeweld van Napoleon veroverd is. Waardoor we met geweld tot Frans grondgebied gedwongen werd. De overwinnaars op Napoleon hebben die oorlogsdaad NIET opgeheven, maar voortgezet door in naam van het Heilige Roomse Rijk een Koninkrijk der Nederlanden te stichten. Zonder de Bataafse Republiek op te heffen!

  Dus op het grondgebied, bekend als Nederland, was en is nog steeds de Bataafse Republiek van kracht. Ook al werd sinds 1814 de illusie van een Koninkrijk der Nederlanden geschapen, die al zo oud is, dat wij zelfs op school dit leerden en heel veel Nederlanders daarom niet beter weten.
  Maar “Wilhelmus van Nassau, ben ik van Duitschen Bloed….” is het zingen van een leugen, die ook 8 miljoen volwassen Nederlanders niet tot waarheid kan maken.

  Deze website is een van de acties om de oorlogsdaden van 1799 en 1814 ongedaan te maken. Het “Vrije Nederlansche Volk” uit 1798 mag geweldloos bevrijd worden van het Koninkrijk der Nederlanden, dat nota bene in 2010, tegen de uitslag van het referendum over de Europese Grondwet (2005) in, door “koningin” Beatrix onze soevereiniteit verkwanselde aan een ondemocratische Europese (zakkenvullers)Unie.

  Gelukkig weet jij het nu wel!!!

  Bron: http://www.bataafse-republiek.nl/index.php/nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top